GENTLE L BY ALAN YU: Η ποίηση κρυμμένη στην καρδιά της πόλης

Το GENTLE L BY ALAN YU βρίσκεται στο δεύτερο όροφο του Hilton στη συνοικία Futian, Σενζέν, Κίνα. Το γράμμα “L” στο εμπορικό σήμα αντιπροσωπεύει τα αρχικά του Léon LI, ενώ το “GENTLE” υποδηλώνει μια αίσθηση τελετουργίας και γαλλικής κομψότητας, εκτός από το ότι, ο Alan YU ήταν προηγουμένως ο Executive Chef ενός εστιατορίου με τρία αστέρια Michelin. Το εστιατόριο ελπίζει να προσφέρει ένα ιδιωτικό και άνετο περιβάλλον για τους ανθρώπους ώστε να απολαύσουν εκλεκτή γαλλική κουζίνα, ανεξάρτητα από τη φασαρία του έξω κόσμου.

Τα περισσότερα γαλλικά εστιατόρια έχουν συνήθως παραδοσιακό χωρικό μοτίβο. Ωστόσο, καθώς εστίαζε στο έργο, η εταιρεία σχεδιασμού AD ARCHITECTURE έκανε μια καινοτόμο προσπάθεια, η οποία έσπασε τη συμβατική διάταξη, ενώ ταυτόχρονα έφερε κομψότητα και ρομαντισμό γαλλικού στιλ. Ο σχεδιασμός επικεντρώνεται στη δημιουργία συναρπαστικών γευμάτων γαλλικού στιλ. Από γεωμετρικά σχήματα έως υφές φυσικού υλικού, αμυδρό φως και μουσική, όλα αυτά τα στοιχεία στοχεύουν στην παραγωγή μοναδικών χωρικών εμπειριών που προκαλούν συναισθήματα και επιτρέπουν στους επισκέπτες να αισθάνονται το χώρο σαν να απολαμβάνουν μια συναυλία, η οποία είναι μυστηριώδης και υπέροχη.

 

Όταν οι άνθρωποι μπαίνουν στο εστιατόριο, εμφανίζεται ένας μεγάλος τοίχος με φόντο κόκκινο, με το λογότυπο, η τραχιά υφή του οποίου συμβολίζει τη φύση και την υγεία. Συμπληρωμένο με το λεπτό μεταλλικό λογότυπο, ο τοίχος φέρνει εκπλήξεις και διεγείρει τη φαντασία. Δηλώνει ότι αυτό δεν είναι ένα συμβατικό γαλλικό εστιατόριο και το αυθεντικό και καινοτόμο φαγητό που σερβίρεται εδώ θα δώσει στους επισκέπτες μια νέα οπτική της γαλλικής κουζίνας.

Οι κεκλιμένες καμπύλες δομές συνδυάζονται ελεύθερα στο χώρο. Τα ρευστά επίπεδα και τα σπασμένα καμπύλα σχήματα δημιουργούν ρευστές χωρικές σκηνές. Οι πλωτές δομές και οι πλάγιες μορφές δημιουργούν μια παιχνιδιάρικη αίσθηση ελαφρότητας και αστάθειας. Ο συνολικός χώρος είναι ημι-κλειστός, ο οποίος όχι μόνο διασφαλίζει την προστασία της ιδιωτικότητας αλλά και επιτρέπει στους ανθρώπους να απολαμβάνουν διαφορετικές σκηνές και να έχουν διαφορετικά συναισθήματα όταν περπατούν σε αυτόν.

Στο μέσο του χώρου δημιουργείται μια τεράστια ατσάλινη στήλη από χειροποίητο ζαρωμένο αλουμίνιο, οι οποίες μαλακώνουν τη στήλη οπτικά και την καθιστούν πιο ευέλικτη και κομψή.

Οι καμπύλες οθόνες από ανοξείδωτο ατσάλι χρησιμοποιούνται για τον αποτελεσματικό διαχωρισμό ιδιωτικών δωματίων. Μια τέτοια ρύθμιση διασφαλίζει την επικαιρότητα των υπηρεσιών, καθώς παρέχει καλύτερο οπτικό πεδίο, χωρίς να διακόπτεται ο επισκέπτης. Ο σχεδιασμός επιτρέπει την πραγματοποίηση ενός προσεκτικού και απόλυτα λειτουργικού συστήματος υπηρεσιών.

Στη γωνία του εστιατορίου, ο χώρος του μπαρ είναι προσβάσιμος από όλα τα τραπεζάκια. Όχι πολύ μακριά από κάθε τραπεζαρία, ικανοποιεί τις απαραίτητες λειτουργικές απαιτήσεις ενώ προσθέτει επίσης ένα ρομαντικό αλλά παιχνιδιάρικο χαρακτήρα στο χώρο. Διαφορετικά από τις κοινές θορυβώδεις παμπ, ο χώρος του μπαρ είναι ήρεμος, αλλά είναι επίσης γοητευτικός.

   

Ο σχεδιασμός της αίθουσας δεξιώσεων δίνει έμφαση στην κομψότητα και την απλότητα των χωρικών σκηνών, καθώς και την αίσθηση της τελετουργίας κατά τη διάρκεια του φαγητού. Ένας μετρητής τοποθετείται εκεί, επιτρέποντας στους επισκέπτες να απολαύσουν τη διαδικασία παρασκευής φαγητού.

Το έργο παρουσιάζει μια νέα καλλιτεχνική ερμηνεία της αισθητικής. Σε έναν τέτοιο χώρο, ένα τραπέζι, δύο άτομα και νόστιμο φαγητό μπορούν να σχηματίσουν μια ποιητική, ξεχωριστή και αφηγηματική σκηνή. Το έργο είναι μια προσπάθεια να διαμορφωθεί το μέλλον της πόλης και να παρακινηθούν οι άνθρωποι να ανακαλύψουν το εσωτερικό τους «είναι» και να εξερευνήσουν παιχνιδιάρικες εμπειρίες.

   

Design firm: AD ARCHITECTURE
Chief designer: Xie Peihe
Lighting consultants: Lin Shaodong, Wu Jingmin
VI design: Lin Shaobin
Location: Shenzhen, Guangdong, China
Area: 800 m2
Photography: Ouyang Yun