The Boutique Hotel Astoria Kotor, Μαυροβούνιο

Αρχιτεκτονική και Διακόσμηση εσωτερικών χώρων: Βιργινία Καβράκη
hotel-astoria-kotor-3

Γεννημένο στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά: The Boutique Hotel Astoria Kotor στο Buca Palace, ακριβώς στην καρδιά της πόλης του Kotor, στο Μαυροβούνιο, ενώνει εντυπωσιακά Ιστορία και πρωτοπορία με μοναδική  δημιουργικότητα!

Αρχικά, χτίστηκε τον 13ο αιώνα σε γοτθικό στυλ. Το Buca Palace ήταν η έδρα μιας από τις πιο επιφανείς και ευγενείς οικογένειες στο Κότορ, που τιμήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο και φέρει το «κρίνο» το βασιλικό γαλλικό σύμβολο.

ak-stairs

ak-diadromos-1

Ωστόσο, θα χάσει την αρχική του μορφή, λόγω των καταστροφικών σεισμών το 1667 και ξανά το 1997. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, το παλάτι και, στην πραγματικότητα, η ευρύτερη περιοχή ξαναχτίστηκε, σε μεγάλο βαθμό, με την υποστήριξη της UNESCO. Είναι πλέον υπό την προστασία της ως μνημείο μεγάλης ιστορικής σημασίας και προσφοράς σε όλο τον κόσμο ως ένα κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ένα διπλό τοξωτό παράθυρο στο εστιατόριο του ξενοδοχείου συνεχίζει να στέκεται ως μια υπενθύμιση της αρχικής γοτθικής αρχιτεκτονικής, βάση της οποίας  ανακατασκευάστηκε το Buca palace.

ak-lounge-1

ak-bhta-2

ak-bhta

ak-delta

Το 2010, η Ελληνίδα Αρχιτέκτονας Βιργινία Καβράκη  εμφύσησε νέα ζωή στο παλάτι και στο Boutique Hotel Astoria, αλλά στο ίδιο πνεύμα και με σεβασμό στην ιστορία του.

Μετά την περίτεχνη σκαλιστή ξύλινη πόρτα της εισόδου σας υποδέχεται ένας μυστήριος και γοητευτικός χώρος.

Ένα τεράστιο απολιθωμένο δέντρο, ο κορμός και τα κλαδιά του οποίου εκτείνονται από το Lounge bar του ισόγειου δια μέσου ενός ασύμμετρου αίθριου, στον πρώτο όροφο πιο πάνω του εστιατορίου, είναι μόνο ένα ένα μικρό μέρος της υπογραφής της σχεδιάστριας, όπως το κλιμακοστάσιο φτιαγμένο από αυτοφωτιζόμενο Σκυριανό μάρμαρο. Αλλά αυτά είναι μόνο η πρώτη εικόνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιβλητικό δέντρο, που δεσπόζει τώρα έντυσε μια άχαρη αλλά απαραίτητη τσιμεντένια κολόνα.Έργο Έλληνα σκηνογράφου, συνεργάτη της δημιουργού!

ak-doors

ak-lounge-2

ak-restaurant-b

astoria-kotor-restaurant

Όμως τo διάσημο πια Lounge bar και Gourmet restaurant του ξενοδοχείου διηγείται μια ιστορία. Αυτή της αέναης πάλης του ανθρώπου με το φως και το σκοτάδι, σύμφωνα με την Βιργινία Καβρακη.

Ξεκινά με το δέντρο του καλού και του κακού. Συνεχίζει με την τοιχογραφία του κλιμακοστάσιου που ενώνει τους δυο χώρους, που απεικονίζει την αντίστοιχη ιστορία της βίβλου με τον εκδιωγμό του Αδάμ και της Εύας από τον παράδεισο, με αφορμή την δοκιμή των καρπών του δέντρου (Η τοιχογραφία είναι μια ελεύθερη απόδοση από το έργο του Μιχαήλ Άγγελου). Η πολυτελής επίπλωση των χώρων, παραπέμπει στην ζωή που ζουν τώρα οι  άνθρωποι με βάση την “ΥΛΗ”.  Και τέλος  οι τοίχοι, χαραγμένοι με την αρχαία Ελληνική Αλφάβητο με σύνταξη ως επίκληση στο Φως, στον Θεό να επιτρέψει  στην Ψυχή και το Πνεύμα να αναδυθεί, δίνουν την διέξοδο προς τον παράδεισο ξανά!

ak-room-iota

4a69954e_y

junior-suite-ita-1024x681

Όλο το ξενοδοχείο εσωτερικά, εκτός των πέτρινων εξωτερικών τοίχων, είναι στο χρώμα αλλά και στην υφή του πηλού.

