Πώς να επιλέξουμε τις σωστές κουρτίνες

Οι κουρτίνες είναι ένας μεγάλος διακοσμητικός πόρος σε οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού και η σωστή επιλογή σετ κουρτίνες θα δημιουργήσει το σωστό διακοσμητικό αποτέλεσμα στον χώρο που θα τοποθετηθούν.

Θα πρέπει να προσέξουμε την λειτουργικότητα , προσφέροντας ιδιωτικότητα, ζεστασιά και εξοικονόμηση ενέργειας και μπορούν να χρησιμεύσουν και ως διαιρέτες δωματίων. Το στυλ των κουρτινών και των υφασμάτων πρέπει να ταιριάζει με εκείνο του δωματίου, ειδικότερα, και με το υπόλοιπο του σπιτιού εν γένει. Ορισμένα είναι πιο κλασικά, άλλα ρομαντικά, άλλα κλασικά και κάποια πολύ μοντέρνα. Με τόσες πολλές υφασμάτινες ταπετσαρίες, σχέδια και στυλ στην αγορά η επιλογή της σωστής κουρτίνας για το δωμάτιό σας μπορεί να είναι συντριπτική. Έχουμε μερικές εξαιρετικές συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε τις σωστές κουρτίνες και τα υφάσματα σας για το δωμάτιό σας.

Επιλέξτε υλικό με βάση την ιδιωτικότητα και τον φωτισμό

Η επιλογή του τύπου υφάσματος για τις πόρτες και τα παράθυρά σας εξαρτάται πραγματικά από την ποσότητα ιδιωτικής ζωής και φωτός που θέλετε να έχετε στο δωμάτιο.

Αν θέλετε να σκουρύνει το δωμάτιο, είναι προτιμότερο να επιλέξετε σε χοντρά υφάσματα όπως βελούδινα, βαμβακερά, λινά και ταπετσαρίας υφάσματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για υπνοδωμάτια ή δωμάτια χωρίς παντζούρια, όπου βαρύτερα υφάσματα και πιο σκούρα χρώματα θα κρατήσουν το φως έξω και θα παρέχουν περισσότερη προστασία της ιδιωτικής ζωής. Προσθέτοντας την ιδιωτική ζωή ή την επένδυση με ιδανικά υφάσματα συσκότισης για περαιτέρω βοήθεια στο φράξιμο του φωτός και την παροχή περισσότερης μόνωσης. Από την άλλη πλευρά, αν προτιμάτε περισσότερο ηλιακό φως στο δωμάτιο, όπως σαλόνια ή τραπεζαρίες, η καλύτερη επιλογή είναι να επιλέξετε ελαφριά υφάσματα όπως , λινό και βαμβάκι. Αυτά τα υφάσματα φαίνονται καλύτερα σε φωτεινά και φυσικά χρώματα καθιστώντας το δωμάτιο πιο λαμπερό, ενώ παράλληλα σας κρατά μακριά από τα αδιάκριτα μάτια.

Εάν η προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι ένα ζήτημα, τότε η στρωματοποίηση πανιών με βαρύτερα κουρτίνες και υφάσματα είναι μια καλή ιδέα. Τα πάνελ τα ρόλερ και τα Ρόμαν μπορούν να παραμείνουν τραβηγμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας επιτρέποντας την είσοδο του φωτός ενώ παράλληλα παρέχουν προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Συνδυάστε το με το υπόλοιπο χώρο

Ο τύπος διακόσμησης δωματίων θα είναι απαραίτητος για την επιλογή των σωστών κουρτινών. Για παράδειγμα, αν το στυλ είναι μοντέρνο ή σύγχρονο, μπορείτε να επιλέξετε κουρτίνες βαμβάκι σε ελαφριές αποχρώσεις του γκρι ή του λευκού. Εάν το περιβάλλον σας είναι κλασικό ή vintage, τότε τυπωμένες με φλοράλ η γεωμετρικά σχέδια κουρτίνες σε σύνθεση βαμβάκι και λινό ή στερεά βελούδινα κουρτίνες θα ηταν το καλύτερο.

