Ανοξείδωτες κατασκευές για επαγγελματικές κουζίνες: Ο απόλυτος οδηγός

Επαγγελματικός χώρος κουζίνας / KitchenPRO.gr

Ο επαγγελματικός εξοπλισμός κουζίνας αποτελείται από διάφορες συσκευές, με τους φούρνους, τα πλυντήρια και τα ψυγεία να κατέχουν τη σημαντικότερη θέση, καθώς διασφαλίζουν την άριστη προετοιμασία του φαγητού, τη διατήρηση των σκευών καθαρών και τη διατήρηση των πολύτιμων πρώτων υλών.

Όμως, δεν κάνει πάντα τη διαφορά μόνο αυτός ο προηγμένος εξοπλισμός εστίασης. Στην εύρυθμη λειτουργία μιας επιχείρησης συμβάλλουν και άλλα μέρη του εξοπλισμού, τα οποία μπορεί σε πρώτη φάση να μην φαίνονται τόσο σημαντικά, όμως επηρεάζουν πολύ την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της κουζίνας.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τις ανοξείδωτες κατασκευές, δηλαδή κατά βάση με τα ερμάρια και τις λάντζες. Το ανοξείδωτο ατσάλι είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα υλικά και είναι γνωστό για την ανθεκτικότητα αλλά και την καλαισθησία του. Ωστόσο, δεν υπάρχει μόνο ένα είδος ανοξείδωτου χάλυβα, αλλά πάνω από 150 διαφορετικά είδη ανάλογα με τον βαθμό του μετάλλου. Συγκεκριμένα, οι ανοξείδωτες κατασκευές αποτελούνται από περισσότερα μέταλλα, τα οποία προστίθενται στο ατσάλι, αλλάζοντας τα χαρακτηριστικά του κράματος.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή κάθε τύπος ανοξείδωτου χάλυβα είναι καλύτερα προσαρμοσμένος σε διαφορετικές χρήσεις. Έτσι, αν κάνετε έρευνα αγοράς για ανοξείδωτες κατασκευές, καλό είναι να γνωρίζετε τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε τύπου και τι πρέπει να προσέξετε.

Διαφορετικοί τύποι ανοξείδωτου χάλυβα

Ανοξείδωτες (Inox) συσκευές επαγγελματικής κουζίνας / Unsplash.com
 • Σειρά 200: Είναι ο τύπος που συναντάμε αρκετά συχνά στις επαγγελματικές κουζίνες. Το πλεονέκτημά του είναι η προσιτή τιμή του, οπότε επιλέγεται ώστε να μειωθεί η αρχική δαπάνη για την έναρξη μιας επιχείρησης. Όμως, δεν είναι τόσο ανθεκτικός στη διάβρωση, όπως άλλοι τύποι.
 • Σειρά 304: Είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος από ανοξείδωτο ατσάλι που χρησιμοποιείται στις κουζίνες λόγω της ανθεκτικότητάς του και της ελκυστικής λάμψης του. Μπορεί να μην είναι το πιο ανθεκτικό υλικό, όμως είναι ένα εξαιρετικό υλικό για πάγκους και άλλες συσκευές τροφοδοσίας.
 • Σειρά 316: Με την προσθήκη μολυβδαινίου, η σειρά 316 είναι πολύ πιο ανθεκτική από τις προηγούμενες δύο στις διαβρωτικές χημικές ουσίες. Έτσι, χρησιμοποιείται τόσο σε πάγκους και λάντζες όσο και σε σκεύη, όπως φριτέζες.
 • Σειρά 430: Αυτός ο τύπος χαρακτηρίζεται από τη φινέτσα και την αψεγάδιαστη όψη του, όμως δεν είναι τόσο ανθεκτικός. Οπότε, δεν χρησιμοποιείται τόσο σε επιφάνειες, όσο σε μαχαιροπίρουνα και μαγειρικά σκεύη.
 • Σειρά 440: Πρόκειται για τον ποιοτικότερο τύπο λόγω της μεγαλύτερης συγκέντρωσης άνθρακα. Είναι πολύ σκληρό υλικό και επομένως η καλύτερη επιλογή για σκεύη και επιφάνειες που χρησιμοποιούνται σε τακτική βάση και υπό δύσκολες συνθήκες, όπως υψηλή υγρασία και θερμότητα.

