ZOLA HOTEL, VIENNA: Palais de Boheme: Πώς η φύση και η λογοτεχνία ενσωματώνονται στο ξενοδοχειακό design

Το Zola – Palais de Boheme είναι ένα χαλαρό πολυτελές boutique ξενοδοχείο, που βρίσκεται σε ένα επανασχεδιασμένο ορόσημο παλάτι, στην ανερχόμενη δεύτερη συνοικία της Βιέννης “Leopoldstadt”. Η περιοχή, μάλιστα, πήρε το όνομά της από τον αυτοκράτορα Λεοπόλδο Α’. Όχι πολύ μακριά από το Prater και την περίφημη ρόδα του, το ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο προσκαλεί επισκέπτες σε ένα απαράμιλλο ταξίδι, όπου συμβολισμοί της φύσης συγχωνεύονται με το σύγχρονο design. Εμπνευσμένο από το νέο κύμα design ξενοδοχείων, το Zola Hotel πρόκειται να κλείσει το χάσμα μεταξύ της Βιέννης, η οποία είναι γνωστή για τα ιστορικά ξενοδοχεία 5 αστέρων, και μητροπόλεων όπως το Παρίσι και το Λονδίνο, μ’ αυτό το νέο εγχείρημα. Στην καρδιά του παλατιού αυτού βρίσκονται τέσσερις σουίτες με ονόματα «the Earth», «the Sin», «the Dream» και «the Prey», των οποίων το σχέδιο είναι εμπνευσμένο από τα έργα του παγκοσμίου φήμης Γάλλου συγγραφέα Εμίλ Ζολά.

The Earth. Το δωμάτιο “Γη” χαρακτηρίζεται, όπως είναι φυσικό, από το γήινο χρωματικό της design. Οι τοίχοι είναι αρμονικά σχεδιασμένοι από πηλό, που χρωματίζονται με επτά διαφορετικούς τόνους, καθώς και κορμούς δέντρων και ένα χαλάκι από καλάμι πλήρως ενσωματωμένο στην τοιχοποιία. Σε όλο το δωμάτιο, πέτρες και κλαδιά, που συλλέγονται από το ακίνητο, διακοσμούν το δωμάτιο και χρησιμοποιούνται ως σκηνικά στοιχεία.
The Sin. Η “Αμαρτία” χαρακτηρίζεται από χρώματα όπως το μαύρο και το κόκκινο. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με αυτό το θεματικό δωμάτιο το οποίο κυριαρχείται από μαύρους και κόκκινους τόνους. Στον τοίχο σκούρα σκισμένα υφάσματα συνδυάστηκαν με σοβά και πέτρες λάβας. Μέσα από σκόπιμα τοποθετημένους προβολείς, οι πέτρες λάβας ξεχωρίζουν από τον τοίχο. Ακριβώς μπροστά του, ως βασικό στοιχείο, ένας “αμαρτωλός”, “ματωμένος”, κόκκινος καναπές περιβάλλεται από πολυάριθμες γυάλινες καμπάνες με μαραμένα τριαντάφυλλα. Το “The Dream”, όπως προδίδει το όνομά του, βυθίζει τους επισκέπτες σε έναν εντελώς μπλε κόσμο. Για αυτό το δωμάτιο χρησιμοποιήθηκαν υφάσματα από γιούτα, προερχόμενα από έναν παλιό αχυρώνα της Τοσκάνης και βαμμένα σε διαφορετικές μπλε αποχρώσεις. Στη συνέχεια ράφτηκαν και συντέθηκαν 3 στρώσεις από ύφασμα από γιούτα στον τοίχο, ακολουθώντας γραμμές κυρίως γεωμετρικών σχημάτων. Από τετράγωνα, ορθογώνια έως κύκλους, αυτά τα σχήματα συνεχίζουν ως σκηνικά στοιχεία στο δωμάτιο με τη μορφή ογκόλιθων.

