Κατασκευαστική “άνοιξη” στα ξενοδοχεία

της Βασιλικής Κουρλιμπίνη, capital.gr*

498 νέες μονάδες προστέθηκαν την τελευταία πενταετία στο ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος. Σε επίπεδο δυναμικότητας, η λειτουργία των νέων ξενοδοχείων μεταφράζεται σε 17.153 δωμάτια. Στον αντίποδα, την περίοδο από το 2012 έως και το 2017, όπως καταγράφεται στην πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων με τίτλο “Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της  Ελληνικής  Ξενοδοχίας”, διέκοψαν τη λειτουργία τους στην Ελλάδα 427 μονάδες, συνολικής δυναμικότητας 11.715 δωματίων.

Η θετική διαφορά που προκύπτει, παρά τις δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση, στις αδειοδοτήσεις και την υψηλή φορολόγηση των ξενοδοχειακών υπηρεσιών, δεν είναι μόνο ποσοτική όπως επισημαίνουν στελέχη της τουριστικής αγοράς, αλλά κυρίως ποιοτική. Και αυτό καθώς σύμφωνα με την έρευνα, το 86% των μονάδων που άνοιξαν εντάχθηκαν στις 3 υψηλότερες κατηγορίες ξενοδοχείων (91% σε όρους δωματίων), ενώ από τις μονάδες που διέκοψαν τη λειτουργία τους, το 70% περίπου προερχόταν από τις 2 χαμηλότερες κατηγορίες (54% σε όρους δωματίων).  Έτσι, στο τέλος του 2017, σχεδόν 1 στα 5 δωμάτια των ελληνικών ξενοδοχείων ανήκε σε πεντάστερη μονάδα, όταν το  2000 τα ξενοδοχεία 5 αστέρων αποτελούσαν μόλις το 6% του συνολικού δυναμικού.

Η πλειονότητα των νέων κατασκευών εντοπίζεται σου δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, κυρίως στην Κρήτη, τη Ρόδο, τα νησιά του Ιονίου, στη Χαλκιδική, αλλά τελευταία και στη νότια Πελοπόννησο, όμως και η Αθήνα παίρνει εξίσου μεγάλο μερίδιο του ξενοδοχειακού “πυρετού” σύμφωνα με φορείς του χώρου, ειδικά όσον αφορά την ανακαίνιση και αναβάθμιση υφιστάμενων ξενοδοχειακών υποδομών και επενδύσεις για τη λειτουργία boutique hotels στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: capital.gr