Εστιατόριο: Ήρθα κ Έδεσσα – Επανερμηνεύοντας την τοπικότητα από μια σύγχρονη ματιά

Το εστιατόριο Ήρθα κ Έδεσσα βρίσκεται στην περιοχή των Καταρρακτών στην πόλης της Έδεσσας. Η γωνιακή του θέση στον αστικό ιστό, επιτρέπει από την μία πλευρά την απρόσκοπτη οπτική στο πάρκο των Καταρρακτών, ενώ από την άλλη, ο επισκέπτης απολαμβάνει τον Εδεσσαίο ποταμό λίγο πριν μεταμορφωθεί σε Καταρράκτη.

Πρόκειται για ένα εστιατόριο στο πιο τουριστικό τμήμα της πόλης όπου υποδέχεται τουρίστες όλες τις εποχές του χρόνου. Η φυσική ομορφιά του ευρύτερου περιβάλλοντος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του εστιατορίου, και γι’αυτό υπήρξε κύριο μέλημα του σχεδιασμού να την εντάξει στην φιλοσοφία του.

Απαραίτητο στοιχείο για την κατανόηση της συνθετικής διαδικασίας είναι η θεωρία γύρω από την οποία στήθηκαν οι γεύσεις του εστιατορίου, σύμφωνα με την οποία επανερμηνεύεται η τοπική γαστρονομία μέσα από μια σύγχρονη ματιά, κάνοντας χρήση τοπικών συνταγών και απόλυτα τοπικών προϊόντων.

Πρόκειται για έναν χώρο ο οποίος διατάσσεται σε δύο τμήματα χωρίς να διαχωρίζονται απόλυτα μεταξύ τους. Ο επισκέπτης αρχικά εισέρχεται σε ένα στεγασμένο χώρο με ξύλινη στέγη με εμφανή ξύλινα δοκάρια, ο οποίος δίνει την αίσθηση της αυλής και στη συνέχεια συναντά τον εσωτερικό χώρο του εστιατορίου.

Με οδηγό την γαστρονομική φιλοσοφία, ο σχεδιασμός επιδίωξε να συμπορευτεί με την τοπική ματιά επανερμηνεύοντας την σύγχρονα. Υλικά όπως η πέτρα, ή το τσιμέντο (της αυλής των παλαιών κατοικιών της πόλης), ακόμα και το ξύλο στην πιο εξευγενισμένη του μορφή, συντέθηκαν με σκοπό να αποδώσουν το genius loci (το πνεύμα του τόπου) της πόλης της Έδεσσας.

Έτσι το δάπεδο του χώρου της “αυλής” επενδύθηκε με πατητή τσιμεντοκονία σε γκρίζα απόχρωση, δημιουργώντας λεία επιφάνεια, ενώ ενδιαφέρουσα υφή αποδόθηκε σε κάθετα στοιχεία (τμήματα τοιχοποίας) έως το 1μ., με πιο ατημέλητη επιφάνεια από το ίδιο υλικό και απόχρωση.

Το “ξύλο” χρησιμοποιήθηκε στο δάπεδο του 2ου προοδευτικά χώρου σε ανοιχτόχρωμη φυσική απόχρωση επενδύοντας το με laminate, ενώ τάβλες από το ίδιο υλικό χρησιμοποιήθηκαν σαν επένδυση στο μπαρ και στις κολώνες του κτιρίου που ενώνουν τον εσωτερικό χώρο με την αυλή.

Ξύλινη επένδυση από πεύκο χρησιμοποιήθηκε στον τοίχο του εσωτερικού χώρου σε αποχρώσεις του γκρι, δημιουργώντας ένα μοτίβο στο background του καταστήματος. Με σκοπό να αναδειχθούν οι ετικέτες κρασιών που φιλοξενεί το εστιατόριο, διαμορφώθηκαν μπροστά από την ξύλινη επένδυση μεταλλικά ράφια στην απόχρωση της σκουριάς, όπου με τον κρυφό φωτισμό απέδωσαν μια διακριτική πολυτέλεια στον χώρο. Στο ύψος των τραπεζιών δημιουργήθηκαν ράφια με λευκό μάρμαρο Καβάλας, τα οποία εξυπηρετούν λειτουργικά τα τραπέζια.

Οι χρωματισμοί στο σύνολο του εστιατορίου που χρησιμοποιήθηκαν είναι σκούρο γκρι και σκούρο κόκκινο που θυμίζει το χρώμα της σκουριάς.

Ο φωτισμός στον εσωτερικό χώρο ήταν επιθυμητό να τοποθετηθεί σχολαστικά ακριβώς πάνω από κάθε τραπέζι, ενώ στον εξωτερικό χώρο ο συνδυασμός που άλλοτε γλύφει και άλλοτε φωτίζει γυμνά, αποδίδουν στον χώρο την εντοπιότητα που επιζητεί και η γευστική εμπειρία.

Ξύλινα μοτίβα που θυμίζουν περσίδες σκιάστρων σε τρία σημεία του καταστήματος, τοποθετημένα κάθετα, συμπληρώνουν το “τοπίο” ενός σύγχρονου εστιατορίου.

Ο σχεδιασμός του Εστιατορίου Ήρθα κ Έδεσσα έλαβε 2o βραβείο – SILVER στα ESTIA AWARDS 2018 στην κατηγορία: “Restaurant Interior Design”.

Στοιχεία & Συντελεστές έργου

Έργο: Εστιατόριο Αυθεντικής Ελληνικής Κουζίνας “Ήρθα & Έδεσσα”

Διεύθυνση: Καραολή και Τσιμισκή, Έδεσσα

Ιδιοκτήτης: Γιοβανούδας Θεόδωρος

Αρχιτεκτονική Μελέτη & Επίβλεψη Κατασκευής:
dm Μαχαιρίδου Δέσποινα, Αρχιτέκτων Μηχανικός, www.dm-arch.gr

Χρονολογία: 2016

Φωτογράφηση: Γιάννης Τόμτσης, Μαχαιρίδου Δέσποινα

Φωτιστικά: Φωτισμός Κάρτας

Υλικά δόμησης και επενδύσεων:Δέλιος Θωμάς

.