PALAU FUGIT HOTEL, GIRONA: Σχεδίαση εμπνευσμένη από τις “δύο πλευρές” της πόλης

Η El Equipo Creativo ολοκλήρωσε τον εσωτερικό σχεδιασμό του Palau Fugit. Στόχος της σχεδιαστικής ομάδας ήταν να δημιουργηθεί μια αίσθηση υψηλής πολυτέλειας. Με σεβασμό στην αρχιτεκτονική του αρχικού κτιρίου, δημιούργησαν ένα φρέσκο και κομψό αποτέλεσμα. Το Palau Fugit βρίσκεται στην ατμοσφαιρική Παλιά Πόλη της Girona, όπου το βραβευμένο στούντιο σχεδίασης μετέτρεψε ένα αχρησιμοποίητο παλάτι του 18ου αιώνα σε ένα ξενοδοχείο εξίσου γοητευτικό και σαγηνευτικό, όπως και η ίδια η Girona.

Η El Equipo Creativo χρησιμοποίησε τις “δύο πλευρές της πόλης” ως δημιουργικό σημείο εκκίνησης. Η πρώτη είναι η ατμόσφαιρα της παλιάς πόλης με τις γερασμένες πέτρινες πρόσοψεις, τα κρυφά στενά και πορτάκια, και τους πέτρινους προμαχώνες. Αντίθετα, οι σχεδιαστές ήθελαν να τονίσουν και την άλλη -πιο φωτεινή- πλευρά της πόλης, με τα ζωηρά χρώματα των κτιρίων κατά μήκος του ποταμού Onyar. Αυτές οι επιρροές, ενισχυμένες με εντυπωσιακά σύγχρονα έργα τέχνης και κατασκευασμένα -ειδικά για το ξενοδοχείο- διακοσμητικά αντικείμενα, δημιουργούν ένα κατάλυμα που παρακινεί τον επισκέπτη να το ανακαλύψει.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Isern Associats με έδρα τη Βαρκελώνη διαμόρφωσε το Palau Fugit σε δύο κύρια μέρη, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των σύγχρονων ταξιδιωτών. Το πρώτο είναι το αρχικό παλάτι. Εδώ, μία αυλή κάτω από μία καμάρα φιλοξενεί το χώρο υποδοχής, το εστιατόριο και το κοκτέιλ μπαρ, καθώς και ένα σπα-ησυχαστήριο. Οι επισκέπτες ανεβαίνουν στα δωμάτια μέσω της αρχικής σκάλας του παλατιού.

Το εστιατόριο Casa Heras του ξενοδοχείου βρίσκεται σε έναν από τους χώρους του αρχικού παλατιού. Όπως και στο υπόλοιπο ξενοδοχείο, η σύγχρονη τέχνη αναβαθμίζει τους χώρους, όπως φαίνεται στις παιχνιδιάρικες τοιχογραφίες του εστιατορίου. Λαμπερά χάλκινα κατσαρολικά και τηγάνια βρίσκονται τοποθετημένα σε ένα vintage έπιπλο και γεμίζουν το φωτεινό χώρο της τραπεζαρίας, ενώ τραπέζια, καρέκλες και διακοσμητικά στοιχεία υποδεικνύουν ένα διαχρονικό, μοντέρνο αίσθημα.

Το δεύτερο κτίριο είναι καινούργιο και συνδέεται με το πρώτο με μια βεράντα, η οποία θεωρείται η “καρδιά” του ξενοδοχείου. Διαθέτοντας μία μικρή πισίνα, παρέχει έναν γαλήνιο ωκεανό για τους επισκέπτες και μια φυσική σύνδεση μεταξύ των δύο κτιρίων. Για τα δωμάτια, η El Equipo Creativo επέλεξε να αναδείξει την πολυτελή διακόσμηση από τα τέλη του 20ου αιώνα μέσα από ένα πρίσμα σύγχρονου σχεδιασμού. Ο στόχος του σχεδιαστή ήταν να εμπνεύσει μια “θηλυκή” παρουσία σε όλο τον χώρο, αναδημιουργώντας τη ζεστή και εκλεκτική ατμόσφαιρα μιας αριστοκρατικής οικογένειας. Η προσοχή στη λεπτομέρεια και η επιλογή υλικών και υφών δημιουργούν μια πλούσια οπτική εμπειρία.

Αυτό ενισχύεται περαιτέρω από μια καλλιτεχνική επιμέλεια πινάκων, γλυπτών, τοιχογραφιών και φωτογραφιών – όλα αυθεντικά έργα τοπικών καλλιτεχνών.

Αν και κάθε δωμάτιο και σουίτα παρουσιάζει μια δική του σχεδιαστική ιστορία, τα γοτθικά τόξα είναι ένα κυρίαρχο αρχιτεκτονικό μοτίβο της ιστορικής γειτονιάς του ξενοδοχείου. Καμπυλωτές chaise longues, εξατομικευμένα κεφαλάρια κρεβατιών από ρατάν και πρωτοποριακά φωτιστικά δημιουργούν για τον επισκέπτη ένα χώρο χαλάρωσης. Επιφάνειες και υφάσματα, από βελούδινες κουρτίνες έως και καθρέπτες, ντύνουν τους χώρους. Κάθε δωμάτιο διαθέτει ένα custom-made μαρμάρινο νιπτήρα, μια εναλλακτική ερμηνεία του tocador (έπιπλο μακιγιάζ) της εποχής εκείνης.

Τα δωμάτια διαθέτουν μια χρωματική παλέτα φυσικών πέτρινων αποχρώσεων -απαλό μπλε, γκρι και ροζ-, δημιουργώντας ένα κομψό σκηνικό που δίνει νέα ζωή στα αρχικά χαρακτηριστικά του κτιρίου, όπως τα ανάγλυφα σχέδια του ταβανιού και των μπαλκονιών. Αντίθετα, στο νέο κτίριο κυριαρχούν άλλα χρώματα, πιο μεσογειακά. Μια παλέτα από χρώματα τερακότα, τοπικά κεραμικά και ξύλο προσδίδουν ένα αίσθημα μινιμαλισμού που ενισχύεται με φυσικό φως που ρέει από την άμεση πρόσβαση στην αυλή. Με σπινθηροβόλα χρώματα και χειροποίητα υφάσματα, το συνολικό αίσθημα είναι ταυτόχρονα χαλαρό και λαμπερό.

Άρθρο από το Περιοδικό Hotel Design Άνοιξη-Καλοκαίρι 2024, No34
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το τεύχος:
https://www.hoteldesign.gr/hotel-design-trends/hotel-design-magazine-and-guide-spring-summer-2024/