ACE HOTEL, TORONTO: Η αναγεννητική δυναμική της αρχιτεκτονικής

Το Ace Hotel Toronto αποτελεί απόδειξη της αναγεννητικής δύναμης της αρχιτεκτονικής. Βρίσκεται στην καρδιά της ιστορικής συνοικίας ενδυμάτων του Τορόντο, μία γειτονιά που τροφοδοτείται από τη βιομηχανία στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο χαρακτήρας και η χρωματική παλέτα του κτιρίου θυμίζουν τη στιβαρότητα των γύρω εργοστασίων, που είναι κατασκευασμένα με δοκούς και τούβλα.

Το ξενοδοχείο αποτίει φόρο τιμής σε ό,τι προηγήθηκε, ενώ είναι ταυτόχρονα συντονισμένο με ό,τι πρόκειται να γίνει. Ο σχεδιασμός είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του αρχιτεκτονικού γραφείου Shim-Sutcliffe Architects και του Atelier Ace. Πρόκειται για έναν αστικό χώρο, που αποπνέει δύναμη και ακεραιότητα, χρησιμοποιώντας το απλό και λειτουργικό για ένα αποτέλεσμα θεαματικό. Αν και πρόκειται για ένα νέο κτίριο, ο σχεδιασμός του αποτυπώνει μια πολυεπίπεδη αίσθηση του χρόνου, θολώνοντας την ηλικία του, με αποτέλεσμα ο θεατής να αναρωτιέται αν πρόκειται για ένα κτίριο νέο ή 100 χρόνων. Γύρω στο τέλος του αιώνα, πλούσια κοιτάσματα υψηλής ποιότητας αργίλου ανακαλύφθηκαν στην κοιλάδα Don. Έτσι δημιουργήθηκαν τα τούβλα, που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή πολλών από τα σπίτια και τα κτίρια ορόσημα της πόλης. Η πρόσοψη από κόκκινο τούβλο του Ace Hotel Toronto θυμίζει το σημαντικό ρόλο των τούβλων στη διαμόρφωση της οπτικής ταυτότητας της πόλης.

Το ξενοδοχείο, με 14 υπέργειους ορόφους και τέσσερα υπόγεια επίπεδα, διαθέτει μία μεγάλη είσοδο από τούβλα, μπετόν, χαλκό και ξύλο. Τα μεγάλα γυάλινα παράθυρα πυροδοτούν την περιέργεια, προσφέροντας στους θεατές ενδείξεις για την πολυπλοκότητα του εσωτερικού χώρου, ενώ γεμίζουν το εσωτερικό με άφθονο φυσικό φως.

Το λόμπι είναι η καρδιά του κτιρίου, που πρέπει να αντιμετωπίζεται ως “σαλόνι” από όποιον περνάει μέσα από τις πόρτες του ξενοδοχείου. Σε μια περιοχή χωρίς κοινόχρηστους χώρους, το Ace Toronto είναι ένα αστικό κτίριο και το λόμπι του είναι καταφύγιο για τους πολλούς, με διαδραστικά στοιχεία, όπως κοινόχρηστο τραπέζι εργασίας και διακοσμημένο περίπτερο DJ.
Το Lobby Bar, φωλιασμένο ανάμεσα στις καμάρες από σκυρόδεμα με τα ατσάλινα άκρα, έχει τη μορφή ξύλινου δίσκου, κρεμασμένου από την κεντρική τσιμεντένια κατασκευή. Στην επίπλωση κυριαρχούν αποχρώσεις εμπνευσμένες από τα ελαιοτριβεία και τα πάρκα της κόκκινης βελανιδιάς με φόντο επιβλητικούς τσιμεντένιους τοίχους, δημιουργώντας ένα ζεστό και χαλαρωτικό αποτέλεσμα υφών και χρωμάτων, ιδανικό για στιγμές με καφέ ή κοκτέιλ μέσα στην τεράστια κλίμακα του περιβάλλοντος χώρου. Ένας απλός, άνετος χώρος γεμάτος με βελούδινα, καμπυλόγραμμα έπιπλα από το Atelier Ace, που παρατηρεί το μεταβαλλόμενο φως μέσα από τα μεγάλα παράθυρα.

Σε κάθε ξενοδοχείο του ομίλου, συνεργάζονται ντόπιοι καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν έργα που γιορτάζουν το απαράμιλλο DNA των πόλεων, όπου εδρεύουν τα ξενοδοχεία, έργα που προορίζονται για να εμπλουτίσουν τους χώρους και να εμπνεύσουν το διάλογο με την κοινότητα που υπηρετούν. Σχεδόν 40 καλλιτέχνες, που αποτελούν μια πλούσια και ποικιλόμορφη ομάδα Καναδών δημιουργών, από καθιερωμένα ονόματα έως φοιτητές και ανερχόμενους (ο καθένας με διαφορετικό δεσμό με το Τορόντο), συνεισέφεραν έργα. Ποίηση, γλυπτική, ζωγραφική, ίνες, κολάζ και πολλά άλλα συνθέτουν τον καλλιτεχνικό γαλαξία των χώρων. Η τολμηρή αρχιτεκτονική καθρεφτίζεται τόσο στο χρώμα όσο και στη μορφή των επίπλων. Ένα γεμάτο ψυχή μείγμα από vintage καρέκλες, φωτιστικά και χαλιά, καθώς και μικρής κλίμακας γλυπτά είναι διάσπαρτα σε όλο το χώρο.

Η φύση ήταν η μούσα για τα δωμάτια του Ace Toronto. Τα δωμάτια υποδηλώνουν την άνεση και τις απολαύσεις ενός καταφυγίου σε ερημικές καμπίνες, ενώ βρίσκονται μέσα στην ίδια την πόλη. Τοπικά υλικά, όπως καμβάς και ξύλο καθώς και ειδικά διαμορφωμένα vintage έπιπλα βοηθούν να δημιουργηθεί μια αίσθηση τοπίου. Τα δωμάτια διαθέτουν ένα άνετο παγκάκι δίπλα σε μεγάλο παράθυρο, το οποίο λειτουργεί ως ενδιάμεσος χώρος πόλης και δωματίου. Τα δωμάτια διαθέτουν επώνυμες κιθάρες και πικάπ με συλλογές καναδικών άλμπουμ βινυλίου.

Άρθρο από το Περιοδικό Hotel Design Άνοιξη – Καλοκαίρι 2023, Τεύχος No.32
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το τεύχος:
www.hoteldesign.gr/hotel-design-trends/hotel-design-magazine-and-guide-spring-summer-2023