The Retreat Blue Lagoon Iceland

The Retreat Blue Lagoon

Architecture design: Basalt Architects

  • Experience design: Design Group Italia
  • Interior design: Basalt Architects and Design Group Italia
  • Product design: Design Group Italia
  • Lighting design: Liska

Το 2012, η Blue Lagoon επιλέχθηκε ως ένα από τα 25 θαύματα του κόσμου του National Geographic, ενώ το 2015 τέθηκε επισήμως σε καθεστώς προστασίας υπό την UNESCO. Το εντυπωσιακό Retreat Blue Lagoon άνοιξε το 2018 στην Ισλανδία και έχει σχεδιαστεί με στόχο ένα οικείο αναζωογονητικό διάλογο μεταξύ του φυσικού περιβάλλοντος και του ανθρώπινου στοιχείου.

The Retreat Blue Lagoon

Η φύση, η αρχιτεκτονική και ο σχεδιασμός συγκλίνουν, για να δημιουργήσουν ένα νέο κόσμο ευημερίας. Χτισμένο απευθείας σε μια ροή λάβας 800 ετών στην καρδιά του Global Geopark της UNESCO, το Retreat περιλαμβάνει υπόγειο σπα, γεωθερμική λιμνοθάλασσα, ένα εστιατόριο, που επαναλαμβάνει τις γαστρονομικές παραδόσεις της Ισλανδίας και ένα πολυτελές ξενοδοχείο 62 δωματίων περιτριγυρισμένο από τα πλούσια μεταλλικά νερά της Λιμνοθάλασσας Blue Lagoon.

Blue Lagoon       

Το design του Retreat βασίστηκε στην αρχιτεκτονική του Ρέικιαβικ. Το γραφείο Design Group Italia (DGI) με έδρα το Μιλάνο σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Basalt Architects ανέλαβαν να δημιουργήσουν το βιωματικό αυτό σχέδιο και το interior design.

Το αποτέλεσμα, σίγουρα ξεπερνά κάθε προσδοκία, αφού η αρχιτεκτονική και το design εναρμονίζονται με το ηφαιστειογενές περιβάλλον, εξαφανίζοντας τα όρια ανάμεσα στο ανθρωπογενές στοιχείο και στο στοιχείο της φύσης. Και φυσικά, όλα αυτά δημιουργούν ένα μοναδικό προορισμό, όπου τα φυσικά στοιχεία, όπως η λάβα, είναι καθοριστικά για την συνολική εμπειρία του επισκέπτη. Σπάνια ορατό από απόσταση, το Retreat είναι πλήρως εναρμονισμένο με το περιβάλλον του. Καθώς πλησιάζει κανείς, η δομή ξεχωρίζει, παίρνοντας μορφή και σχήμα, διατηρώντας παράλληλα την αρμονία με τον μαγευτικό ορίζοντα, που καλύπτεται από βρύα.

Blue Lagoon

Η λάβα σχηματίζει τους τοίχους και καλύπτει τις στέγες, ενώ τα πλούσια μεταλλικά νερά της Blue Lagoon διέρχονται και περικυκλώνουν το συγκρότημα, δημιουργώντας την αίσθηση ότι το Retreat συγχωνεύεται ταυτόχρονα με τη γη, ενώ προβάλλει τη γεωθερμική ζεστασιά.

Κατά τη διάρκεια των σταδίων σχεδιασμού, η αρχιτεκτονική ομάδα πέρασε πολλές ώρες, για την εξερεύνηση του χώρου, μελετώντας τη γη και αφήνοντας ρωγμές και σχισμές, να αποκαλύψουν και να καθοδηγήσουν τον καλύτερο σχεδιασμό του συγκροτήματος. Όμως, καθώς ξεκίνησαν οι χωματουργικές εργασίες, ήρθαν στην επιφάνεια ενδιαφέροντες σχηματισμοί λάβας, κάτι που ανάγκασε τους αρχιτέκτονες, να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους, για να ενσωματώσουν αυτά τα απροσδόκητα γεωλογικά χαρακτηριστικά, και να γίνουν εσωτερικοί τοίχοι του κτιρίου.

