Αυξανόμενη ανάγκη για μια ολοκληρωμένη επαγγελματική διαχείριση υγιεινής

Την τελευταία δεκαετία οι μεταβαλλόμενες καταστάσεις στην ατμόσφαιρα και το περιβάλλον έχουν αυξήσει σημαντικά την εμφάνιση λοιμώξεων κλπ, με ιδιαίτερες επιπτώσεις στους εσωτερικούς χώρους των αστικών περιοχών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για μια Ολοκληρωμένη Επαγγελματική Διαχείριση Επιβλαβών Οργανισμών, από εξειδικευμένους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν ορθές και βιώσιμες πρακτικές Περιβαλλοντικού & Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, για την εξασφάλιση υγιεινών εσωτερικών χώρων. Αυτή η είναι και η πρώτη προτεραιότητα όλων των ξενοδόχων για τους επισκέπτες τους.

Έχει διαπιστωθεί ότι οι ρύποι του εσωτερικού περιβάλλοντος προκαλούν μια μεγάλη ποικιλία σοβαρών ασθενειών. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση των Περιβαλλοντικών Κινδύνων που απειλούν την Υγεία 2019-2022, αναφέρεται σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ ότι υπάρχουν και για την Ελλάδα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η ρύπανση των εσωτερικών χώρων είναι κύρια αιτία των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία. Έχουν, λοιπόν, ιδιαίτερη σημασία οι συγκεντρώσεις των ρύπων με αερομεταδιδόμενους παθογόνους μύκητες , για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν οι χρήστες στους εσωτερικούς χώρους.

Η έκθεση στους ρύπους εσωτερικών χώρων είναι ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα που συντελεί στην υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής και κατ’επέκταση της ποιότητας διαμονής σε ένα ξενοδοχείο. Έτσι ένας ενεργειακός επιθεωρητής κατά την επίσκεψη του στο προς εξέταση κτίριο πρέπει να εξετάσει και την ποιότητα του εσωτερικού αέρα σε σχέση με τα επιτρεπτά επίπεδα, να κάνει μετρήσεις για πτητικές οργανικές ουσίες, για τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα και την ύπαρξη σωματιδίων εντός του χώρου μιας και συμβάλλουν στην κακή ποιότητα αέρα.

Η έννοια της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους δεν πρέπει να είναι συνυφασμένη με την ιδέα της πολυτέλειας. Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) δημοσίευσε μια ανασκόπηση το 2015 που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σωματίδια στην ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα να ιδρυθεί μια επιχείρηση αντιμετώπισης παρασίτων χωρίς επαγγελματική κατάρτιση και τον απαραίτητο εξοπλισμό για τις προσφερόμενες εξειδικευμένες υπηρεσίες, επειδή δεν υπάρχουν ειδικές κανονιστικές απαιτήσεις.

Στον πόλεμο των ‘‘ψεκασμών εκ των έσω’’ με όπλα τις δελεαστικές προσφορές των ‘‘γενναίων εκπτώσεων στην υγεία’ και τους ανυποψίαστους καταναλωτές να κινδυνεύουν να χαθούν στα ‘’ψιλά γράμματα’’ που κρύβουν οι ‘’έξτρα χρεώσεις’’ από την επιμόλυνσης των εσωτερικών χώρων. Το ραγδαία αυξανόμενο ενδιαφέρον με απαιτήσεις από τους καταναλωτές, σε θέματα καθαριότητας και υγιεινής των εσωτερικών χώρων, προσδοκά την διασφαλισμένη ποιότητα του υγιεινού περιβάλλοντος.

Πηγή: http://www.greenandcleanhotels.gr/?p=2001