Ασφάλεια εργασίας: Ένας υποτιμημένος παράγοντας κόστους

Οι απουσίες λόγω τραυματισμού ή ασθένειας κοστίζουν εκατομμύρια στον κλάδο της φιλοξενίας κάθε χρόνο. Επιπλέον, τα επίπεδα προσωπικού είναι ήδη χαμηλά και οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να βρεθούν από τη μια μέρα στην άλλη. Ένας χώρος εργασίας που δεν πληροί τα πρότυπα ασφαλείας μπορεί, επομένως, να είναι αρκετά ακριβός. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι ένα εργονομικό, φιλικό περιβάλλον αυξάνει τα κίνητρα των εργαζομένων πολλές φορές. Είναι καιρός, επομένως, να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή σε αυτήν την πτυχή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, διαστρέμματα, κοψίματα και εγκαύματα εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής της κουζίνας. Το UK Health and Safety Executive (HSE) δηλώνει ακόμη ότι το 30% των τραυματισμών στον κλάδο της φιλοξενίας είναι μυοσκελετικοί τραυματισμοί, που προκαλούνται από λανθασμένη ανύψωση και χειρισμό. Η Rational, οι ειδικοί στην παρασκευή ζεστού φαγητού, εντόπισε και άλλες πηγές κινδύνου: Κουζίνες πολύ μικρές, όπου το προσωπικό παρεμποδίζει ο ένας τον άλλον και η ροή εργασίας δεν μπορεί να αναπτυχθεί, ακατάλληλος χειρισμός χημικών καθαριστικών και ανεπαρκής εξαερισμός. Σημαντικός λόγος για να εστιάσει η εταιρεία στην εργονομία, κατά την ανάπτυξη των συστημάτων μαγειρέματος iCombi και iVario.

«Δεδομένου ότι και τα δύο συστήματα μαγειρέματος αντικαθιστούν πολλές συμβατικές συσκευές μαγειρέματος, δημιουργούν άφθονο χώρο στην κουζίνα», εξηγεί ο Μάριος Σαββάτης, Senior Sales Director BD Greece,CY,MLT. Επιπλέον, η εταιρεία προσφέρει στους πελάτες της ατομικά προσαρμοσμένα concepts κουζίνας και φαγητού που λαμβάνουν, επίσης, υπόψη πιο εργονομικές διαδικασίες εργασίας και σχεδόν εξαλείφουν αυτή την πηγή κινδύνου.

Η Rational έχει σκεφτεί, επίσης, τα χημικά καθαρισμού, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στο iCombi. Με τη νέα γενιά μονάδων, το καθαριστικό έχει αναθεωρηθεί ριζικά, ώστε να είναι πλέον χωρίς φωσφόρο και φωσφορικά άλατα. Ένα σημαντικό σημείο για το περιβάλλον και την ασφάλεια της εργασίας, καθώς το στερεό καθαριστικό τοποθετείται απλά σε ένα εύκολα προσβάσιμο καλάθι. Ο κίνδυνος τραυματισμού ελαχιστοποιείται σημαντικά και ο ακατάλληλος χειρισμός είναι σχεδόν αδύνατος. Με το iVario, δεν χρειάζονται καθόλου χημικά καθαρισμού, καθώς το έξυπνο σύστημα θέρμανσης σημαίνει ότι δε καίγεται τίποτα και η προσπάθεια καθαρισμού είναι ελάχιστη. Τα απλά οικιακά καθαριστικά είναι αρκετά.

Το iVario έχει, επίσης, λεπτομέρειες που υποστηρίζουν την εργονομική εργασία. Ο Μάριος Σαββάτης λέει: «Όταν η κατάσταση πιέζει στην κουζίνα, οι κίνδυνοι μπορούν εύκολα να παραβλεφθούν. Και ακριβώς για τέτοιες καταστάσεις έχουμε δημιουργήσει ένα ασφαλές σύστημα μαγειρέματος.» Με το iVario, για παράδειγμα, θερμαίνεται μόνο η βάση του δοχείου, οπότε αν κάποιος ακουμπήσει στην άκρη του τηγανιού ή το αγγίξει κατά λάθος, τίποτα δεν μπορεί να συμβεί. Ταυτόχρονα, το σύστημα μαγειρέματος είναι τόσο αποτελεσματικό που δεν παράγεται περιττή θερμότητα. Αυτό με τη σειρά του μειώνει το άγχος στην επαγγελματική κουζίνα. Και οι στρογγυλεμένες γωνίες εμποδίζουν τους τραυματισμούς.

Eπιπλέον, οι προγραμματιστές του iVario είχαν στο μυαλό τους τον κίνδυνο μυοσκελετικού τραυματισμού. Για παράδειγμα, το σύστημα μαγειρέματος διαθέτει αυτόματη είσοδο και έξοδο νερού που εξαλείφει την ανάγκη για βαριά ρυμούλκηση και έτσι αποτρέπει κατ’ αρχήν προβλήματα στην πλάτη. Και με τη λειτουργία ανύψωσης και κατεβάσματος, η οποία επιτρέπει στα τρόφιμα να μπαίνουν και να βγαίνουν από το υγρό μαγειρέματος, η ανύψωση βαρέων τροφίμων, όπως όταν μαγειρεύετε ζυμαρικά, είναι επίσης περιττή.

Το καρτ λαδιού, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά λαδιού τηγανίσματος προς και από τη φριτέζα, είναι διαθέσιμο ως αξεσουάρ. Όλες οι μονάδες iVario έχουν, επίσης, ρύθμιση ύψους έως 200 mm – έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη τα διαφορετικά ύψη στην επαγγελματική κουζίνα.

«Ακόμα κι αν η επένδυση σε έναν εντελώς νέο σχεδιασμό κουζίνας φαίνεται υψηλή στην αρχή, πρέπει πάντα να έχετε κατά νου πώς θα αποδώσει μακροπρόθεσμα», εξηγεί ο Μάριος Σαββάτης. Άλλωστε, οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι που αισθάνονται άνετα και παραμένουν στην εταιρεία για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ανεκτίμητοι.