IOS GRAND POOL SUITES: Outdoor Edge Living Project

Σχεδιασμός: TAKA+PARTNERS

Το OUTDOOR EDGE LIVING PROJECT ζει στο νησί της Ίου στις Κυκλάδες. Το όνομα του νησιού λέγεται ότι προέρχεται είτε από τα χαρακτηριστικά λουλούδια Ία, είτε από την φοινικική λέξη Ίος, που σημαίνει σωρός από πέτρες.

Το Ios Grand Pool Suites, που αποτελείται από δώδεκα σουίτες με εκτενείς ιδιωτικές αυλές και πισίνες, είναι σκαρφαλωμένο πάνω από την πιο γνωστή παράλια του νησιού της Ίου, τον Μυλοπότα, ενώ δίπλα του βρίσκεται και η γραφική χώρα του νησιού, χτισμένη αμφιθεατρικά με την γνωστή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Το έντονα επικλινές οικόπεδο προσφέρει το έδαφος για την ανάπτυξη του κτιριακού όγκου σε επίπεδα, επιτρέποντας μοναδικές και ανεμπόδιστες θέες στο Αιγαίο πέλαγος. Οι σουίτες χωροθετούνται με βάση τον βέλτιστο προσανατολισμό. Ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει το κυκλαδίτικο φως και την ηρεμία της θάλασσας καθ’ολη την διάρκεια της ημέρας και να ξεκουραστεί με το μοναδικό ηλιοβασίλεμα.

Η τοπική αρχιτεκτονική, με τα στενά ανοίγματα στις όψεις, τους ορθογώνιους όγκους και τις επενδύσεις με τοπική πέτρα και λευκό σοβά, είναι εμφανής σε όλη την έκταση του έργου. Ο σχεδιασμός του εξωτερικού κοινοχρήστου διαδρόμου προσπαθεί να αποδώσει τα καλντερίμια της χώρας του νησιού, στήνοντας ένα
σκηνικό προς εξερεύνηση. Οι δώδεκα σουίτες αναπτύσσονται σε δυο επίπεδα. Η είσοδος στις σουίτες του ορόφου γίνεται μέσω μια ξύλινης παραδοσιακής αυλόθυρας που οδηγεί στην ιδιωτική αυλή και από εκεί στον εσωτερικό χώρο, εντείνοντας την αίσθηση του οικείου και του κυκλαδίτικου τοπίου. Ο κάθε ιδιωτικός εξωτερικός χώρος-αυλή, και στο ισόγειο και στον όροφο, είναι σχεδιασμένος ώστε να φιλοξενεί τις ίδιες ακριβώς λειτουργίες με το εσωτερικό του, παρακινώντας τον επισκέπτη να απολαύσει το μοναδικό τοπίο το ίδιο άνετα με τον εσωτερικό χώρο.

Ο εσωτερικός σχεδιασμός προσαρμόζεται, εναρμονίζεται αλλά και ταυτόχρονα εμπνέεται από την πλαστικότητα και αυστηρότητα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Οι σουίτες συνδέονται με τον κοινόχρηστο χώρο της υποδοχής. Ο χώρος αυτός σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να υποδεχτεί με αμεσότητα τους πελάτες σε έναν μινιμαλιστικό και σύγχρονο χώρο με στοιχεία της τοπικής τέχνης. Το ιδιαίτερο δάπεδο που τοποθετείται στον χώρο αυτό, πρωταγωνιστεί, ενώ οι καμάρες συμπληρώνουν διακριτικά τον σχεδιασμό. Βασικά εργαλεία της σύνθεσης του εσωτερικού σχεδιασμού είναι το φως, η σκιά, το λευκό, η χρήση φυσικών υλικών και οι αντιθέσεις, ώστε να παρέχουν ένα σύγχρονο αλλά ταυτόχρονα ήρεμο και οικείο περιβάλλον με υψηλό βαθμό ιδιωτικότητας.

Η ιστορικότητα του κυκλαδικού πολιτισμού καθρεπτίζεται στον εσωτερικό σχεδιασμό και αποδίδει σε αυτόν αρχιτεκτονικές μορφές, όπως οι κάμαρες και φόρμες που εμπνέονται από την κυκλαδίτικη τέχνη. Η παλέτα των υλικών αποτελείται από τοπικά υλικά, όπως η τοπική νιώτικη πέτρα και το μάρμαρο Νάξου. Παράλληλα, προκειμένου να αποδοθεί και η επιθυμητή παροχή ανέσεων υψηλών προδιαγραφών προστέθηκαν και κάποια πιο σύγχρονα υλικά, όπως μεταλλικές λεπτομέρειες, σύγχρονα φωτιστικά σώματα και γυάλινα διαχωριστικά σε ισορροπία και με απολυτό σεβασμό στην τοπική αισθητική.

Άρθρο από το Περιοδικό Hotel Design Άνοιξη-Καλοκαίρι 2024, No34
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το τεύχος:
https://www.hoteldesign.gr/hotel-design-trends/hotel-design-magazine-and-guide-spring-summer-2024/