Το κεντρικό κλιμακοστάσιο του ξενοδοχείου  με το ανάγλυφο γήινο επίχρισμα  στους τοίχους και  τον δραματικό -θεατρικό φωτισμό, σε οδηγεί  στους 3 ορόφους και την σοφίτα. Γοτθικοί διάδρομοι σε οδηγούν με τη σειρά τους  στην εποχή που χτίστηκε το παλάτι, αιώνες πριν και στις σουίτες με τα Ελληνικά γράμματα ως ονόματα.

junior-suite-iota1-1024x681

junior_suite_thita

Κάθε δωμάτιο είναι μια εμπειρία από μόνο του! ALPHA, VITA, GAMA ….Εντελώς διαφορετικό το ένα από το άλλο αλλά και τα εννιά να συνδυάζουν την παράδοση με το μοντέρνο και την πολυτέλεια με την κομψότητα.  Οι παλιοί πέτρινοι εξωτερικοί τοίχοι -που είναι συγχρόνως μέρος των τειχών της παλιάς πόλης -, συνδυάζονται με σκιώδης αποχρώσεις στους εσωτερικούς τοίχους, ως προέκταση του χρώματος της πέτρας και δημιουργούν  μια ουδέτερη, μια μίνιμαλ βάση, που υποδέχεται  τα πολυτελή έπιπλα που αρμόζουν σε ένα παλάτι. Έτσι το χρώμα έρχεται από τα φίνα βελούδινα υφάσματα που σε προκαλούν να τα αγγίξεις, από τις βαριές κουρτίνες, η από το κεφαλάρι -πίνακα ζωγραφικής- σε κάποια, η ακόμη την απουσία άλλων χρωμάτων με μόνη διακόσμηση το Ελληνικό Αλφάβητο -Προσευχή-  στην οροφή κάποιου άλλου …. Οι τεράστιοι καθρέφτες που καλύπτουν τις γκαρνταρόμπες συμβάλουν  με την σειρά τους στο παιχνίδι  φαντασίας και φανταστικού, που παίζεται μεταξύ χώρου, χρόνου και θαμώνων!

Η θέα, αναλόγως το δωμάτιο, εναλλάσσεται  μεταξύ φιόρδ, λιμανιού, παλιού φρουρίου, βουνών και πλατείας.

superior-double-room-zita-1024x681

ak-restaurant-1

Τα μπάνια είναι εξολοκλήρου φτιαγμένα από εκλεκτό Σκυριανό μάρμαρο διαλεγμένο με προσοχή ώστε να γίνετε άλλοτε δάπεδο, άλλοτε τοίχος, η φωτισμένο εσωτερικά ως νιπτήρας. Η «βροχή» στις ντουζιέρες κάνει ακόμη πιο απολαυστική την εμπειρία!.

Φυσικά διαθέτουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις, αφράτα επώνυμα μπουρνούζια και είδη περιποίησης κάθε είδους.

Με λίγα λόγια σε κάθε του  λεπτομέρεια το ξενοδοχείο συνδυάζει το στυλ και την ποιότητα!

Βραβεύεται συνεχώς  στο εσωτερικό και στο εξωτερικό από το 2010 έως σήμερα και είναι από τα ποιο high rating ξενοδοχεία σε όλα τα τουριστικά sites.

Εάν διέθετε κέντρο ευεξίας, όπως είναι απαραίτητο στο Μαυροβούνιο, θα είχε σίγουρα 5 αστέρια και όχι 4 όπως έχει τώρα.

ak-room-%ce%b4%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%b1

ak-%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7