Νέες Ξενοδοχειακές Αγοραπωλησίες στην Ελλάδα

Τον Οκτώβριο του 2022 ανακοινώθηκε ότι το 4 αστέρων Elatos Resort & Health Club πουλήθηκε από την Elatos Investment Ltd. Το Elatos Resort προσφέρει 40 ξύλινα σαλέ που βρίσκονται στην περιοχή του Επταλόφου στα βορειοδυτικά του Παρνασσού σε απόσταση 35 λεπτών από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (Κελάρια) και προς την Αράχωβα. Το ακίνητο πρόκειται να μετατραπεί σε πολυτελές ορεινό θέρετρο με έμφαση στην ευεξία που προσελκύει επισκέπτες όλο το έτος. Δεν υπήρξαν περαιτέρω λεπτομέρειες συναλλαγής, ενώ το θέρετρο αναμένεται να ανοίξει ξανά το 2024.

Η Intrakat ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2022 την εξαγορά του Apanema Resort στη Μύκονο έναντι ενός ποσού 10,6 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο, που βρίσκεται 900 μέτρα από την πόλη της Μυκόνου, διαθέτει σήμερα 17 ευρύχωρα δωμάτια, αλλά θα ανακαινιστεί πλήρως και θα επιστρέψει στην αγορά ως high-end boutique ξενοδοχείο. Η Intrakat έχει επίσης μέσα στο portfolio της το boutique hotel Branco Mykonos, το Met34 και το ξενοδοχείο Milos (άνοιξε φέτος) στην Αθήνα. Στη Μύκονο, η Intrakat αναπτύσσει και ένα συγκρότημα κατοικιών 200 κλινών στην Άνω Μερά.

Ο Όμιλος Sani/Ikos (SIG) και η GIC, παγκόσμιος θεσμικός επενδυτής, ανακοίνωσαν τον Σεπτέμβριο του 2022 ότι έχουν συνάψει στρατηγική συνεργασία βάσει της οποίας η GIC θα γίνει ο κύριος μέτοχος. Η αξία συναλλαγής του Ομίλου Sani/Ikos είναι στα 2,3 δισ. ευρώ. Η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει τον 4ο τρίμηνο του 2022, με την επιφύλαξη της συνήθους ρυθμιστικής έγκρισης. Από την ίδρυσή της το 2015, η SIG έχει επεκτείνει τη βάση και την κλίμακα του ενεργητικού της κατά τέσσερα με την  υποστήριξη επενδυτών blue-chip, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίων που διαχειρίζεται η Oaktree Capital Management L.P., κεφαλαίων που διαχειρίζονται Goldman Sachs Asset Management, Moonstone, Florac και Hermes GPE που θα πουλήσουν τα μερίδιά τους στο GIC ως μέρος αυτής της συναλλαγής. Οι Ανδρέας Ανδρεάδης και Mathieu Guillemin θα συνεχίσουν να διευθύνουν τη SIG ως CEOs και Co-Managing Partners, ενώ ο Σταύρος Ανδρεάδης θα γίνει Επίτιμος Πρόεδρος της Ομάδας. Όλοι παραμένουν επίσης σημαντικοί μέτοχοι.

Αρχές Αυγούστου 2022 ανακοινώθηκε ότι το ξενοδοχείο Sheraton 5 αστέρων 401 δωματίων που βρίσκεται στη Ρόδο πουλήθηκε από τη Λάμψα ΑΕ στην Azora European Hotel & Lodging F.C.R για ένα ποσό αξίας 43,8 εκατ. € (109.000 € ανά δωμάτιο).  Η Λάμψα Α.Ε. διαθέτει χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από τα Ξενοδοχεία 5 αστέρων Μεγάλη Βρεταννία, King George και το Athens Capital στην Αθήνα και το Hyatt Regency και το Mercure Excelsior στο Βελιγράδι στη Σερβία.

Τέλος, τέλη Οκτωβρίου ο Όμιλος Mitsis Hotels ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τη λειτουργία του με 20ετή συμφωνία διαχείρισης με την Happy Holidays SA για ένα νέο θέρετρο 5 αστέρων που βρίσκεται κοντά στο χωριό Σάρτη στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Το θέρετρο θα αποτελείται από ένα boutique ξενοδοχείο 5 αστέρων που θα προσφέρει 52 δωμάτια, χώρο συνεδρίων και κέντρο ευεξίας, ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων με σουίτες με 98 δωμάτια, κέντρο θαλασσοθεραπείας, F&B και καταφύγιο τουριστικών σκαφών δυναμικότητας 20 θέσεων.  Ο Όμιλος Mitsis Hotels θα συμβάλει στη φάση προσχεδιασμού του έργου που θα περιλαμβάνει και τον ορισμό του brand concept, του επιχειρηματικού σχεδιασμού, της διαχείρισης απόδοσης καθώς και των προτάσεων για τεχνικές, σχεδιαστικές και κατασκευαστικές λειτουργίες.

Πηγή: GBR Consulting Hospitality Newsletter 2022 Q3