Landart: Το φυσικό περιβάλλον ως τέχνη σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα

Έχετε ακούσει ποτέ για την έννοιαLandart; Ίσως την αναγνωρίζετε ακόμη και αν δεν ξέρετε ακριβώς τι είναι. Μπορεί να έχετε κάνει και εσείς οι ίδιοι, εάν έχετε σχεδιάσει περίπλοκα σχέδια στην άμμο μιας παραλίας ή να έχετε πειραματιστεί ισορροπώντας πέτρες σε ένα μοτίβο κοντά σε ένα ρεύμα.

Landart είναι μια ιδιαίτερη εικαστική μορφή τέχνης χρησιμοποιώντας στοιχεία ή υλικά από τη φύση, αλλάζοντας, επανατοποθετώντας είτε συνδυάζοντας τα, με αποτέλεσμα να δημιουργούν την αίσθηση ενός φυσικού γλυπτού εναρμονισμένο με την τοποθεσία που βρίσκεται, σαν να βρισκόταν εκεί από πάντα δημιουργημένο από κάποιον καλλιτέχνη. Δεδομένου ότι συνυπάρχει με το περιβάλλον, αλλάζει μορφή με το πέρασμα του χρόνου και ίσως χαθεί σε αυτό, αυτή είναι και η μαγεία του άλλωστε! Πέτρες, νερό, χαλίκι, πεσμένα κλαδιά δέντρων, φύλλα, κοχύλια και χώμα είναι τα πιο συχνά υλικά χρήσης, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν πιο ασυνήθιστα αντικείμενα.

Artist – Richard Serra

Από πού προέρχεται η Landart; 

Η ιδιαίτερη μορφή τέχνης με φυσικά στοιχεία ήταν μέρος του ευρύτερου κινήματος εννοιολογικής τέχνης στη δεκαετία του 1960 και της δεκαετίας του 1970, αλλά κάποιοι πιστεύουν πως η «εικαστική καλλιτεχνική γη» είναι αναμφισβήτητα η παλαιότερη μορφή δημιουργίας. Μνημεία όπως το Stonehenge, οι μεξικανικές πυραμίδες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως αρχαία έργα τέχνης μέσω της γης. Αυτή η σύγχρονη αλλά και αρχαία μορφή τέχνης, η οποία προξενεί ερωτήματα σχετικά με τη σχέση των ανθρώπων με το περιβάλλον, είχε σημαντικό αντίκτυπο στην πρακτική της αρχιτεκτονικής τοπίου τις τελευταίες δεκαετίες.

Σύνδεση Landart με την αρχιτεκτονική τοπίου 

Η αρχιτεκτονική τοπίου αντιπροσωπεύει τη διαμόρφωση και το σχεδιασμό υπαίθριων χώρων που επιδιώκουν την επίτευξη αισθητικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικοπολιτικής ισορροπίας. Υπό αυτή την έννοια, τι πιο δημιουργικό και καλαίσθητο από το να υπάρξει ισχυρή σύνδεση της διαμόρφωσης του τοπίου με την τέχνη μέσω της φύσης και των υλικών της; Η αρχιτεκτονική τοπίου είναι το πεδίο που συνδέει την τέχνη με την λειτουργικότητα σε έναν εξωτερικό χώρο, αλλά αυτό δεν είναι πάντα αντιληπτό στην πράξη και μερικές φορές αυτό που φαίνεται είναι ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα σε αυτά τα δύο.

Τι εννοούμε με αυτό; 

Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα σχέδιο κήπου για ένα ξενοδοχείο στην θάλασσα. Ο σχεδιασμός του τοπίου δεν είναι απλώς να περιλαμβάνει γραμμές δέντρων, θάμνους, λουλούδια σε απλά διαμορφωμένα παρτέρια, ή πάγκους και χώρους καθιστικού, λαμπτήρες κατά μήκος των μονοπατιών, ίσως μια αποθήκη λινοθήκης και ένας χώρος μπάρμπεκιου. Αυτό είναι βαρετό και άψυχο.Αντί αυτού, πρέπει να είναι ενδιαφέρον και να φέρει έναν υπαινιγμό της τέχνης και της μοναδικής ξενοδοχειακής εμπειρίας που θέλετε ο σύγχρονος ταξιδιώτης να βιώσει στο περιβάλλον που εσείς του προσφέρετε. Πώς να το δημιουργήσετε αυτό; Οι καλύτεροι αρχιτέκτονες τοπίου είναι αυτοί που με βάση την τεχνογνωσία και την εμπειρία έχουν όλα τα μέσα να φανταστούν και να συνδυάζουν τις «φυσικές» λεπτομέρειες που θα κάνουν την διαφορά και θα δημιουργήσουν μια αξέχαστη και ταυτόχρονα ωφέλιμη εμπειρία διεγείροντας όλες τις αισθήσεις του επισκέπτη. Είτε  με minimal πινελιές να κάνετε τον επισκέπτη σας να μαγευτεί πρώτα με την όραση και μετά με την ακοή μέσα από τους ήχους του θροΐσματος φυλλώματος σε συνδυασμό με φιδωτούς σχηματισμούς μικρών διαδρομών, νερού είτε επιλέξετε να συνδυάσετε μοντέρνα και φυσικά στοιχεία μέσα σε έναν λαβύρινθο φυτευτικών επιλογών και υλικών, οι επιλογές είναι αμέτρητες και τα οφέλη για εσάς και το περιβάλλον πολλαπλά!

Photo by Stu Mayhew

Η επαφή του σύγχρονου ταξιδιώτη με την φύση είναι αναγκαία 

Η δημιουργία ενδιαφέροντος και εξαιρετικού τοπίου απαιτεί μια προσωπική σύνδεση με το τοπίο και το περιβάλλον στο οποίο ζει κανείς. Η αίσθηση κάθε τόπου είναι σημαντική, αυτός που πρόκειται να διαμορφώσει το περιβάλλον για πολλούς ανθρώπους πρέπει να ξέρει πώς να το «διαβάσει» πρώτα. Η τέχνη είναι το πεδίο που αφήνει τον άνθρωπο να αντιληφθεί πολύ καλύτερα όλες τους τις αισθήσεις. Η χρήση των στοιχείων που έχουν δοθεί στη φύση είναι σαν να ανοίγετε την πόρτα σε ένα μουσείο τέχνης που είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή, ακόμη και σε αστικές περιοχές. Αυτό καθιστά την Landartενσωματωμένη στην αρχιτεκτονική τοπίου μια από τις πιο προσιτές μορφές της τέχνης.

Artist – Niklaus Ruegg

Εσείς αρχίσατε να σκέφτεστε σε ποιο κομμάτι του τοπίου σας θα θέλατε να προσθέσετε κάτι από  Landart;

Vita Verde
13th km Thessalonikis – Moudanion, Thermi
57001, P.O. Box 60-364
T: +30 2310 844846
www.vitaverde.gr