Wucheng Migrant Bird Town Hotel: μια «φωλιά για μεταναστευτικά πουλιά»

Το Wucheng Migrant Birds Town, που βρίσκεται στο φυσικό καταφύγιο της λίμνης Poyang, είναι ένα τουριστικό αξιοθέατο, ενός παγκοσμίου φήμης υγροτόπου, ενός παράδεισου μεταναστευτικών πουλιών, μιας παλιάς χιλιετιών πόλης και μιας ερήμου μέσα στο νερό.

Είναι ο μεγαλύτερος βιότοπος στον κόσμο για να περάσουν το χειμώνα τα μεταναστευτικά πουλιά. Για περισσότερα από χίλια χρόνια, ο άνθρωπος, τα πουλιά και η φύση συνυπάρχουν αρμονικά εκεί.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε έναν υγρότοπο δίπλα στη λίμνη. Το αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα «αιχμαλωτίζει» την αισθητική, δυναμική στάση των λευκών γερανών όταν προσγειώνονται στη λίμνη Poyang και εξαπλώνουν τους ανέμους για να πετάξουν, με φόρμες σε σχήμα V.

Διάσπαρτα κατά μήκος ενός βουνού, τα κτίρια είναι σχεδιασμένα με μαρκίζες που παρουσιάζουν μοναδικές μορφές και υφές. Το κτιριακό συγκρότημα σχηματίζει έναν οικολογικό και πολιτιστικό βιότοπο που αναδεικνύει το θέμα των «μεταναστευτικών πτηνών».

 

 

Η εσωτερική διακόσμηση αφηγείται την ιστορία «πολλών πουλιών που πετούν πίσω στη φωλιά» μέσα από καλλιτεχνικές εκφράσεις. Το CCD υιοθέτησε απλοϊκές γραμμές και μπαμπού, ένα στοιχείο που φέρει ανατολίτικη αισθητική, για να δημιουργήσει ένα ήρεμο, γαλήνιο καταφύγιο απομονωμένο από την καθημερινή φασαρία. Το μπαμπού επιλέγεται ως βασικό στοιχείο του σχεδιασμού, καθώς συμβολίζει μια καθαρή κατάσταση του μυαλού και το πιο σημαντικό αντιπροσωπεύει μια απλή και ανεκτική ιδιοσυγκρασία.

Με βάση την αρχή της βιωσιμότητας, ο σχεδιασμός δείχνει σεβασμό στο τοπικό οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα. Η CCD εφάρμοσε φυσικά υλικά όπως μπαμπού και πέτρα, για να ελαχιστοποιήσει τα απόβλητα και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Στο κέντρο του χώρου, η CCD κατασκεύασε μια «φωλιά για μεταναστευτικά πουλιά», η οποία σχηματίζει ένα περίβλημα που εξαλείφει το κενό του υπάρχοντος χώρου. Εν τω μεταξύ, αυτή η δομή αναπαράγει τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης και εγκαθιδρύει έναν διάλογο μεταξύ του νέου και του παλιού.

Οι πυκνοί, λεπτοί πόλοι από μπαμπού κάτω από το φως του ήλιου συνδυάζονται ελεύθερα για να σχηματίσουν ένα δίχτυ μπαμπού, γεμίζοντας τον χώρο με ευελιξία και δύναμη.

     

Η μεγάλη περιοχή των κενών επιφανειών δημιουργεί ένα ανοιχτό χωρικό βασίλειο και μια φυσική, καθαρή ατμόσφαιρα. Με αυτόν τον τρόπο, ο χώρος μεταδίδει αθόρυβα μια συγκρατημένη αισθητική ανατολίτικου στυλ.

Ο πρωτόγονος σχεδιασμός και οι απλές υφές υλικών δημιουργούν ένα ηρεμιστικό περιβάλλον που χαλαρώνει το σώμα και το μυαλό. Οι σκιές από μπαμπού και το φως του φεγγαριού απομακρύνουν την ανησυχία του μυαλού και επιτρέπουν στους καλεσμένους να αποκτήσουν εσωτερική γαλήνη.

Με ιστορία χιλιετιών, η αρχαία πόλη Wucheng έχει κληρονομήσει διάφορες τοπικές τέχνες, οι οποίες διαθέτουν ξεχωριστή πολιτιστική και καλλιτεχνική γοητεία. Μέσα από την εξερεύνηση διαφορετικών σχεδιαστικών προσεγγίσεων και εννοιών, η CCD επανασχεδίασε τις τοπικές παραδοσιακές χειροτεχνίες και τους έδωσε νέα ζωή στον εσωτερικό χώρο.

Γραφικές υφές και εξαιρετική δεξιοτεχνία συνδυάζονται. Τοπικές χειροτεχνίες, όπως ξυλόγλυπτα και πέτρινα γλυπτά, αγγεία, ξύλινα σκεύη και αντικείμενα από λωρίδες μπαμπού, ενσωματώνονται στην εσωτερική διακόσμηση, αποκαλύπτοντας συγκρατημένη πολυτέλεια, αρμονία και νεωτερικότητα.

Το καταπράσινο άλσος μπαμπού και τα καλάμια που αιωρούνται αλληλεπιδρούν με το φως και τις σκιές. Περπατώντας στο ήρεμο μονοπάτι, οι επισκέπτες μπορούν να αιχμαλωτίσουν ένα ευχάριστο αχνό άρωμα από γρασίδι και φύλλα.

Διακοσμήσεις όπως πίνακες ζωγραφικής, βρύα, σκεύη τσαγιού, μαζί με τον ήλιο από το εξωτερικό, σχηματίζουν μια ποιητική σκηνή της καθημερινής ζωής.

Η φύση, το φως και ο χώρος συμπλέκονται, δημιουργώντας ένα ονειρικό, ποιητικό καταφύγιο.

Project information
Project name: Wucheng Migrant Bird Town Hotel
Location: Wucheng Town, Yongxiu County, Jiujiang City, Jiangxi Province
Project area: 33,000 square meters
Completion time: March 2022
Client: Yongxiu Wucheng Migrant Bird Town Investment & Development Co., Ltd.
Interior design: CCD / Cheng Chung Design (HK) (www.ccd.com.hk)
Architectural design: OI Architects
Photos: TOPIA, Qiu Xin