Blue LagoonΚάτι τέτοιο, ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία για όλους, αφού οι αλλαγές κατά τη διάρκεια της κατασκευής είναι σπάνιες και γενικά ανεπιθύμητες. Με λίγα λόγια, ο “αυτοσχεδιασμός” και η ευελιξία ήταν θεμελιώδη στοιχεία για τη μοναδική εξέλιξη του Retreat. Περιτριγυρισμένες από νερό με τον ίδιο τρόπο, που μια τάφρος περιβάλλει ένα κάστρο, οι σουίτες στο Retreat βρίσκονται μέσα στη λάβα και πάνω από τη λάβα, διασχίζοντας το χάσμα μεταξύ νερού, γης, βρύων και ουρανού.

Οι σουίτες, οι διαστάσεις των οποίων κυμαίνονται από 40 τ.μ. έως 200 τ.μ., ουσιαστικά βρίσκονται όλες σε μία πλευρά του ξενοδοχείου. Η εμπειρία του σπα επεκτείνεται σε κάθε δωμάτιο με μπανιέρες και ντους με θέα. Τα παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή κάθε σουίτας, δημιουργούν μια εξαιρετική προοπτική για τη θέα της λιμνοθάλασσας και τον ηφαιστειακό ορίζοντα, ένα τοπίο που μεταμορφώνεται με τη συνεχώς μεταβαλλόμενη γωνία και ένταση του φυσικού φωτός της Ισλανδίας.

Το Moss Restaurant, που καταλαμβάνει το υψηλότερο σημείο της ξενοδοχειακής μονάδας του Blue Lagoon, διαθέτει εκπληκτική θέα στα αιωνόβια πευκοδάση, που καλύπτονται από βρύα, καθώς και στο όρος Thorbjorn. Η ατμόσφαιρα είναι ζεστή, με το design να περιλαμβάνει ένα τραπέζι του σεφ, το οποίο είναι κατασκευασμένο από λάβα, ένα φωτιστικό μεγάλης κλίμακας με 106 ανεξάρτητα ελεγχόμενα πάνελ OLED, και special edition παλαιά έπιπλα από Ισλανδούς σχεδιαστές του 20ου αιώνα. Το εστιατόριο διαθέτει επίσης ένα κελάρι κρασιού χτισμένο βαθιά στο υπόγειο, με τοιχώματα από λάβα, σε κόκκινο χρώμα, από τη φυσική διαδικασία οξείδωσης, που συνέβη πριν από 800 χρόνια, όταν η λάβα έρεε λιωμένη σε όλη τη χερσόνησο του Ρέικιαβικ.Blue Lagoon

Το Retreat Spa, που καλύπτει πάνω από 4000 τετραγωνικά μέτρα και καταλήγει τρία μέτρα μέσα στην ηφαιστειακή γη, ανοίγει νέες διαστάσεις γαλήνης και χαλάρωσης, παρέχοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα, να επικοινωνούν με τα φυσικά θαύματα του θαλάσσιου ύδατος σε ένα αποκλειστικό και πανέμορφο περιβάλλον. Καθώς οι επισκέπτες μετακινούνται βαθύτερα στη γη, το φυσικό φως εξασθενεί, ενώ η θερμοκρασία αυξάνεται σταδιακά.

Το Retreat Blue Lagoon έχει κατασκευαστεί κυρίως από σκυρόδεμα, μεγάλο μέρος του οποίου είναι προκατασκευασμένο, για να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της κατασκευής. Το χρώμα και η σύνθεση του σκυροδέματος ποικίλλει από το -απαλό- υπόλευκο στο λόμπι, στο -σκληρό- σκούρο γκρι στο βάθος του σπα, που αντανακλά τους γυμνούς τοίχους της λάβας. Σε όλες τις επιφάνειες, διάτρητες προσόψεις και εσωτερικές οθόνες εντυπωσιάζουν τα φυσικά μοτίβα, που εμφανίζονται όταν αποκαλύπτονται οι θύλακες του αέρα, που είναι κλειδωμένες μέσα στους βράχους της λάβας.

