The Vasilicos, Σαντορίνη

The Vasilicos

Το έργο: Μετατροπή της καλοκαιρινής κατοικίας ενός συλλέκτη στην Καλντέρα της Σαντορίνης σε σύμπλεγμα επτά πολυτελών σουιτών.

Σκοπός του έργου ήταν να γίνει η μετάβαση σε λειτουργικό επίπεδο, αλλά η αίσθηση του χώρου να παραμείνει ίδια.

The Vasilicos

Η σύνδεση με το παρελθόν του οικήματος είναι ισχυρή: το ξενοδοχείο λέγεται The Vasilicos – ένα παιχνίδι πάνω στο όνομα του ιδιοκτήτη και τους αγαπημένους του βασιλικούς, το αξίωμα και την έννοια του βασιλιά-βασιλικού-αρχοντικού, καθώς και την ιταλική λέξη basilica, μια αναφορά στο γειτονικό Μοναστήρι.

The Vasilicos

Το λογότυπο αναφέρεται στα αρχικά που βρίσκονται στην παλιά σιδερένια εξώπορτα και στους θόλους των υπόσκαφων.

Τα ονόματα των σουιτών επίσης βασίζονται στην ιστορία του οικήματος – King Cat, όπως ο οικογενειακός γάτος, Vasaltis, όπως το οινοποιείο, Pergola κλπ.

Οι οδηγίες λοιπόν που δόθηκαν ήταν να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο χαρακτήρας και η αρχική δομή του κτηρίου.

Ένας επιπλέον περιορισμός στην δυνατότητα παρέμβασης ήταν το γεγονός ότι το οίκημα είναι χαρακτηρισμένο παραδοσιακό, και βρίσκεται σε περιοχή προστατευόμενη από την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

The Vasilicos

Εξωτερικά, ανάγκη και πρόκληση ήταν η δημιουργία ιδιωτικών αυλών για ενίσχυση της ιδιωτικότητας, και ο επανασχεδιασμός της κίνησης εντός του ξενοδοχείου, χωρίς να κατατμηθούν οι μεγάλες – και για αυτό το λόγο ξεχωριστές – βεράντες. Για το σκοπό αυτόν, μετατοπίστηκαν πέργκολες και σκάλες, ενώ αντιγράφηκαν ήδη υπάρχοντα στοιχεία, μοτίβα και καμπύλες: πχ για τα τοιχώματα των τζακουζι χρησιμοποιήθηκαν οι χαρακτηριστικοί τοίχοι φτιαγμένοι με μαύρη σαντορινιά πέτρα και λευκό σενάζι.

Για τα εσωτερικά, μεγαλύτερη πρόκληση αποτέλεσε η παντελής ανελαστικότητα του μεγέθους των χώρων. Κατά συνέπεια, χρειάστηκε να βρεθούν έξυπνες λύσεις, περισσότερο σε ‎επίπεδο διαρρύθμισης, ώστε να εξυπηρετηθούν τα υψηλά κριτήρια που θέτει το πολύ ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον της Σαντορίνης.

Σε μια σουίτα, για παράδειγμα, ολόκληρη η κουζίνα μετατράπηκε σε ένα open plan μπάνιο. Αλλού, το κρεβάτι μεταφέρθηκε στο μπροστινό τμήμα της σουίτας για να επωφεληθεί του μεγαλύτερου χώρου και της εντυπωσιακής θέας, αφήνοντας στο βάθος του δωματίου χώρο για ένα ευρύχωρο shower-room.

The Vasilicos

Τα εσωτερικά έπρεπε να βοηθούν τον επισκέπτη να χαλαρώσει από την ένταση του τοπίου. Ο σχεδιασμός τους, για να είναι σε αρμονία με το όλο αφήγημα, έπρεπε να είναι διακριτικός και διαχρονικός, αλλά συγχρόνως υψηλής αισθητικής, αναγνωρίσιμης από τους πολυταξιδεμένους και υψηλού επιπέδου επισκέπτες του ξενοδοχείου. Επιπλέον πρόκληση αποτέλεσε η αισθητική ενοποίηση των χώρων, δεδομένης της μοναδικότητας του καθενός, χαρακτηριστικό της Σαντορινιάς (υπόσκαφης) αρχιτεκτονικής.

Λύση εδώ έδωσαν τα κοινά υλικά – μάρμαρο, σίδερο και ξύλο – και ο κατά παραγγελία σχεδιασμός των επίπλων. Στα μπάνια, το παραδοσιακό πατητό υπογραμμίζει τις καμπύλες του βράχου, με διάστικτες λεπτομέρειες από σίδερο, και αξεσουάρ από μάρμαρο και τσιμέντο που ενισχύουν την εικόνα του χειροποίητου. Στο υπόλοιπο ξενοδοχείο, στα ειδικά φτιαγμένα έπιπλα ήρθαν να προστεθούν κομμάτια από την προσωπική συλλογή του ιδιοκτήτη, καθώς και ευρήματα από αποθήκες ιστορικών επιπλοποιών όπως ο Συρίγος.

The Vasilicos

The Vasilicos

The Vasilicos

Ο συνδυασμός δίνει ένα εκλεπτυσμένο αποτέλεσμα: τα έπιπλα μοιάζουν να ήταν πάντα εκεί. Τα υφάσματα που χρησιμοποιήθηκαν (denim, λινά, βαμβακερά και καραβόπανα)- απλά και συνηθισμένα – αποπνέουν την ανεπιτήδευτη λιτότητα του ελληνικού καλοκαιριού. Ενώ η χρωματική παλέτα συνομιλεί με τα χειροποίητα πλακάκια cotto και το ηφαιστειακό τοπίο, οι μουντοί τους τόνοι βρίσκονται σκόπιμα σε αντιδιαστολή με το εκτυφλωτικό φως του ήλιου.

Credits
Architect: Makis Kostikas
Concept design & space planning: Makis Danalis, thingk_Σοφία Βανταράκη
Photographer: Alexander Asplind, Tryfon Georgopoulos

The Vasilicos

The Vasilicos