Η καινοτομία είναι το κλειδί για την ανανέωση της ταξιδιωτικής κουλτούρας

Η ταξιδιωτική βιομηχανία αντιμετώπισε μια υπαρξιακή κρίση φέτος με αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο -4,8% το 2020, σύμφωνα με την παγκόσμια εταιρεία έρευνας αγοράς Euromonitor International.

Η καινοτομία θα είναι το κλειδί για την έναρξη της ανάκαμψης, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να ανακάμψουν και, η ψηφιοποίηση και η βιωσιμότητα επιταχύνονται.

Η πανδημία αποκάλυψε μερικές δυσάρεστες αλήθειες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούνται από τα ταξίδια. Η δέσμευση του κλάδου με τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης είναι χαμηλότερη από άλλες βιομηχανίες, όπως καταναλωτικά αγαθά και συσκευασίες.

Αυτή η συνειδητοποίηση ωθεί τους καταναλωτές να αμφισβητήσουν τις ταξιδιωτικές τους συμπεριφορές και να στραφούν προς υπεύθυνη κατανάλωση. “Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από το ένα πέμπτο των καταναλωτών σκέφτονται να απομακρυνθούν μόνιμα από τα διεθνή ταξίδια με την επιθυμία να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να μείνουν πιο κοντά στο σπίτι”, σχολιάζει η Caroline Bremner, επικεφαλής ταξιδιωτικής έρευνας στο Euromonitor International. “Αυτό το μήνυμα ενισχύεται σε περιοχές όπως η Σκανδιναβία και η Ευρώπη, όπου το 65% των ταξιδιωτικών επιχειρήσεων στις Σκανδιναβικές χώρες εφαρμόζουν μια στρατηγική αειφορίας, 10% υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο.”

Για τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος για τους ταξιδιώτες, επιταχύνθηκε η χρήση του AI και του αυτοματισμού, επαναπροσδιορίζοντας το ταξίδι των πελατών. Οι εικονικές εμπειρίες έγιναν δημοφιλείς με τις ευρωπαϊκές πόλεις παρουσιάζοντας εικονικές περιηγήσεις «εκτός δρόμου» με επικεφαλής ντόπιους ενώ η αυτοεξυπηρέτηση, που συνήθως χρησιμοποιούνται, ενισχύονται με αυστηρότερα μέτρα υγιεινής και κοινωνικής απόστασης.

Η ταξιδιωτική βιομηχανία δείχνει ανθεκτικότητα, ευελιξία και δύναμη σε περιόδους δυσκολιών και η καινοτομία αποτελεί βασικό μέσο για την προσαρμογή στο νέο φυσιολογικό και την πορεία προς την ανάκαμψη.

Πηγή: Euromonitor International