Hotel Indigo, Jiuzhai: η μυθολογία ενσωματώνεται στο interior design

Το Zhongcha είναι μια μεταγραφή του θιβετιανού του ονόματος, που σημαίνει το μέρος όπου ο θεϊκός αετός πετά. Ένας θρύλος λέει ότι ο τεράστιος θεϊκός αετός που καβάλησε ο βασιλιάς Gesar πετάχτηκε στον αέρα αναζητώντας ένα μέρος για να κουρνιάσει, αλλά μόνο ο Θεός του βουνού Baijian ήταν αρκετά δυνατός για να αντέξει το βάρος του. Ως αποτέλεσμα, ο θεϊκός αετός έπεσε εδώ για ξεκούραση, και αυτό το μέρος πήρε το όνομά του.

Το Hotel Indigo Jiuzhai βρίσκεται στην καρδιά του τουριστικού συγκροτήματος Luneng BC στην κοιλάδα Zhongcha, κοντά στην κοιλάδα Jiuzhai, την λίμνη με νεράιδες και πολλές άλλες μεθυστικές γραφικές περιοχές. Έχοντας ως θέμα τη «Συλλογή του Θιβέτ», η CCD εξάγει μοναδικά στοιχεία από τον τοπικό τρόπο ζωής και την τέχνη, όπως η ξυλογραφία, το κέντημα Qiang, και δίνει μια νέα ερμηνεία του θιβετιανού τρόπου ζωής και της ιδέας του Indigo να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία της γειτονιάς μέσω περίτεχνων σχεδιασμών.

Ο επισκέπτης εδώ μπορεί να «κουρνιάζει», να «μεγαλώνει» και να «πετάει», στο ίδιο μέρος όπου προσγειώνεται ο αετός σύμφωνα με τη μυθολογία. Το κούρνιασμα του θεϊκού αετού μεταφέρει τη λαχτάρα των ανθρώπων για δύναμη, ευτυχία και όλα τα καλά πράγματα, και ο όμορφος θρύλος ενσαρκώνει την εξαιρετική φαντασία καθώς και την απλή πίστη των γενεών που ζουν εδώ. Ξεχωριστή από τις πολυσύχναστες πόλεις, η κοιλάδα Zhongcha παραμένει ήρεμη και απλή, γεμάτη από γοητευτικά, γαλήνια τοπία στην ύπαιθρο. Εδώ, το Hotel Indigo, που επιδιώκει να είναι μέρος της γειτονιάς, έχει γίνει ένα μέσο που αφηγείται τον μύθο.

Το εσωτερικό design του ξενοδοχείου, ενσωματώνοντας με πολλά τοπικά θιβετιανά στοιχεία, μοιάζει με ανοιχτό μουσείο που συλλέγει θιβετιανές πολιτιστικές κληρονομιές. Έργα τέχνης με τη μορφή γιακ και αετού προβάλλουν τοπικά, τυπικά πολιτιστικά στοιχεία, μεταφέροντας μια αίσθηση συνοχής και ταυτότητας των τοπικών εθνοτικών πληθυσμών. Με απλές, φυσικές εκφράσεις σχεδιασμού, η ομάδα σχεδιασμού επιδίωξε να δημιουργήσει ένα αρμονικό περιβάλλον, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις πνευματικές ανάγκες των ανθρώπων για πολιτιστική και ψυχολογική ταυτότητα κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις σύγχρονες λειτουργικές απαιτήσεις.

Ο σχεδιασμός του λόμπι προσομοιώνει τη γωνία θέασης του θεϊκού αετού. Όσο πιο ψηλά πετάει ο αετός, τόσο πιο ψηλά τείνει να είναι η οροφή του λόμπι. Καθώς περπατάει κανείς μέσα, η θέα του επισκέπτη σταδιακά διευρύνεται. Η ρεσεψιόν είναι κρυμμένη πίσω από τη δεξιά πλευρά του λάκκου της φωτιάς. Τα φτερά του αετού στον γυάλινο τοίχο του σκηνικού προκαλούν την φαντασία.

Ο λάκκος φωτιάς με θιβετιανά και εθνοτικά στοιχεία Τσιανγκ αναδεικνύει την τοπική κουλτούρα και το χαλί, οι καρέκλες, τα κρεμαστά φωτιστικά και οι διακοσμήσεις τριγύρω τον συμπληρώνουν τέλεια.

Το καθαρό ξύλο σε συνδυασμό με τα θιβετιανά τοτέμ αποκαλύπτει φυσικές υφές και δημιουργεί μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα. Στο λόμπι μπαρ, το CCD παρουσιάζει το παραδοσιακό θιβετιανό λάκκο με μοντέρνες εκφράσεις, για να αναπαράγει μια σκηνή ζωής όπου οι άνθρωποι πίνουν τσάι και συνομιλούν γύρω από τη φωτιά, κάτι που ανταποκρίνεται στον παραδοσιακό τρόπο ζωής των ντόπιων.

