The White Suzhou Section Homestay: ανακατασκευή ενός ερειπωμένου αγροτικού σπιτιού

Το White Section Homestay που σχεδιάστηκε από το Wutopia Lab στο Suzhou άνοιξε τον Οκτώβριο του 2021 στο West Lindu Village στην όχθη της λίμνης Taihu. Πρόκειται για μια επένδυση από την Jingcheng Culture Tourism Development (Suzhou) Co., Ltd, θυγατρική της TONGCHENGTRAVEL, και τη διαχειρίζεται η Taolu Brand homestay. Το White Section Homestay είναι το πρώτο πρωτότυπο κτίριο που αποτελεί ένα έργο αγροτικής αναζωογόνησης που αναπτύχθηκε από την TONGCHENGTRAVEL στο Lindu Warm Village.

Το Section Homestay είναι ο επανασχεδιασμός και η ανακατασκευή ενός ερειπωμένου σπιτιού στην αρχική τοποθεσία. Ο αρχιτέκτονας δεν μπορεί να αλλάξει το αποτύπωμα του κτιρίου. Είναι ενδιαφέρον ότι τα αγροτικά κτίρια στα προάστια του Suzhou δεν ήταν αυλές, αλλά ακολουθούσαν μια διάταξη τύπου “C”. Το πάχος του κελύφους από τον τοίχο μέχρι την οροφή ελέγχεται στα ίδια 300mm.

Για να διατηρηθεί αυτό το συνεχές τμήμα, δεν χρησιμοποιήθηκαν τα κοινά μπλε πλακάκια στην περιοχή Jiangnan, αλλά ένα λευκό κάλυμμα αλουμινίου για να διατηρηθεί μια οπτική συνέχεια με τον λευκό τοίχο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κεκλιμένη οροφή πρέπει να πέφτει ελεύθερα χωρίς να καταστρέφει τη συνέχεια του τμήματος, ένα λευκό μεταλλικό κάλυμμα που αναβοσβήνει σχεδιάστηκε ειδικά για το γείσο για να βοηθήσει το νερό της βροχής να πέσει μακριά από τον τοίχο.

      

Το εσωτερικό του κτιρίου, κατά τη διαδικασία επαναδημιουργίας του χώρου, θεωρήθηκε σαν μια κοιλότητα. Οποιαδήποτε κοιλότητα είναι απίθανο να γεμίσει με διάφορους λειτουργικούς χώρους όπως τα σύγχρονα κτίρια. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε να απελευθερωθεί ο χώρος του πρώτου ορόφου και να θολώσουν τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Ο πρώτος όροφος ορίστηκε ως το κενό στην κοιλότητα. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ξεκούραση, επίδειξη ή ποτό. Για τον χώρο του ξενώνα στους επάνω ορόφους, θεωρήθηκε ως όργανα στην κοιλότητα. Κάθε δωμάτιο αντιμετωπίστηκε ως ανεξάρτητος όγκος (όργανο), αντί να αντιμετωπιστούν όλα τα δωμάτια, συμπεριλαμβανομένου του διαδρόμου, ως ενοποιημένο όγκο που θα τοποθετηθεί σε αυτήν την κοιλότητα.

Τέλος, όταν εισέρχεται κανείς στο κτίριο από τη δυτική πρόσοψη, μπορεί να έχει μια εικόνα της οργανωτικής δομής του κτιρίου σε αυτό το φαινομενικά κομμένο τμήμα. Παλαιότερα υπήρχε ένα ανεξάρτητο τετράγωνο χοιροστάσιο στη βόρεια πλευρά του αρχικού κτιρίου, το οποίο τώρα είναι ιδιωτικό δωμάτιο του εστιατορίου. Η αρχιτεκτονική ομάδα δεν μπορούσε να το ενσωματώσει οπτικά με το κεντρικό κτίριο. Στη συνέχεια αποφάσισε να χρησιμοποιήσει αντανακλαστικά πάνελ από ανοξείδωτο χάλυβα ως πρόσοψη για να το εξαφανίσει απορροφώντας το γύρω τοπίο, ώστε να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και η ανεξαρτησία του κεντρικού κτιρίου.

Ως ανατολική πρόσοψη προς το ποτάμι, σχεδιάστηκε ένα μακρύ παράθυρο μήκους 16,4 μέτρων κατά μήκος της σκάλας προς τον δεύτερο όροφο. Επομένως, το τοπίο έξω από το παράθυρο ανοίγει σιγά-σιγά καθώς οι επισκέπτες μετακινούνται εσωτερικά στον χώρο. Η κύρια δοκός της δομής του δαπέδου έχει σχεδιαστεί ως μια κατακόρυφη αναδιπλούμενη δοκός κατά μήκος της κορυφής του παραθύρου, η οποία ικανοποιεί τη συνέχεια του μακριού παραθύρου κατά μήκος του δαπέδου.

Project Name: Suzhou Section Homestay
Design Firm: Wutopia Lab
Chief Architect: Yu Ting
Project Architect: Huang He
Design Team: Li Ziheng, Zhuang Yinfei
Document Development: Shanghai Sunyat Architecture Design Co., Ltd.
Development Team: Zhu Yumei, Hu Wenxiao, Shi Jiaying, Mao Bo, Mao Yaqian, Wang Can, Yu Bing, Shen Rui.
Lighting Consultant: Chloe Zhang, Wei Shiyu, Chen Xingru, Liu Xueyi
Plant Consultant: Liu Yuelai, Xie Wenwan
Photography: CreatAR Images