CASA TO HOTEL, MEXICO: Μία όαση ασυνήθιστης αρχιτεκτονικής

Στη La Punta Zicatela, τη διεθνή πρωτεύουσα του surf, το νέο boutique ξενοδοχείο επαναπροσδιορίζει τη φιλοξενία με μια άριστη ισορροπία περιβαλλοντικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων, που προσκαλούν τον επισκέπτη. Με μόλις εννέα σουίτες, το ξενοδοχείο αυτοπροσδιορίζεται ως ένας χώρος φιλοξενίας για ενδοσκόπηση, που βρίσκεται απέναντι από την Οικολογική Κοινότητα Zicatela, βασικό προορισμό για σύγχρονους νομάδες από κάθε γεωγραφικό πλάτος, που αναζητούν να βρεθούν ανάμεσα σε μεγάλες παραλίες ιδανικές για σέρφινγκ, θαλάσσια σπορ και διαλογισμό. Το έργο, που υλοποιήθηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Ludwig Godefroy, αναπτύχθηκε υπό το σύνθημα της απλότητας και της κομψότητας, συνδυάζοντας την παράδοση και την πρωτοπορία σε μια μοναδική δομή, που αγκαλιάζεται από ένα γαλήνιο φυσικό περιβάλλον. Το όνομα, Casa TO, προέρχεται από την ιδέα της γαλήνιας ενατένισης ενός κλειστού χώρου, όπως η επανερμηνεία ενός ναού, δημιουργώντας μια ριζοσπαστική αισθητηριακή εμπειρία κατά την είσοδο.


Η κατασκευή παραπέμπει στο δικτυωτό μοτίβο δύο ιστορικών υδραυλικών έργων διαχρονικής ομορφιάς: της Βασιλικής Κιστέρνας (ή Yerebatan Sarayi της Κωνσταντινούπολης), που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ., και της δεξαμενής Hornsey Wood στο Finsbury Park του Λονδίνου, που χτίστηκε τον 19ο αιώνα. Η αλληλεπίδραση «ιδιωτικότητας» και «έκθεσης» είναι εμφανής. Η εσωτερική θέα δημιουργεί μια όαση, που περικλείεται από τον ουρανό, το βάρος των τοίχων και τη βλάστηση αναρριχώμενων φυτών και οπωροφόρων δέντρων. Σε αυτόν τον χώρο, έκτασης 600 τετραγωνικών μέτρων, ο Godefroy συνυφαίνει αισθητική και λειτουργικότητα, δίνοντας έμφαση στην ειλικρίνεια των υφών των πρώτων υλών, όπως το σκυρόδεμα, το χάλυβα, τον πηλό και το ξύλο. Στο επίκεντρο του Casa TO είναι δύο στοιχεία: η σκεπαστή πισίνα υπερχείλισης και το σολάριουμ. Το πρώτο παραπέμπει στους θολωτούς τόμους και το στιλ υπογραφής του Le Corbusier με ευθείες γραμμές, εκτεθειμένους τοίχους, ελαφριές κατασκευές και ανοιχτούς εσωτερικούς χώρους, ενώ το δεύτερο διαθέτει τμήματα για την παροχή ιδιωτικότητας.

Ο διπλανός όγκος περιλαμβάνει τις σουίτες και έχει δομή που ευνοεί τον ψυχρό αέρα, δεδομένης της ζέστης που επικρατεί στην περιοχή. Τα έξι δωμάτια στο ισόγειο έχουν κήπους, ενώ αυτά στο επάνω επίπεδο προσφέρουν βεράντα και υπαίθριο μπάνιο. Το φυσικό περιβάλλον του Casa TO καθόρισε την εσωτερική διακόσμηση. Η επιλεγμένη χρωματική παλέτα συνδυάζει τους φυσικούς τόνους του σκυροδέματος και το ανοξείδωτο ατσάλι με τιρκουάζ αποχρώσεις, και διακοσμητικές λεπτομέρειες σε αποχρώσεις του κίτρινου, του μπλε και του πράσινου. Τα έπιπλα, που κατασκευάστηκαν από ειδικούς ξυλουργούς, μεταφέρουν μια αίσθηση απλότητας και λεπτότητας και τονίζουν τις υφές, ενώ δίνουν χαρακτήρα στους χώρους. Στο Casa TO, η συνείδηση και η βιωσιμότητα θεωρούνται θεμελιώδεις πτυχές της πολυτελούς ζωής και εκφράζονται στη δέσμευση για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του καταλύματος με ενέργειες που περιλαμβάνουν: μια μονάδα επεξεργασίας νερού για την επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων για τις φυτεμένες εκτάσεις, ηλιακά πάνελ για την αποθήκευση ενέργειας και μια πολιτική μηδενικής χρήσης πλαστικού.

Άρθρο από το Περιοδικό Hotel Design Άνοιξη – Καλοκαίρι 2023, Τεύχος No.32
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το τεύχος:
www.hoteldesign.gr/hotel-design-trends/hotel-design-magazine-and-guide-spring-summer-2023