The Prey: Η “Λεία” αποτελείται, μεταξύ άλλων, από ξύλο αχυρώνα 150 ετών που έχει καεί στον πίσω κήπο του ξενοδοχείου και ορειχάλκινα πάνελ, τα οποία είναι επενδεδυμένα με το καμένο ξύλο. Επιπλέον, δύο ξύλινοι κορμοί που “σκίστηκαν”, δέθηκαν και επενδύθηκαν με δέρμα, αποτελώντας βασικά χακτηριστικά στοιχεία της σχεδίασης. Όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες δωματίων στο Zola (Tiny, Classic, Plus, Superior, Two Bed Room) σχεδιάστηκαν με τον ίδιο τρόπο, με την προϋπόθεση μιας avant-garde εμφάνισης επηρεασμένης από τη φύση, για να εντυπωσιάσει. Το υψηλό επίπεδο άνεσης, τα ευρύχωρα δωμάτια και η εξαιρετική επίπλωση συναντούν μια προσγειωμένη νοοτροπία, χωρίς να παρασύρονται πολύ πέρα από την απόλαυση μιας ευχάριστης, κομψής διαμονής. Ο συμβολισμός της φύσης διατρέχει ολόκληρη την ιδέα και αντανακλάται από τη “σκηνοθεσία” κλαδιών, λουλουδιών και πετρωμάτων.

Βαθιά οικιστικό σε αίσθηση, καθένα από τα δωμάτια είναι ένας καμβάς για ειδικά σχεδιασμένα έπιπλα με μεγάλη έμφαση στην αλληλεπίδραση ζεστών/ψυχρών χρωμάτων, απαλών/ τραχεών επιφανειών και μοντέρνων/κλασικών εσωτερικών χώρων. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του Zola Hotel είναι οι περίτεχνοι πατιναρισμένοι τοίχοι του. Η γένεση αυτών των τοίχων δημιουργήθηκε από πολλαπλές εφαρμογές του σοβά «Marmorino», σε συνδυασμό με στολίδια από παλιά βιβλία ιστορίας, και εφαρμόστηκε στους πατιναρισμένους τοίχους, για να αναβιώσει η παλιά palazzo αίσθηση. Τα ψηλά ταβάνια τονίζουν αυτό το ιστορικό συναίσθημα και ταξιδεύουν τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο. Δεν είναι, όμως, μόνο οι τοίχοι που μπορούν να δελεάσουν τον επισκέπτη να ανακαλύψει αυτήν την μαγική και ιστορική εμπειρία. Σε ολόκληρο το ξενοδοχείο, ένας μεγάλος αριθμός από καθηλωτικά στοιχεία διαμορφώνουν σημαντικά την εμφάνιση και την αίσθηση αυτής της συνολικής ιδέας. Η πλειοψηφία τους δημιουργήθηκε μαζί με ντόπιους καλλιτέχνες και τεχνίτες.

Μεταξύ του πλήθους έργων τέχνης, που εκτίθενται στον ξενοδοχειακό χώρο, ξεχωρίζει το έργο «les cents vases de Zola», 100 πήλινα αγγεία που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για το ξενοδοχείο Zola. Κάθε δωμάτιο είναι εξοπλισμένο με τρία από αυτά τα βάζα, τα οποία μπορούν, επίσης, να αγοραστούν από τους επισκέπτες στην γκαλερί του ξενοδοχείου. Οι επισκέπτες, που δεν είναι λάτρεις των βάζων, έχουν -επίσης- την ευκαιρία να αγοράσουν βιβλία, περιοδικά και μουσικούς δίσκους, τους οποίους επιμελούνται σε επιλεγμένες αίθουσες διαφορετικοί καλλιτέχνες με τη σειρά τους. Αυτό που κάνει το Zola – Palais de Boheme να ταιριάζει απόλυτα με τα ξενοδοχεία new wave είναι το εστιατόριό του, το οποίο δέχεται τους επισκέπτες του ξενοδοχείου, αλλά και ντόπιους, σε ένα γαστρονομικό ταξίδι σε όλο τον κόσμο. Το υπόγειο και ο κήπος του ξενοδοχείου δημιούργησαν το σκηνικό για το εστιατορικό concept που ακούει στο όνομα “ZAZATAM” και προσφέρει casual fine dining με διεθνή avant-garde κουζίνα και ατμοσφαιρικά vibes. Σε αντίθεση με το ειδυλλιακό περιβάλλον του κήπου, που λάμπει στο φως της ημέρας κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών εποχών, το υπόγειο αποκαλύπτει την πραγματική ομορφιά του τους δροσερούς μήνες του χειμώνα όταν πέφτει το σκοτάδι.

Άρθρο από το Περιοδικό Hotel Design Φθινόπωρο – Χειμώνας  2022 / 2023, Τεύχος No.31
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το τεύχος:
www.hoteldesign.gr/hotel-design-trends/hotel-design-magazine-and-guide-autumn-winter-2022-2023