Επιλέξτε μονόχρωμες ή σχεδιαζόμενες κουρτίνες σε αποχρώσεις που ταιριάζουν με την παλέτα χρωμάτων του δωματίου. Αν θέλετε μια πιο δραματική εμφάνιση, πηγαίνετε τολμηρά με πολύχρωμα σχέδια υφασμάτων ,. Για πιο λεπτό στυλ, τα ουδέτερα σχέδια και τα χρώματα λειτουργούν καλύτερα.

Δώστε προσοχή στο ύψος

Ολόκληρη η εμφάνιση ενός δωματίου και η αίσθηση της ευρυχωρίας αλλάζουν δραματικά με βάση το πόσο ψηλά είναι τοποθετημένα οι κουρτίνες παραθύρων.

Μετρήστε το ύψος από τον σιδηρόδρομο η την κουρτινόβεργα που βρίσκεται στο επάνω μέρος του παραθύρου έως το πάτωμα. Θυμηθείτε να υπολογίσετε το ύψος των κρίκων ή του κρεμαστού υλικού και πόσο χώρο θέλετε μεταξύ των κουρτινών και του πατώματος

Τα πιο κοινά ύψη κουρτινών έχουν ως εξής

Σταματήστε στο περβάζι παραθύρου: Πρόκειται για κοντές κουρτίνες όπου το τέλος αγγίζει ακριβώς το περβάζι παραθύρου. Αυτό λειτουργεί καλά για τις κουρτίνες κουζίνας και μπάνιου για πιο περιστασιακή εμφάνιση.

Μέγεθος πατώματος: Η άκρη των κουρτινών απλά ακουμπάει στο πάτωμα για μια πιο σύγχρονη εμφάνιση.

Ριχτή στο πάτωμα: Προσθέστε δεκαπέντε με είκοσι εκατοστά στο ύψος των κουρτινών έτσι ώστε να πέφτει στο πάτωμα. Αυτό δίνει τα κουρτίνες μια πιο επίσημη εμφάνιση και γίνεται συνήθως πιο πλούσια

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Για την τοποθέτηση των κουρτινών ακολουθείστε τον κανόνα των 15 με 20 cm! το κουρτινόξυλο πρέπει να τοποθετηθεί 15 cm πάνω από το παράθυρο και η κουρτίνα πρέπει να εκτείνεται 15 cm σε κάθε πλευρά των πλαισίων ανοίγματος για να τους δώσει μια ψευδαίσθηση μεγέθους και πιο αισθητική απόδοση του χώρου.

Διατηρώντας τις επεξεργασίες παραθύρων σας

Οι κουρτίνες και τα υφάσματα είναι μια μεγάλη επένδυση για τους περισσότερους ανθρώπους. Επιλέξτε επεξεργασίες παραθύρων που μπορούν να αντέξουν τη δοκιμασία του χρόνου. Σκεφτείτε μακροπρόθεσμα και αν θα θέλατε να αγοράσετε υφάσματα μόνο στεγνό καθάρισμα ή μηχανές πλύσης φιλικές κουρτίνες – αυτό θα σας εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα μακροπρόθεσμα. Τα υψηλής ποιότητας υφάσματα μπορούν εύκολα να καταστραφούν αν τα πλένετε μόνοι σας.

Επίσης, για τα παράθυρα που έχουν πολύ ηλιακό φως, σκεφτείτε να παίρνετε κουρτίνες σε ελαφρύτερες αποχρώσεις καθώς τα σκούρα χρώματα τείνουν να εξασθενίζουν με την πάροδο του χρόνου στο φως του ήλιου. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατεύσετε τις υφασμάτινες ταπετσαρίες από το ξεθώριασμα είναι να χρησιμοποιήσετε μια προστατευτική επένδυση για να κρατήσετε τον ήλιο απευθείας από το ύφασμα.

 

Πηγή: ka-shop.gr