Εφαρμόζοντας το Open Lobby Concept για πρώτη φορά στην Ελλάδα “Holiday Inn Athens – Attica Av. – Airport W.”

Το Holiday Inn επί της Αττικής οδού είναι το πρώτο ξενοδοχείο που εφαρμόζει το Open Lobby Concept στην Ελλάδα. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία (Αφοι Μουσαμά ΑΞΕ) ζήτησε τον εκσυγχρονισμό και επαναπροσδιορισμό των χώρων υποδοχής, ευθυγραμμίζοντάς τους με τις τρέχουσες τάσεις σχεδιασμού και την απαιτούμενη πολυμορφικότητα.

Με βάση τα δεδομένα της IHG (Intercontinental Hotel Group), το concept διαμορφώθηκε προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αποσπασματικών χώρων σε διάφορα ξενοδοχεία επιχείρησε την ενοποίηση των χώρων και την ενιαία αντιμετώπισή τους με πλήρη ευελιξία.

Σύμφωνα με αυτό, οι χώροι είναι ενιαίοι, ανοιχτοί με άμεση μεταξύ τους επικοινωνία και όχι κλειστοί και αποσπασματικοί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο επισκέπτης μπορεί σε κάθε σημείο του χώρου να έχει πρόσβαση στο internet, να εργαστεί στον προσωπικό του υπολογιστή, να συζητήσει, να διαβάσει βιβλία, ή ακόμη και να παραγγείλει φαγητό 24 ώρες την ημέρα.

Η γενική αίσθηση αφορά στην οικειότητα ενός «σπιτικού» χαρακτήρα με μέγιστη ευελιξία χρήσης του χώρου. Ειδικά στην περίπτωση του Holiday Inn υπήρχαν δύο πολύ βασικοί περιορισμοί:

(1) η βασική κτιριακή δομή με το φέροντα οργανισμό και η θέση/διάταξη των εγκαταστάσεων κλιματισμού αερισμού που δεν επέτρεπαν τη ριζική αναδιάρθρωση του χώρου, και

(2) η συνεχής και απρόσκοπτη λειτουργία του ξενοδοχείου, σύμφωνα με την οποία το ξενοδοχείο δε θα έπρεπε να διακόψει καθόλου τη λειτουργία του καθ’ όλη τη διάρκεια της ανακαίνισης. Έτσι, όλες οι παρεμβάσεις έπρεπε να είναι τέτοιες που να μπορούν να υλοποιηθούν σε στάδια  (χωρικά/ χρονικά) με την ελάχιστη δυνατή όχληση των επισκεπτών.

Στο σχεδιασμό δόθηκε μεγάλη σημασία στις επιμέρους αντιληπτικές ενότητες, για να μπορεί ο επισκέπτης να λειτουργήσει σε «γωνιές».

Επανασχεδιάστηκαν οι δαπεδοστρώσεις με τη συμμετοχή ειδικού δαπέδου βινυλλίου-φελλού στο lobby και μοκέτας tile στο μπαρ, ενώ το κέντρο βάρους του φωτισμού μετακινήθηκε από την οροφή στους τοίχους με την προσθήκη διακοσμητικού φωτισμού και την κατάργηση αρκετών στοιχείων οροφής. Σε επιλεγμένα σημεία τοποθετήθηκε ελαστική οπισθοφωτιζόμενη μεμβράνη με διαβαθμιζόμενη ένταση.

Στο χώρο εισόδου διαμορφώθηκε ένας μεταβατικός χώρος (transition area), ενώ στη θέση του προϋπάρχοντος καταστήματος διαμορφώθηκε ένας νέος χώρος καθιστικού-σαλονιού (pop-up lounge) με βιβλιοθήκη από τοίχο σε τοίχο και ενσωματωμένες 2 τηλεοράσεις 50 ιντσών με σύνδεση playstation.

Διαμορφώθηκε ένας ειδικός ανοιχτός χώρος (e-bar) για υπολογιστές, internet και charging station και μια μεγάλη διαδραστική οθόνη αφής με ενσωματωμενο υπολογιστή («monscierge» = «Mon-Conscierge») τοποθετήθηκε σε περίοπτο σημείο του χώρου, προκειμένου να παρέχει τη δυνατότητα ποικίλων πληροφοριών στον επισκέπτη.
Στο μπαρ η αναδιαμόρφωση ήταν συνολική. Η υπάρχουσα μοκέτα-ρολό αντικαταστάθηκε με νέα, στη λογική του patchwork, με έντονα γεωμετρικά σχέδια σε σκούρες αποχρώσεις που λειτουργούν σε διαρκή εναλλαγή.

Η έντονες τοιχογραφίες με το χρυσό φόντο και τα λουλούδια καλύφθηκαν εντελώς με διακοσμητική βινυλική ταπετσαρία βαρέως τύπου με αφαιρετικό μοτίβο. Οι τοιχογραφίες έγιναν τα βασικά διακοσμητικά στοιχεία του χώρου και για το λόγο αυτό φωτίστηκαν κατάλληλα.

Για την ενίσχυση της αίσθησης της άνεσης και σπιτικής οικειότητας στο χώρο του μπαρ, τοποθετήθηκε σε κεντρική θέση ένα μεγάλο σαλόνι με βιβλιοθήκη και μεγάλη οθόνη τηλεόρασης. Τα μεγάλα ανοίγματα με τη θέα στον κήπο πλαισιώθηκαν με βαριές βελούδινες κουρτίνες σε σκούρο χρώμα και διάτρητα rollers με πλούσια υφή για την αποτελεσματικότερη σκίαση του χώρου.

Στόχος της ανακαίνισης ήταν ο εκσυγχρονισμός του χώρου, αλλά και ο επαναπροσδιορισμός της χρήσης του στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Συνολικό εμβαδό χώρου: 521,61 τ.μ.

Χρόνος μελέτης/κατασκευής: 2018

Αρχιτεκτονική μελέτη- επίβλεψη: Χάρης Παπαϊωάννου & Συνεργάτες

Υπεύθυνος έργου: Χάρης Παπαϊωάννου

Επίβλεψη: Χάρης Παπαϊωάννου, Αφροδίτη Τσουκαλά

Συντονισμός κατασκευής: Γιάννης Κεσκίνογλου

Παρουσίαση: Χάρης Παπαϊωάννου

Φωτογραφίες: Χάρης Παπαϊωάννου, Δημήτρης Πούπαλος

Άρθρο από το Hotel Design Magazine and Guide Winter 2019!

Διαβάστε εδώ το τεύχος:

https://www.hoteldesign.gr/hotel-design-news/hotel-design-magazine-and-guide-no-24/