Το Σάλτσμπουργκ συναντά τη Βενετία στο Hotel Stein

Το Hotel Stein στο Σάλτσμπουργκ, που αρχικά άνοιξε το 1399, μετά από δύο χρόνια ολικής ανακαίνισης, άνοιξε ξανά τις πόρτες του το Μάρτιο του 2018, με εντελώς νέο concept, που θα μπορούσε να ειπωθεί ως
“Το Σάλτσμπουργκ συναντά τη Βενετία”. Οι συνδέσεις μεταξύ των δύο πόλεων – που σχετίζονται πολιτιστικά και καλλιτεχνικά – φτάνουν πολύ πίσω στο χρόνο.

Στα τέλη του 16ου αιώνα, ο πρίγκιπας Αρχιεπίσκοπος Wolf Dietrich ανέθεσε στον Βενετσιάνο αρχιτέκτονα Vincenzo Scamozzi ένα νέο σχέδιο πόλης. Αντίστοιχα, ο διάδοχός του, ο Markus Sittikus, προσέλαβε, για τη συνέχεια του έργου, τον Ιταλό αρχιτέκτονα Santino Solari. Έτσι δόθηκαν – στο ιστορικό κέντρο της πόλης – τα χαρακτηριστικά, που την έχουν κάνει παγκοσμίως γνωστή σήμερα, και που ήταν η αιτία, να αναγνωριστεί με τον τίτλο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το 1997.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθώς στην οικογένεια που ανήκει το ξενοδοχείο, ανήκει επίσης και το εργοστάσιο παραγωγής παραδοσιακού βενετσιάνικου γυαλιού, BAROVIER & TOSO, το ανακαινισμένο ξενοδοχείο διαθέτει – ειδικά κατασκευασμένο – γυάλινο διακοσμητικό φωτισμό σε περίοπτη θέση, ενώ διάφορα χειροποίητα, γυάλινα έργα τέχνης, εκπλήσσουν θετικά τους επισκέπτες, με το φως και το χρώμα των μοναδικών γυάλινων έργων τέχνης, να συνδέουν τις δύο πόλεις.

       

Επιπλέον, η σύνδεση αυτή επιτεύχθηκε μέσω της συνεργασίας με την παγκοσμίου φήμης κλωστοϋφαντουργική εταιρία, RUBELLI, που έχει έδρα στη Βενετία. Το κυανό χρώμα, και το φάσμα των αποχρώσεών του, επιλέχτηκε ως κυρίαρχο στιλιστικό στοιχείο του εσωτερικού σχεδιασμού. Το μπλε χρώμα παραπέμπει στη λίμνη και στον ουρανό, ενώ η φωτεινή και ανάλαφρη αίσθηση, που προσφέρει το νέο concept, δημιουργούν μια εντελώς νέα ατμόσφαιρα, που καταφέρνει, να προσφέρει μια μοναδική σχεδιαστική εμπειρία, που δεν ξεφεύγει όμως από τις διεθνείς σχεδιαστικές τάσεις. Η σύνδεση αυτή ολοκληρώνεται με την προσθήκη προσεκτικά διατηρημένων ιστορικών στοιχείων, όπως είναι τα βενετσιάνικα έπιπλα και τα ιταλικά υφάσματα, φωτιστικά και πολυέλαιοι.

       

Το νέο ξενοδοχείο απορρίπτει τη συμβατική εικόνα ενός ξενοδοχείου, καθώς έχει μετατραπεί σε ένα “σπίτι” φτιαγμένο από Τέχνη, Φως και Χρώμα. Η ιστορική ύπαρξη του κτιρίου συνδυάζεται αριστοτεχνικά με μοντέρνα στιλιστικά στοιχεία, για να οξυνθούν οι αντιθέσεις, σε ένα αρμονικό περιβάλλον.

Ο χώρος της καφετέριας είναι ένας επιτυχημένος συνδυασμός αρτοποιείου και αγοράς τροφίμων. Το ανανεωμένο μπαρ και εστιατόριο στον τελευταίο όροφο απευθύνεται “σε όλες τις αισθήσεις”. Είναι καλαίσθητο, διαθέτει ζεστή ατμόσφαιρα και μοντέρνο σχεδιασμό.

Η τέχνη παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή την επιτυχημένη ιδέα του ξενοδοχείου. Εκτός από τα εξαιρετικά έργα τέχνης γυαλιού της BAROVIER & TOSO, που εμφανίζονται σε όλο το κτίριο, στους χώρους εκτίθενται και έργα της διάσημης Αυστριακής Brigitte Kowanz. Το λόμπι του ξενοδοχείου παρουσιάζει επίσης και ένα έργο του Axel Hutte, που δείχνει την πύλη ενός βενετσιάνικου Παλατιού. Έτσι, η φιλοσοφία του ξενοδοχείου ζωντανεύει μέσω ενός εκπληκτικού συνδυασμού καλλιτεχνικών παραδόσεων και σύγχρονης σχεδίασης. Η σύνδεση των δύο πόλεων, που διαπερνά την ιστορία της πόλης και την τέχνη του ξενοδοχείου, αποτελεί ιδανική βάση για το χτίσιμο μία μοναδικής σχεδιαστικής ιδέας.

        

              

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της σύνδεσης αυτής είναι οι φωτογραφίες μεγάλης κλίμακας, που είναι έργα του φωτογράφου και καλλιτέχνη Luigi Gaputo. Πρόκειται για εικόνες, που παρουσιάζουν στιγμιότυπα από τα αστικά τοπία των δύο πόλεων, αποτίοντας φόρο τιμής στην τεράστια καλλιτεχνική σημασία των δύο αυτών πόλεων. Αυτές οι τέλειες καλλιτεχνικές φωτογραφίες εντάσσονται μεγαλοπρεπώς στη φιλοσοφία του ξενοδοχείου και συμβάλλουν στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των χώρων. Οι φωτογραφίες μεταφέρουν τον έξω κόσμο στο εσωτερικό του ξενοδοχείου, με τον ίδιο τρόπο, που η Βενετία καθρεπτίζεται στο νερό, που την περιβάλλει.

 

Άρθρο από το Hotel Design Magazine and Guide:
Διαβάστε το Hotel Design No 21, Περιοδικό για την Κατασκευή, τη Διακόσμηση και τον Εξοπλισμό Ξενοδοχείων!