Hotel Zeppelin, San Francisco

Η κεντρική φιλοσοφία του ξενοδοχείου Zeppelin είναι να τιμήσει τους οραματιστές του San Francisco, που άλλαξαν την κοινωνία. Καλλιτέχνες, συγγραφείς, ποιητές και μουσικοί της πόλης, που έσπασαν τους κανόνες και άλλαξαν τον κόσμο, όπως ο Harvey Milk, ο Santana και ο Steve Jobs, έχουν την τιμητική τους. Ο χώρος διαχέει μία παιχνιδιάρικη μποέμικη ατμόσφαιρα, ενώ αποτελεί την εκμοντερνισμένη εκδοχή των παλιών καφενείων, οι οποίοι αποτελούσαν χώρους έκφρασης απόψεων των πολιτών, για την πολιτική, την τέχνη και τη ζωή.

Το ξενοδοχείο αποτελείται από δύο κτίρια. Το πρώτο χτίστηκε το 1913 για να στεγάσει το Cecil Hotel, ενώ το δεύτερο κτίριο ήταν το κέντρο τύπου της πόλης, όπου σύχναζαν δημοσιογράφοι και συγγραφείς. Το design του ξενοδοχείου – ακόμη και το όνομά του – αποτελεί ωδή στο παρελθόν και συγκεκριμένα στη δεκαετία του 1960. Τη σχεδίαση ανέλαβε το γραφείο εσωτερικής διακόσμησης Dawson Design Associates. Το προκλητικό design του ξενοδοχείου και η επαναστατική του φύση, προσφέρουν μία αντικομφορμιστική εμπειρία στον επισκέπτη, που ταράζει τα νερά της συμβατικής φιλοξενίας.

Η τέχνη στο ξενοδοχείο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί αντανακλά τη φιλοσοφία και το ύφος, που κυριαρχούσε στις δεκαετίες 1950 – 1960. Ταυτόχρονα, επιτυγχάνει τη σύνδεση με το παρόν, καθώς οι παλαιότερες μορφές τέχνης, συνδυάζονται με σύγχρονες πινελιές αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Αυτός ο καλλιτεχνικός συγχρωτισμός πρεσβεύει και την κύρια φιλοσοφία του ξενοδοχείου. Ως εκ τούτου, όπως στην τέχνη, οι καλλιτέχνες δέχονται επιρροές από διάφορα ρεύματα, έτσι και στο design του ξενοδοχείου συναντιούνται κουλτούρες και πολιτισμοί, ιδέες και απόψεις από όλο τον κόσμο (όπως ακριβώς συμβαίνει και με την ίδια την πόλη), καταλήγοντας σε ένα διασκεδαστικό και μυστηριώδη κόσμο, που εκπλήσσει ευχάριστα τον επισκέπτη και τον προκαλεί, να τον εξερευνήσει.

Το ξενοδοχείο διαθέτει 196 σύγχρονα δωμάτια με εκλεκτή επίπλωση, εξοπλισμένα με όλες τις ανέσεις, συμπεριλαμβανομένων και vintage μουσικών δίσκων. Η διακόσμησή τους, επηρεασμένη από τη δεκαετία του 1960, είναι μίνιμαλ με τολμηρές καλλιτεχνικές πινελιές. Βελούδινα μαξιλάρια και ρετρό λάμπες, συνδυάζονται με υπερ-σύγχρονες καρέκλες και επιτραπέζια φωτιστικά. Τα μπάνια είναι τολμηρά και παιχνιδιάρικα, με ψυχεδελικές ταπετσαρίες, που φέρουν τα ονόματα τοπικών μουσικών συγκροτημάτων της εποχής.

Όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι σχεδιαστήκαν με αριστοτεχνικό τρόπο.

Το λόμπυ με το εντυπωσιακό vintage ευρωπαϊκό τζάκι του, καλωσορίζει θερμά τους επισκέπτες, ενώ στο επίκεντρό του βρίσκεται το lobby bar. Μικρό αλλά με έντονη παρουσία, σαγηνευτικό και οικείο, καλωσορίζει τον επισκέπτη.

Το Den ή αλλιώς η “φωλιά” είναι η καρδιά της φιλοξενίας. Αποτελεί τον ιδανικό χώρο για δικτύωση και χαλάρωση, για τους ταξιδιώτες αναψυχής, αλλά και για τους business ταξιδιώτες. Πρόκειται για ένα δωμάτιο με παιχνίδια (game room) και ταυτόχρονα για ένα καινοτόμο και έντονα παιχνιδιάρικο χώρο εκδηλώσεων, εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Αποτελείται από 3 χώρους, της “ειρήνης”, της “αγάπης” και της “ψυχής”. Διαθέτει παιχνίδια παρμένα από τις δεκαετίες 1950 – 1960 και το design του αποτελεί μία εκμοντερνισμένη εκδοχή της τότε μόδας και αισθητικής. Οι σκάλες, που οδηγούν από το λόμπυ στο Den – το οποίο βρίσκεται στο υπόγειο – σχεδιάστηκαν με τέτοιο τρόπο, που να ελκύουν τον επισκέπτη να κατέβει έναν όροφο. Μαύροι τοίχοι, εκτεθειμένες λάμπες, δάπεδο από μπετόν και ατσάλινες πόρτες, συνθέτουν μία σκοτεινή ατμόσφαιρα, ενώ έντονο μυστήριο αιωρείται στο χώρο, πριν εισέλθει ο επισκέπτης στη φωλιά της ενέργειας, του παιχνιδιού και της περιπέτειας.