Εν αρχή ην η Έμπνευση …και η αρχή αυτής;

Editorial Hotel Design Magazine and Guide 2016, τεύχος 18

Όπως και σε κάθε μορφή τέχνης, έτσι και στο Hotel Design τίποτα δεν γίνεται χωρίς έμπνευση. Είτε πρόκειται για τη δημιουργία του καινούργιου, είτε για τη βελτίωση του υπαρκτού, η έμπνευση είναι το σπίρτο που θα ανάψει τη φωτιά τη δημιουργίας. Αν και θαυμάζουμε έργα τέχνης, όπως πίνακες ζωγραφής, μουσικά κομμάτια, λογοτεχνικά έργα, γλυπτά και αρχιτεκτονήματα, σπανίως αναρωτιόμαστε τι πυροδότησε τη δημιουργία τους.

Στο τεύχος θα παρουσιάσουμε 10 ξενοδοχεία, πολύ διαφορετικά μεταξύ τους – με καινοτόμο άλλα και με συμβατικό σχεδιασμό -, που συγκλίνουν σε ένα πράγμα, στη δημιουργία μοναδικών εμπειριών φιλοξενίας. Η δημιουργία, όμως, μοναδικών εμπειριών απαιτεί έμπνευση. Έμπνευση για τη δημιουργία σφαιρικών δωμάτιων από ξύλο, που αιωρούνται μέσα στο δάσος σε απόλυτη αρμονία με τη φύση. Έμπνευση για τη δημιουργία ενός τεράστιου πάρκου στο 55ο όροφο ενός ξενοδοχείου, με μία συγκλονιστική πισίνα, που σου δίνει την αίσθηση, ότι κολυμπάς στον ουρανό. Έμπνευση για τη δημιουργία ενός κτηρίου, που αποτελείται από 70 σπίτια, τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο, δημιουργώντας μία εικόνα, που μας θυμίζει τα παραμύθια, που διαβάζαμε μικροί. Έμπνευση για τη δημιουργία ξενοδοχείων πλημμυρισμένων στο χρώμα και στο φως, που σαγηνεύουν κάθε επισκέπτη. Έμπνευση για τη δημιουργία ξενοδοχείων, που γίνονται ένα με τα χιονισμένα βουνά, τις διάφανες λίμνες και την άγρια φύση, δίνοντας την αίσθηση, ότι ήταν πάντα εκεί.

Τι θα μπορούσε να εμπνεύσει τέτοια έργα;
Η φύση; Η ιστορία; Τα παραμύθια; Τα βιώματα; Ίσως αυτή η απορία να κάνει ακόμη πιο ενδιαφέροντα τα έργα αυτά, γιατί ο καθένας μας μπορεί να δώσει τη δική του απάντηση, βάζοντας τη δική του πινελιά σε κάθε έργο.

Sands SkyPark_B
Marina Bay Sands Hotel, Singapore