Ξενοδοχείο & Τοπική Κοινότητα

Σε έναν κόσμο όπου μπορούμε να έχουμε ό,τι θέλουμε με το πάτημα ενός κουμπιού, οι άνθρωποι λαχταρούν -όλο και περισσότερο- μοναδικές εμπειρίες.

Όταν πρόκειται για ταξίδια, αυτό σημαίνει διαμονή σε μοναδικά καταλύματα που προσφέρουν μια αίσθηση “τόπου” και “ιστορίας”.

Τα επόμενα χρόνια, οι τάσεις του σχεδιασμού ξενοδοχείων θα επικεντρωθούν στη δημιουργία εμπειριών που δεν είναι μόνο αξέχαστες αλλά και τοπο-κεντρικές. Τα ξενοδοχεία θα επηρεάζονται όλο και περισσότερο από τον τόπο στον οποίο βρίσκονται και θα μεταμορφώσουν το περιβάλλον τους σε εμπειρία. Αυτό σημαίνει ότι τα ξενοδοχεία θα δημιουργήσουν μια αίσθηση του τόπου, αξιοποιώντας την τοπική κουλτούρα και την κοινότητα για να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή ταυτότητα. Τα boutique ξενοδοχεία, τα οποία συνήθως βρίσκονται σε ανακαινισμένα ιστορικά κτίρια, έχουν αυτόν τον αυθεντικό χαρακτήρα.

Ένας ταξιδιώτης μπορεί να θέλει να επισκεφτεί έναν προορισμό επειδή έχει οικογένεια εκεί ή επειδή έχει άλλη σχέση με την πόλη [εργασία / χόμπι κλπ.], αλλά αποζητά ταυτόχρονα και αυθεντικές εμπειρίες όπως η αλληλεπίδραση με τους ντόπιους και η κατανάλωση φαγητού και ποτού τοπικής προέλευσης, για να νιώσει και ο ίδιος ντόπιος. Οι σύγχρονοι ταξιδιώτες είναι απαιτητικοί, αναζητούν μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες και η τοπική κοινότητα προσφέρει σε κάθε ξενοδοχείο την ευκαιρία να ενσωματώσει όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τον προορισμό να ξεχωρίζει.

Πώς μπορεί ένα ξενοδοχείο να ενσωματώσει τον προορισμό στην ταυτότητα του;

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την εσωτερική και εξωτερική αρχιτεκτονική και το design του ξενοδοχείου: Μοτίβα που προσιδιάζουν σε χαρακτηριστικά λουλούδια ή φυτά της περιοχής, έπιπλα από παραδοσιακούς τεχνίτες που δημιουργούν μια cozy αισθητική, συνεργασία με ντόπιους ζωγράφους και προμηθευτές υφασμάτων και άλλων υλικών κλπ. Όλα αυτά μπορούν να είναι μερικά από όσα μπορούν να ενσωματωθούν στο ξενοδοχειακό design και να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους επισκέπτες.

Editorial της Έλενας Καραγκούνη από το Περιοδικό Hotel Design Φθινόπωρο – Χειμώνας  2022 / 2023, Τεύχος No.31
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το τεύχος:
www.hoteldesign.gr/hotel-design-trends/hotel-design-magazine-and-guide-autumn-winter-2022-2023