ΤΕΧΝΗ: Πως η τέχνη μπορεί να αναβαθμίσει την εμπειρία φιλοξενίας

Καθώς η βιομηχανία φιλοξενίας προετοιμάζεται για να κάνει, επιτέλους, τη μεγάλη της επιστροφή, γίνεται μια συζήτηση γύρω από τον ζωτικό ρόλο της τέχνης στην ουσιαστική εσωτερική διακόσμηση και την συνολική εμπειρία ενός επισκέπτη.

Ομάδες ξενοδοχείων, ανά τον κόσμο, δημιουργούν ενσωματωμένες γκαλερί τέχνης στις εγκαταστάσεις τους, όπως για παράδειγμα τα 21c Museum Hotel. Τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία, μάλιστα, προσφέρουν ένα πλούσιο πρόγραμμα εκθέσεων, πολιτιστικού προγράμματος και παραστάσεων σε κάθε τους ιδιοκτησία, τα οποία είναι -επίσης- ανοιχτά στο κοινό και δωρεάν. Η τέχνη, λοιπόν, φαίνεται ότι ήταν πάντα παρούσα στα ξενοδοχεία, αλλά ο ρόλος της έχει εξελιχθεί εξαιρετικά τα τελευταία 20 χρόνια, πιθανώς περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στοιχείο του ξενοδοχειακού design.

Στη δεκαετία του ‘90, μέχρι και πρόσφατα, οι επισκέπτες του ξενοδοχείου έβλεπαν ξανά και ξανά την ίδια ανέμπνευστη τέχνη ζωγραφικής με νεκρή φύση. Αυτό μάλιστα συνέβαινε καθώς η διαδικασία αγοράς φθηνής τέχνης μαζικής παραγωγής από καταλόγους αφισών που τυπώνονταν, επέβαλλε στους σχεδιαστές, τις αλυσίδες και τα franchise να επιλέγουν τις εικόνες τους από τους δεκάδες καταλόγους που ήταν εύκολα διαθέσιμοι. Μια καθόλου καλλιτεχνική διαδικασία. Σήμερα, όμως, χάρη και στην τεχνολογική εξέλιξη, η καλλιτεχνική δημιουργία γίνεται πιο προσιτή και οικονομικά και αισθητικά, δίνοντας στους ξενοδόχους πολύ περισσότερες επιλογές, για να επιλέξουν έργα τέχνης και να τα προσαρμόσουν, ώστε να ταιριάζει με το εμπορικό σήμα και την τοποθεσία τους. Η τέχνη δεν χρησιμοποιείται πλέον ως αξεσουάρ, αλλά ως τρόπος πρόκλησης συναισθημάτων, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην προώθηση της μοναδικής ταυτότητας ενός ξενοδοχείου και αναγνωρίζεται ως βασικό συστατικό του, δημιουργώντας αίσθηση και ατμόσφαιρα, φέρνοντας ταυτόχρονα χρώμα, ζωντάνια και έμπνευση σε όλα τα περιβάλλοντα.

Οι εκτυπώσεις με κορνίζα εξακολουθούν να είναι πολύ δημοφιλείς, αλλά με τη βοήθεια της ψηφιακής βελτίωσης, ακόμη και μια σύνθεση εικόνων μπορεί να σημαίνει πολύ περισσότερα από μερικές εικόνες που κρέμονται σε έναν τοίχο όπως ήταν πριν από χρόνια. Τα έργα τέχνης δεν πρέπει μόνο να σχετίζονται με το design και την τοποθεσία του ξενοδοχείου, αλλά πρέπει -επίσης- να είναι διασκεδαστικά και αξέχαστα, να αφηγούνται μια ιστορία και επομένως να κάνουν το ξενοδοχείο σας να ξεχωρίζει από το πλήθος.