Στην πραγματικότητα, ένα πραγματικό κομμάτι λάβας χρησιμοποιήθηκε ως βάση για αυτή την πληθωρική μήτρα ηφαιστειακών σχημάτων. Όσον αφορά το δάπεδο, τα δάπεδα από μωσαϊκό, δημιουργήθηκαν με τοπική άμμο και πέτρα, με αποτέλεσμα μια σκούρα γκρι, όμορφη επιφάνεια. Τα ενεργά συστατικά της Blue Lagoon είναι πυριτία, μπλε-πράσινα φύκια και ορυκτό αλάτι. Ενώ η αποτελεσματικότητα αυτών των στοιχείων για την περιποίηση και ευεξία του δέρματος, έχει επιβεβαιωθεί μέσω δεκαετιών έρευνας, αποδεικνύεται αρκετά δύσκολη για πολλά παραδοσιακά δομικά στοιχεία.

Οι τοπικές καιρικές συνθήκες, που χαρακτηρίζονται από ισχυρούς ανέμους, βροχές και καταιγίδες, χιόνι και πάγο,… καθορίζουν ​​ποια υλικά είναι κατάλληλα. Συνεπώς, οι σχεδιαστές έπρεπε να έχουν πλήρη επίγνωση αυτών των συνθηκών, για να εξασφαλίσουν τη μακροζωία και τη βιωσιμότητα των κτιρίων.

Blue Lagoon

Το Retreat θεωρήθηκε ως ένα μέρος, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απεμπλακούν από την κορεσμένη καθημερινή τους ζωή και να αισθάνονται συνδεδεμένοι με τη φύση. Προσφέρει μια χαλαρωτική, ήρεμη, εξελιγμένη ατμόσφαιρα και η ατέλειωτη γεωθερμική αύρα της γης παρέχει εντυπωσιακή αντίθεση στο ψυχρό, συχνά αδιάφορο περιβάλλον ακριβώς έξω από τα παράθυρα.

Εμπνευσμένο από το τοπίο, οι εσωτερικοί χώροι διαθέτουν χρώματα, που μεταβάλλονται από τόνο σε τόνο, απλά σχήματα και εξαιρετική προσοχή στη λεπτομέρεια, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα εκλεπτυσμένης πολυτέλειας. Τα ζεστά ξύλα καρυδιάς αντιπαρατίθενται με διάφορες επιφάνειες σκυροδέματος, βράχου και λάβας, για να δημιουργήσουν μια αυθεντική, φιλόξενη ατμόσφαιρα. Η ισορροπημένη αφθονία ακατέργαστων, αφαιρετικών και φυσικών υλικών, ενορχηστρωμένη με απλό, γραμμικό στυλ, παράγει μια αίσθηση βαθιάς άνεσης. Η χρωματική παλέτα που διέπει όλες τις χρωματικές αποφάσεις design, επιλέχθηκε επιμελώς για τον τρόπο που τονίζει και αντηχεί η ηφαιστειακή όψη, εκφράζοντας την αρμονία με το νερό, τη γη, τον καιρό και το φως. Το στυλ που προκύπτει είναι διαχρονικό και εκλεπτυσμένο και αποτελεί μια παλιά ενσάρκωση της ισλανδικής πολυτέλειας, που έχει τις ρίζες της στην περίφημη παράδοση του σκανδιναβικού design, αλλά έχει εμπλουτιστεί με την ιταλική ποιότητα κατασκευής και την προσοχή στη λεπτομέρεια.

Blue Lagoon

Η διάσημη Ισλανδή καλλιτέχνης Ragna Robertsdottir δημιούργησε ένα έργο τέχνης τοίχου με βάση την λάβα για το εστιατόριο Moss, καθώς και μικρότερα έργα τέχνης με βάση το αλάτι για τις σουίτες Moss και Lagoon στο Retreat. Εμπνευσμένα όλα από την ηφαιστειακή, τεκτονική και ωκεανική προέλευση της Ισλανδίας, καταρρίπτουν τη διάκριση ανάμεσα στη φύση και την αρχιτεκτονική. Βράχια, κοχύλια, αλάτι – αυτά είναι τα υλικά που εκφράζουν τη φαντασία της και αποτελούν τη βάση του οπτικού λεξικού της.

 

Άρθρο από το Hotel Design Magazine and Guide Spring 2019!

Διαβάστε εδώ το τεύχος

Δείτε εδώ αναλυτικά το στυλ design που ακολουθεί: Classic Design