BLUE WAVE BAR

Εγκατεστημένο πάνω στην άκρη της θάλασσας, στο λιμάνι της Βαρκελώνης, το εσωτερικό design του Blue Wave Bar αναδημιουργεί ένα κύμα που σπάει όπως αυτό της θάλασσας, αγκαλιάζοντας τους πελάτες σε μια θαλασσινή ατμόσφαιρα γεμάτη από αντανακλάσεις και αποχρώσεις.

Την πραγματοποίηση του εσωτερικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ανέλαβε το γραφείο EL EQUIPO CREATIVO. Από την ομάδα design ζητήθηκε να δημιουργήσει ένα χώρο όπου κανείς θα μπορεί να απολαύσει μερικά κοκτέιλ σε μια κομψή ατμόσφαιρα απολαμβάνοντας τις αρετές της θέσης του bar. Το κτίριο που φιλοξενεί το Blue Wave Cocktail Bar έχει μια ιδιαίτερη μορφολογία: μια μακρά μορφή που μοιάζει με σωλήνα, με τη μεγαλύτερη πρόσοψη προσανατολισμένη στο νερό, και που καλύπτεται με ένα περίβλημα λευκού πλέγματος το οποίο δημιουργεί ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς την αυγή.

Ο σχεδιασμός του εσωτερικού χώρου του Bar αποφασίστηκε να σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μοιάζει με κύμα. Ένα κύμα πριν από το σπάσιμό του δημιουργεί ένα αγκάλιασμα, σαν σωλήνα, που στην συγκεκριμένη περίπτωση δημιουργεί έναν υδάτινο, δυναμικό και ενιαίο χώρο γεμάτο με αντανακλάσεις και αποχρώσεις  του μπλε.

Ο κάθετος τοίχος του νερού ξεχειλίζει απ’ έξω, με στόχο να γίνει κάτι πέρα από ένας απλός τοίχος. Ταυτόχρονα, το ηλιοβασίλεμα σπάει σε μικρά χρυσά κομμάτια, που επιπλέουν πάνω στην επιφάνεια του νερού.

Για να αναδημιουργηθεί το συναίσθημα κύματος στο εσωτερικό η ομάδα design της El Equipo Creativo, χρησιμοποίησε μικροσκοπικά και αντανακλαστικά στοιχεία.

Η χρήση ενός μόνο υλικού σε δάπεδα, τοίχους και οροφή ενώνει τον χώρο και ενισχύει την αίσθηση «περιτύλιξης» από το συγκεκριμένο κύμα. Το κεραμικό πλακάκι ήταν η πιο σωστή επιλογή για να συνδεθεί με τις προηγούμενες ιδιότητες και να ενισχύσει τη σχέση της με τη μεσογειακή αρχιτεκτονική. Όλα τα κεραμικά πλακίδια σχεδιάστηκαν ειδικά για το έργο και είναι χειροποίητα από μια τοπική επιχείρηση κεραμικής τέχνης.

Η σειρά χρωμάτων κυμαίνεται από βαθύ μπλε σε λευκό, ενσωματώνοντας την λευκή πρόσοψη του πλέγματος σκυροδέματος του κτιρίου ως φινίρισμα του μπλε χώρου, όπως ο αφρός στο κύμα. Τα χρυσά στοιχεία μιμούνται τις αντανακλάσεις του ήλιου στο νερό.

Στο βόρειο τμήμα του Blue Wave Cocktail Bar υπάρχει μια μεγάλη βεράντα. Η βεράντα, αυτή, θεωρείται ως μεσογειακός όρμος, ένας χώρος που αποτελεί την μετάβαση μεταξύ μιας δασικής ζώνης και της θάλασσας. Μια θέση που προσκαλεί τους επισκέπτες να χαλαρώσουν, να ακούσουν τη θάλασσα και να κοιτάξουν τον ορίζοντα. Το ξύλινο δάπεδο δημιουργεί  μια εικόνα διαφορετικών επιπέδων. Δημιουργεί, στην ουσία, μια πλατφόρμα που φιλοξενεί τη ζώνη VIP και ξεχωρίζει ως το πίσω μέρος των παγκακιών, όπου η μεσογειακή βλάστηση οριοθετεί τον χώρο, δημιουργώντας σε ένα ορισμένο βαθμό ιδιωτικότητα για την περιοχή.

Τα χαμηλότερα μαρμάρινα τραπέζια έχουν ακανόνιστο σχήμα και εμφανίζονται σαν τα βότσαλα στην άμμο μόλις σπάσει το κύμα.

Ο ορθογώνιος και μακρύς χώρος του Bar οργανώνεται με πολύ καθαρό τρόπο, με τις δύο κοντές αντίθετες πλευρές ανοιχτές στην είσοδο και στη βεράντα, και το μπαρ εσωτερικά τοποθετείται παράλληλα στη μακρύτερη πρόσοψη του.

Η γυάλινη πρόσοψη επιτρέπει το άνοιγμα και τη σύνδεση του εσωτερικού χώρου με τον εξωτερικό, προσθέτοντας έτσι το λευκό πλέγμα που υπάρχει εξωτερικά του κτιρίου στο σύμπλεγμα του κύματος.

Το κύμα συνεχίζει την πορεία του μέσα από το δάπεδο, τον τοίχο και την οροφή και παίρνει τη μορφή του μέσω της χρήσης ανακλαστικών υλικών, λαμπερών και μπλε στοιχείων, όπως κεραμικά πλακίδια, μαρμάρινες πλάκες, μέταλλα και γυαλί. Αυτά τα υλικά, οργανωμένα σε επιφάνειες και πλαίσια, βοηθούν να δημιουργηθεί το συνονθύλευμα στοιχείων στήριξης πίσω από την μπάρα, με τον χώρο τοποθέτησης μπουκαλιών ως ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της.

Το μπαρ είναι μέρος του κύματος, και θεωρείται ως μία ακόμη μαρμάρινη πλάκα, ανάμεσα στις τόσες. Αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι κρεμασμένη από την οροφή και δεν αγγίζει το δάπεδο, γεγονός που δείχνει την αίσθηση ότι επιπλέει απαλά στη μέση του χώρου. Ακόμη, στα άκρα της, η μπάρα μετατρέπεται σε τραπέζι γύρω από το οποίο μπορούν να χαλαρώσουν οι πελάτες.

Το interior design του Blue Wave Cocktail Bar, που απέκτησε «σάρκα και οστά» από το γραφείο El Equipo Creativo, έχει βραβευθεί το 2016 για τα μοναδικά στοιχεία, που ενσωματώνει και την εντυπωσιακή ατμόσφαιρα που δημιουργεί.

DesignEL EQUIPO CREATIVO – Oliver Franz Schmidt + Natali Canas del Pozo + Lucas Echeveste Lacy

Project TeamNéstor Veloso, Anna Martínez, Cristòfol Tauler, Anna Serra, Savina Radeva, Cristina Huguet

PhotographyAdria Goula

Άρθρο από το 2ο τεύχος του

CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,

Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.

Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:

cabare.gr/food-drink-trends/cabare-cafe-bar-restaurant-magazine-2/