Hotel Saint James, Paris

Το 1892, κατασκευάστηκε το Ίδρυμα Thiers προς τιμήν του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Adolphe Thiers, στο ίδιο οικόπεδο, που αποτελούσε κάποτε το πρώτο “αεροδρόμιο” του Παρισιού, από όπου απογειώνονταν τα Montgolfier αερόστατα. Για έναν αιώνα περίπου, το νεοκλασικό κτίριο στέγαζε το ίδρυμα, που φιλοξένησε πάνω από 450 νέους επιστήμονες και ερευνητές.

Το 1991, το κτίριο μετατράπηκε σε ξενοδοχείο και το 2011 η designer και διακοσμήτρια Bambi Sloan ανέλαβε τη διακόσμηση του ανανεωμένου Saint James. Ο επισκέπτης όταν εισέρχεται στο Saint James βυθίζεται σε ένα άλλο κόσμο, που βρίσκεται πέρα από το χώρο και το χρόνο. Στο λόμπυ όπου όλα είναι μαύρα και λευκά, διεξάγεται ένα οπτικό παιχνίδι με καθρέφτες, που πολλαπλασιάζουν τα ριγέ κάγκελα, τον μαύρο σκελετό και τις βελούδινες επενδύσεις, παρασύροντας τα πάντα στο άπειρο.

Η Bambi Sloan εφευρέτης ενός μοναδικού “crazy chic” στιλ, εφήρμοσε στο ξενοδοχείο το πρωτότυπο design της, που αποτελεί μία τολμηρή μείξη πολλών διαφορετικών ειδών, χρωμάτων και σχεδίων, δίνοντας τη δική της ρομαντική ερμηνεία για το κτίριο. Επιχείρησε να δημιουργήσει μία μείξη μεγαλοπρέπειας και οικειότητας, συνδυάζοντας κλασικά και πρωτοποριακά στοιχεία, δίνοντας έτσι στον επισκέπτη τη αίσθηση ότι βρίσκεται σε ένα σπίτι και σε ένα παλάτι ταυτόχρονα. Το όραμα της Sloan όσον αφορά στο design, ήταν η δημιουργία ενός ξενοδοχείου, που συνδυάζει όλα τα στιλ και τις περιόδους, καταλήγοντας σε ένα διαχρονικό και μοναδικό αποτέλεσμα. Οι κόκκινες βελούδινες επενδύσεις και οι πολυέλαιοι δίνουν μία κινηματογραφική λάμψη στους χώρους, ενώ η ταπετσαρία με τα αερόστατα στη σκάλα, μας παραπέμπουν στην πρώτη χρήση του χώρου.

       

Το design του ξενοδοχείου αποτελεί ένα μείγμα κομψής εκκεντρικότητας, που αποτίει φόρο τιμής στην ιστορία του κτιρίου, συνδυάζοντας στοιχεία από τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία, όπως για παράδειγμα η ένταξη στοιχείων από την ταινία του 1964 “My Fair Lady” (Ωραία μου κυρία), καθώς και τα χαλιά με το μοτίβο πάνθηρα, που “τρέχει” στις σκάλες του ξενοδοχείου, ως σημείο αναφοράς στην Josephine de Beauharnais, της πρώτης γυναίκας του Ναπολέοντα.

Τα δωμάτια διακοσμήθηκαν ένα-ένα, και ντύθηκαν προσεκτικά με υφάσματα, έπιπλα, πίνακες ζωγραφικής και ειδικά σπάνια στολίδια από αγορές στη Γαλλία και το εξωτερικό, αποτελώντας μία μείξη αυθεντικότητας, γοητείας, πρωτοτυπίας, συναισθημάτων και πραγματικών θησαυρών.

Πίσω από κάθε κόκκινη πόρτα, κρύβεται ένα δωμάτιο με μοναδική διακόσμηση. Κάθε δωμάτιο αντιπροσωπεύει ένα παραμύθι, που δημιουργήθηκε από τη Sloan.

Κάθε ένα από τα 49 ευρύχωρα δωμάτια αποκαλύπτει τη δική του ιστορία, που είναι εμπνευσμένη από διάφορες διασημότητες, όπως η τελευταία βασίλισσα της Σκωτίας και ο σουρεαλιστής καλλιτέχνης Rene Magritte.

       

Το Spa του Saint James αποτελεί μία μείξη Οριένταλ και Δυτικής αισθητικής, με αραβικά μοτίβα και μπαρόκ βελούδινους καναπέδες, ενώ στο γυμναστήριο τα σύγχρονα μηχανήματα, έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με τις αντίκες πολυελαίους και τα πατώματα “Βερσαλλιών”.

Στo Library Bar, ο κόσμος του βιβλίου μετατρέπεται στο ιδανικό σκηνικό, για να απολαύσει ο επισκέπτης το ποτό του.

Το εστιατόριο συνδυάζει την κομψή ατμόσφαιρα με τη δημιουργική και εκλεπτυσμένη γαλλική κουζίνα της – βραβευμένης με αστέρι Michelin – Chef, Virginie Basselot.