Οι κύριες ξενοδοχειακές αγοραπωλησίες στην Ελλάδα για το 2023

Τον Φεβρουάριο του 2023 τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα συμφέροντα του Ιρλανδού επιχειρηματία Paul Richard Coulson έχουν αποκτήσει το AKS Porto Heli 4 αστέρων 214 δωματίων και το AKS Hinitsa Bay 220 δωματίων 4 αστέρων. Το τελευταίο ήταν πλήρως ανακαινισμένο πριν από τον Covid και περιλαμβάνει συνεδριακό κέντρο μεγάλης χωρητικότητας. Η συμφωνία επιβεβαιώθηκε από την Εταιρία. Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ποσό 50 εκατομμυρίων ευρώ για τη συναλλαγή.

Ο Paul Richard Coulson είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος και πρόεδρος του Ardagh Group, παραγωγός γυαλιού και μεταλλικών προϊόντων. Το 2022 εξαγόρασε την εταιρεία Τάσος Αλεξίου Α.Ε. η οποία περιλαμβάνει οικόπεδο που βρίσκεται μεταξύ των AKS Hinitsa Bay και Kosta, ένα μικρό θέρετρο με λιμάνι που συνδέεται με τις Σπέτσες. Το ακίνητο είναι γνωστό για το ιδιωτικό του αεροδρόμιο με διάδρομο 700 μέτρων, το οποίο κατασκεύασε ο Τάσος Αλεξίου. Το αεροδρόμιο λειτουργούσε κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, αλλά έκλεισε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας το 2004.

Τον Ιανουάριο του 2023 η Invel Real Estate και η Prodea Investments ανακοίνωσαν την απόκτηση του 5 αστέρων White Coast Pool Suites, που βρίσκεται στο νησί της Μήλου. Το ξενοδοχείο έχει εξαγοραστεί από την Prodea Investments(49%) και Invel Real Estate (51%) μέσω του διακριτικού της ταμείου «Invel Eudora Fund 1LP» («Ευδώρα 1»). Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τιμή εξαγοράς 14,85 εκατ. ευρώ.
Επί του παρόντος, το ξενοδοχείο διαθέτει 30 σουίτες και από αυτή τη σεζόν θα λειτουργεί από την Domes Resorts ως θέρετρο μόνο για ενήλικες με το όνομα Domes White Coast Milos. Το θέρετρο θα επεκταθεί σημαντικά.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Intrum Hellas, διαχειριστής των απαιτήσεων που προκύπτουν από δάνεια και πιστώσεις που ανήκουν σε εταιρείες ειδικού σκοπού με τις επωνυμίες Sunrise I NPL Finance DAC, Sunrise II NPL Finance DAC και η Vega II NPL Finance l DAC, ανακοίνωσε ότι μια κοινοπραξία που αποτελείται από την SMERemediumCap / Latonia Enterprises Company Limited – Γραφείο οικογένειας Αθανασίου Λασκαρίδη / WHG Europe Limited – Brown Hotels εισήχθησαν ως ο προτιμώμενος επενδυτής για την πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου ξενοδοχείων με νομική αξίωση του € 254 εκατ., που ανήκουν στις προαναφερθείσες εταιρείες ειδικού σκοπού (Project Tethys).

Η Tethys, που είναι το πρώτο κλαδικό χαρτοφυλάκιο δανειακών υποχρεώσεων που πωλείται στη δευτερογενή αγορά στην Ελλάδα, αποτελείται από 72 ξενοδοχειακές μονάδες με περισσότερα από 4.000 δωμάτια σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς εκ των οποίων το 50% βρίσκεται στα νησιά του Αιγαίου (22 μονάδες), του Ιονίου (3) και της Κρήτης (11) ενώ τα υπόλοιπα στη Μακεδονία και τη Θράκη
(19 μονάδες), Στερεά Ελλάδα (9) και Πελοπόννησος (8).

Η συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί τον Μάρτιο του 2023.

Πηγή: GBR Consulting Hospitality Newsletter 2023 Q1