Η Masquespacio σχεδιάζει το εστιατόριο La Sa-strería στη Βαλένθια

Η Masquespacio παρουσιάζει το La Sastrería, το τελευταίο εστιατόριο που σχεδίασε στη Βαλένθια στη γειτονιά Canyamelar – Cabanyal.

Ο σχεδιασμός είναι εμπνευσμένος  από το όνειρο του σεφ Sergio Giraldo και του μπάρμαν Cristóbal Bouchet να ανοίξουν το δικό τους εστιατόριο La Sa-strería, με τη βοήθεια του Grupo Gastroadictos. Ο στόχος του έργου όπως και στα περισσότερα έργα της Masquespacio ήταν να εκπληρώσει την ψευδαίσθηση μιας ομάδας νέων επιχειρηματιών, που επιδιώκουν να προσφέρουν μια νέα γαστρονομική και αισθησιακή εμπειρία στη Βαλένθια.

Εγκατεστημένο στην παραθαλάσσια γειτονιά της Βαλένθια που ονομάζεται Canyame-lar – Cabanyal, το εστιατόριο που σχεδιάστηκε από την Masquespacio χωρίζεται σε τρία μέρη, με ειδική αναφορά στο φαγητό του Sergio.

   

Έτσι, στο πρώτο μέρος μπορούμε να βρούμε μια μπάρα που τονίζει την ίδια την γειτονιά, όχι μόνο μέσω των αρχιτεκτονικών αναφορών της, αλλά και των ντόπιων και του τρόπου ζωής τους. Με αυτόν τον τρόπο αντιπροσωπεύει την πράξη της λήψης φρέσκου αέρα (Tomar la Fresca) κατά τη διάρκεια των θερμότερων ημερών, όταν οι ντόπιοι βγαίνουν στους δρόμους με τις καρέκλες τους και συζητούν στον δρόμο.

Στον πρώτο αυτό χώρο στόχος ήταν η αναδημιουργία  της συνήθειας των ντόπιων στο εσωτερικό, μεταξύ άλλων μέσω της επανερμηνείας των πλαστικών καρεκλών που συνηθίζουν να παίρνουν από τα σπίτια τους στους δρόμους».

Ο σχεδιασμός δείχνει μοτίβα κατασκευασμένα με προσαρμοσμένα πλακάκια που ερμηνεύουν τις προσόψεις από τη γειτονιά. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη γραμμή που μοιάζει με πρόσοψη από μόνη της με τα στολίδια και τις μοναδικές μορφές της. Στη μέση μπορούμε να δούμε πώς επικεντρώνεται η προσοχή στην επιλογή των οινοπνευματωδών ποτών που θα χρησιμοποιηθούν για τα κοκτέιλ, που είναι η ειδικότητα των Cristóbal και του εστιατορίου.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι σε αυτόν τον χώρο η επιλογή φαγητού του Sergio γίνεται με αναφορές από τη γειτονιά και προϊόντα από τη θάλασσα, πάντα με παραδοσιακή εστίαση, ελαφρώς επανεμφανιζόμενη.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε το δεύτερο μέρος του εστιατορίου στο οποίο τα πιο αυθεντικά θαλασσινά πιάτα του Sergio είναι σαφώς το κύριο σημείο προσέλκυσης του χώρου. Με αυτόν τον τρόπο, ο σχεδιασμός αναδημιουργεί ένα τεράστιο κύμα που μεγαλώνει προς την κουζίνα και μετατρέπεται σε ένα γλυπτό από κεραμικά κομμάτια. Τα δάπεδα από χειροποίητα κεραμικά σε λευκό και μπλε μας κάνουν να βιώσουμε τη διαίρεση μεταξύ του νερού και της άμμου της θάλασσας, ενώ οι καρέκλες που έχουν σχεδιαστεί για τον χώρο αποτελούν αναφορά στην ψαρόβαρκα.

   

Σε αυτόν τον χώρο η Masquespacio ήθελε να δημιουργήσει μια σκηνή επικεντρωμένη στην κουζίνα, βυθίζοντας ολόκληρο το εστιατόριο σαν να βρίσκεται ο επισκέπτης στη μέση της θάλασσας, κατευθυνόμενος προς το πιο σημαντικό μέρος του χώρου.

Τέλος, πίσω από την κουζίνα, οι αποθηκευτικοί χώροι έχουν σχεδιαστεί ως αγορά ψαριών.

Όσον αφορά τα υλικά, υπήρχε μια κύρια προσέγγιση για τη χρήση πλακιδίων με δύο διαφορετικούς τρόπους: επί παραγγελία με εκτυπώσεις που σχεδιάστηκαν από τη Masquespacio για τη ζώνη μπαρ, συνδυασμένα με τον χειροποίητο πηλό και τα κεραμικά πλακίδια για το εστιατόριο.