Σε κάθε περίπτωση, το κοινό χαρακτηριστικό όλων των παραπάνω τύπων είναι ότι έχουν ελεγχθεί και έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία, για να είναι κατάλληλοι για επαφή με τρόφιμα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν περάσει όλες τις απαραίτητες δοκιμές και απαιτήσεις για να χαρακτηριστούν ως ασφαλείς για την προετοιμασία, την αποθήκευση ή την κατανάλωση τροφίμων.

Τα πλεονεκτήματα των ανοξείδωτων κατασκευών

 • Επαγγελματική μηχανή Espresso / Unsplash.com

  Ανθεκτικότητα: Οι ανοξείδωτες κατασκευές δεν γρατζουνίζονται, δεν λεκιάζουν ούτε σκουριάζουν. Έτσι, παραμένουν λειτουργικές για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα και στις απαιτητικές συνθήκες χρήσης σε μια επαγγελματική κουζίνα.

 • Καλαισθησία: Το ανοξείδωτο ατσάλι έχει υψηλή αισθητική και ταιριάζει σε όλους τους τύπους κουζίνας. Παραμένει καθαρό και έχει μοντέρνα όψη, ενώ παράλληλα μπορεί να προσαρμοστεί σε πολλά διαφορετικά στυλ.
 • Εύκολος καθαρισμός: Ο καθαρισμός των επιφανειών από ανοξείδωτο ατσάλι είναι πολύ εύκολος. Σε πολλές περιπτώσεις, διάφοροι λεκέδες, όπως δαχτυλιές, αφαιρούνται απλώς με λίγο τρίψιμο με ένα πανί μικροϊνών. Για πιο δύσκολους λεκέδες, χρειάζεται απλά ένα πέρασμα με ζεστό νερό και σαπούνι.
 • Μέγιστη υγιεινή: Το ανοξείδωτο ατσάλι δεν είναι απορροφητικό, όπως για παράδειγμα το ξύλο ή το πλαστικό. Έτσι, καθώς τα υπολείμματα τροφών απομακρύνονται άμεσα, η επιφάνεια παραμένει ελεύθερη από μικρόβια, εξασφαλίζοντας άριστη υγιεινή. Κάτι εξαιρετικά σημαντικό στις επαγγελματικές κουζίνες.

Ποιες είναι οι ανοξείδωτες κατασκευές για την κουζίνα;

Ανοξείδωτες (Inox) κατασκευές σε επαγγελματικό χώρο εστίασης / KitchenPRO.gr

Υπάρχουν διάφορες ανοξείδωτες κατασκευές που μπορούν να χρησιμεύσουν σε μια επαγγελματική κουζίνα ανάλογα με τις ανάγκες της. Οι πάγκοι προετοιμασίας φαγητού καθώς και τα ράφια αποθήκευσης τροφίμων είναι στην κορυφή της λίστας με τη χρήση τους, ενώ και τα ανοξείδωτα ερμάρια και τα καρότσια μεταφοράς είναι, επίσης, ιδιαίτερα χρήσιμα, καθώς εξασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά των υλικών και των πιάτων.

Συχνά, το ανοξείδωτο ατσάλι χρησιμοποιείται και για διάφορα σκεύη, όπως φριτέζες αλλά και σε συσκευές επεξεργασίας τροφίμων. Η ποιότητα και η μακροζωία αυτών των σκευών που έχουν ενισχυθεί με ανοξείδωτο ατσάλι είναι αδιαμφισβήτητη. Το ίδιο ισχύει και για συσκευές, όπως το ψυγείο και ο φούρνος, για τις οποίες τόσο στις οικιακές όσο και στις επαγγελματικές κουζίνες επιλέγεται το ανοξείδωτο ατσάλι για την κομψότητα και τη λειτουργικότητά του.

Τέλος, το ανοξείδωτο ατσάλι είναι ένα εξαιρετικό υλικό στις λάντζες. Το μεγάλο του πάχος, η αντοχή του απέναντι στη διάβρωση και τα χτυπήματα καθώς και τα αυξημένα επίπεδα υγιεινής εξασφαλίζουν ένα άριστο περιβάλλον για το πλύσιμο των σκευών και των πιάτων στις επαγγελματικές κουζίνες.