Το έργο τέχνης σε σχήμα αετού με μια αμυδρή μπλε λάμψη στον τοίχο είναι εμπνευσμένο από το νερό της πισίνας Fairy Pool. Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά, οι επισκέπτες θα διαπιστώσουν ότι αποτελείται από εκατοντάδες φωτογραφίες, καθεμία από τις οποίες αντικατοπτρίζει τη θιβετιανή ζωή και τον πολιτισμό που χαρακτηρίζει την περιοχή.

Διάφορα στοιχεία, όπως τα φτερά του αετού, τα φυσικά χρώματα και οι υφές, ενσαρκώνουν την πλούσια, χαρακτηριστική εθνική κουλτούρα των ντόπιων Θιβετιανών και Qiang. Ο χώρος απεικονίζει μια σκηνή που ο θεϊκός αετός ανοίγει τα φτερά του και πετάει στον ουρανό. Τοτέμ θεϊκού αετού χρησιμοποιούνται συχνά στο σχέδιο, για να αποτίνουν φόρο τιμής στην πίστη και την ιστορία των τοπικών εθνοτικών κοινοτήτων.

Η παραδοσιακή θιβετιανή ζωγραφική, συμπεριλαμβανομένης της Thang-ga (θρησκευτικοί πίνακες κύλισης που τοποθετούνται σε πολύχρωμο σατέν για λατρεία) και τοιχογραφίες, είναι διάσημη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για τις λεπτές τεχνικές σχεδίασης και τις υπέροχες αποχρώσεις.

Έχει ξεχωριστά έθνικ χαρακτηριστικά, έντονους θρησκευτικούς τόνους και μοναδικό καλλιτεχνικό στυλ. Η βιβλιοθήκη, που συνδέεται με το σαλόνι, τονίζεται από ξυλογραφίες που αντλούν έμπνευση από τα έντονα χρώματα του παραδοσιακού Thang-ga.

Το εστιατόριο προσφέρει ένα ευχάριστο μέρος για τους επισκέπτες να συνομιλούν με φίλους, ενώ απολαμβάνουν θιβετιανές λιχουδιές, όπως βουτυρωμένο τσάι, κρέας γιακ και zanba (ένα θιβετιανό φαγητό από ψημένο αλεύρι κριθαριού). Σε αντίθεση με το τελετουργικό Προσκύνημα της Λάσα, η καθημερινή ζωή εδώ είναι απλή. Η τοπική σκηνή του κριθαριού που κρέμεται σε ράφια το φθινόπωρο μεταφράζεται σε διακοσμήσεις τοίχων, προσθέτοντας ένα επιπλέον στοιχείο στο χώρο.

Στη μυστηριώδη κοιλάδα που κρύβεται στα βουνά ζει η μαγική θιβετιανή εθνική μειονότητα, η οποία οδηγήθηκε από τον θεϊκό αετό και ευδοκιμεί εδώ για γενιές με την αρχαία θιβετιανή κουλτούρα. Αντλώντας έμπνευση από τον βιότοπο του θεϊκού αετού, το CCD ενώνει στοιχεία παραδοσιακών θιβετιανών αριστοκρατικών αρχοντικών στα δωμάτια μέσω σύγχρονων τεχνικών σχεδιασμού, εκφράζοντας διακριτικά τον θιβετιανό πολιτισμό της περιοχής Amdo. Το ασύμμετρο σκηνικό πίσω από το κεφαλάρι είναι διακοσμημένο με μοναδικά έθνικ μοτίβα με τη μορφή κεντημάτων Qiang και θιβετιανών ζωγραφιών Thang- ga, που “μεταφράζονται” σε ξυλόγλυπτα, μπροκάρ και τοιχογραφίες στο δωμάτιο. Το ανοιχτό μπάνιο διαχωρίζεται από το υπνοδωμάτιο μέσω τεσσάρων συρόμενων θυρών, γεγονός που βελτιώνει σημαντικά το ποσοστό χρήσης του χώρου.

Project information
Project name: Hotel Indigo Jiuzhai
Client: CGDG
Location: Luneng BC, Zhongcha Valley, Jiuzhaigou County
Interior design: CCD / Cheng Chung Design (HK) (www.ccd.com.hk)
Lighting design: CCD / Cheng Chung Design (HK)
Art consulting: CCD · WOWU Art Consultancy
Area: 23,000 square meters
Completion time: September 2021
Photographers: Wang Ting, Qiu Xin