Η εικαστική τέχνη στα ξενοδοχεία και τους κοινόχρηστους χώρους τους επηρεάζει τις πρώτες εντυπώσεις του επισκέπτη και δίνει μια πρώτη εικόνα για το υπόλοιπο ξενοδοχείο. Μία από τις μεγαλύτερες τάσεις τα τελευταία χρόνια αφορά τα λόμπι των ξενοδοχείων, τα οποία δεν είναι πλέον απλώς ένας χώρος αφίξεων και αναχωρήσεων. Οι αρχιτεκτονικές ομάδες, πλέον, δημιουργούν ένα ευέλικτο περιβάλλον όπου οι επισκέπτες μπορούν να φάνε, να πίνουν, να εργαστούν, να συναντηθούν, να χαλαρώσουν, να κοινωνικοποιηθούν και να διασκεδάσουν σε έναν ενιαίο χώρο. Γιατί να μην αποτελεί και μια gallery έργων τέχνης;

Ένα ξενοδοχείο, μάλιστα, μπορεί να πάρει μια νέα πνοή, ενσωματώνοντας την τέχνη στους χώρους του, με ουσιαστικό τρόπο, χωρίς να απαιτείται μια πλήρης ανακαίνιση. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό, να υπάρχει και συχνή ανανέωση των έργων τέχνης, ώστε να διατηρείτε σε εγρήγορση ακόμα και τους πιο σταθερούς επισκέπτες. Η ανανέωση ενός έργου τέχνης κάθε 4 ή 5 χρόνια, θα μπορούσε σίγουρα να δώσει μια αναζωογονητική ώθηση σε ένα ξενοδοχείο χωρίς το κόστος μιας πλήρους ανακαίνισης. Σίγουρα, αυτή η πρακτική είναι απολύτως εφικτή τουλάχιστον για τα υπνοδωμάτια ή τους διαδρόμους.

Ωστόσο, στους χώρους του λόμπι και της ρεσεψιόν χρειάζεται κάτι πιο δραματικό. Σε αυτούς τους χώρους, μπορείτε να ενσωματώσετε έργα τέχνης από ντόπιους καλλιτέχνες, ώστε να δώσετε στους επισκέπτες σας μια μικρή γεύση της κουλτούρας της τοποθεσίας στην οποία βρίσκεται το ξενοδοχείο. Η τέχνη εμπνέει, παρηγορεί, επαγρυπνεί, γαληνεύει, παρασύρει και πολλά ακόμη… Διάφορες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι όταν κάποιος κοιτά ένα όμορφο έργο τέχνης, αισθάνεται καλύτερα. Επομένως, σε έναν χώρο, όπως ένα ξενοδοχείο, που στόχο έχει την προσφορά μιας ολοκληρωμένης και ευχάριστης εμπειρίας, είναι μια επιτακτική ανάγκη. Η χρήση έργων τέχνης σε εσωτερικούς χώρους φιλοξενίας είναι απολύτως αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού σχεδιασμού. Μπορεί να συνδυάσει ένα ολόκληρο σχέδιο, να μεταφέρει ένα βαθύτερο νόημα στον επισκέπτη και να επικαλεστεί μια συναισθηματική απόκριση που παρηγορεί, διεγείρει ή ξεσηκώνει το περίεργο μυαλό. Οποιοδήποτε συναίσθημα προσπαθεί να προκαλέσει ο σχεδιαστής, μπορεί να ενισχυθεί με τη χρήση κατάλληλων έργων τέχνης. Αντίθετα, το ανεπαρκώς μελετημένο και εκτελεσμένο έργο τέχνης μπορεί να αφήσει τον επισκέπτη να αισθάνεται «flat», κάτι που με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει την κρίση του για τον χώρο φιλοξενίας και τον χρόνο, που θέλει να περάσει σε αυτόν.

Αν και τα έργα τέχνης μπορεί να μην είναι πάντα το πρώτο πράγμα, που προσέχουν οι επισκέπτες όταν μπαίνουν σε ένα ξενοδοχείο, σίγουρα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη συνολική σχεδίαση και αίσθηση. Όταν γίνει σωστά, το έργο τέχνης μπορεί να είναι το επίκεντρο οποιουδήποτε λόμπι ξενοδοχείου ή δωματίου και θα πρέπει να θεωρείται εξίσου σημαντικό με οποιοδήποτε άλλο σημαντικό στοιχείο σχεδιασμού.

Άρθρο από το Περιοδικό Hotel Design Φθινόπωρο – Χειμώνας  2022 / 2023, Τεύχος No.31
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το τεύχος:
www.hoteldesign.gr/hotel-design-trends/hotel-design-magazine-and-guide-autumn-winter-2022-2023