COBARDE, MEXICO: Ένας διάλογος μεταξύ μινιμαλισμού & γαστρονομίας

Το στούντιο με έδρα την κοιλάδα της Οαχάκα, στο Μεξικό, αποκαλύπτει τη νέα του προσφορά στο ιστορικό κέντρο της πόλης, που συνδυάζει τη σύγχρονη κουζίνα με τις αρχές της βιώσιμης αρχιτεκτονικής. Το εμβληματικό πανόραμα της κοιλάδας της Οαχάκα και η εντυπωσιακή απλότητα των οικοδομικών υλικών ενώνονται στο Cobarde, το πρόσφατο έργο της RootStudio, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα για τους λάτρεις του φαγητού, ώστε να ανακαλύψουν τη σύγχρονη μαγειρική και τα παραδοσιακά αποστάγματα.

Εγκατεστημένο στον πιο σημαντικό δρόμο στην καρδιά της πόλης, απέναντι από το πρώην μοναστήρι του Άγιου Δομίνικου ντε Γκουσμάν, το Cobarde είναι το δεύτερο κεφάλαιο της γαστρονομικής προσφοράς που πρωτοεμφανίστηκε στο Puerto Escondido ως καταφύγιο, για να απολαύσει κανείς πρωτότυπες συνταγές από όλο τον κόσμο, σε συνδυασμό με μια προσεκτική επιλογή μεζκάλ. Τρία χρόνια αργότερα, το Cobarde μετακομίζει στην κοιλάδα της Οαχάκα, στρεφόμενο στο RootStudio για το αρχιτεκτονικό πρόγραμμα και το εσωτερικό σχέδιο του νέου του μπαρ και εστιατορίου, με ατμόσφαιρα λεπτής κομψότητας που στεγάζεται μέσα σε ένα σύγχρονο κτίριο.

Αυτή η νέα εκδοχή ενσωματώνει την αισθητική και τη σχεδιαστική συμβολή των Claudio Sodi και Jacobo Vázquez, οι οποίοι αναλαμβάνουν από κοινού έναν προβληματισμό σχετικά με την υπάρχουσα δομή προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν ως βάση για το σχεδιασμό ενός χώρου χωρίς φραγμούς, με σήμανση μιας παρθένας διακριτικότητας και άνεσης. Το αποτέλεσμα είναι μια μινιμαλιστική πρόταση που ερμηνεύει εκ νέου στοιχεία, δημοτικού στυλ, όπως τούβλα και χώμα, στα οποία ενσωματώνονται λεπτομέρειες από γυαλισμένο τσιμέντο, χάλυβας, γυαλί, σκυρόδεμα και ανακυκλωμένο ξύλο. Στο μπαρ, ο απαλός φωτισμός τονίζει τον άνετο χαρακτήρα του, ενώ εφιστά την προσοχή στο φυσικό τούβλο, το κονίαμα και τα έπιπλα, σχεδιασμένα με λεπτομέρειες από ανακυκλωμένο ξύλο και ορείχαλκο. Ένα από τα κύρια έπιπλα είναι το ντουλάπι από σφυρήλατο σίδερο, κατασκευασμένο για να χωράει τις νταμιτζάνες από φυσητό γυαλί, όπου αποθηκεύεται το “σπιτικό” mezcal, ωρίμανσης από 2, 5 έως 10 ετών.

Η βεράντα, αντίθετα, πειραματίζεται με έναν ανοιχτό χώρο, που παρέχει -επίσης- οικειότητα, χωρίς να κρύβεται από την πανοραμική θέα στους πύργους και τους θόλους του Αγίου Δομίνικου. Η κυματοειδής μορφή της ζαρντινιέρας επινοήθηκε έτσι, ώστε οι καμπύλες της να προσφέρουν ιδιωτικές γωνιές για φαγητό, όπου προστατεύονται από το πράσινο των ενδημικών φυτών. Μία από τις υπογραφές των έργων Rootstudio είναι η παραγωγή ενός αισθητικού μανιφέστου.

Στο Cobarde αυτό εκφράζεται με τις συνεργασίες με το εργαστήριο Tezontle και τον καλλιτέχνη Fulvio Capurso, Ιταλό αρχιτέκτονα, εικονογράφο και ζωγράφο με καριέρα, που περιλαμβάνει εκδοτικά έργα στην Ισπανία, το Μεξικό, τον Παναμά, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ουρουγουάη. Στο Cobarde, το RootStudio επιβεβαιώνει το όραμά του, εκτιμώντας τις τοπικές κατασκευαστικές δεξιότητες και γνώσεις, ένα χαρακτηριστικό, που έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση για την εταιρεία, καθώς παρουσιάζει ένα προφίλ, που σέβεται το περιβάλλον και εφαρμόζει τις αρχές της βιωσιμότητας σε μόνιμη βάση. Το Cobarde είναι η τελευταία προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο έργων του RootStudio.

Με έδρα την πόλη της Οαχάκας, το RootStudio ιδρύθηκε το 2010 ως ένα πολυεπιστημονικό στούντιο που περιλαμβάνει την αρχιτεκτονική, το σχέδιο, την εικονογράφηση, τη ζωγραφική και τη γλυπτική. Πάνω από μια δεκαετία εργασίας, το RootStudio έχει σφυρηλατήσει μια μοναδική υπογραφή που το διακρίνει για τα εντυπωσιακά έργα του σε Μεξικό και άλλα γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Το χαρτοφυλάκιό του δείχνει την ευελιξία του όταν πρόκειται για τους πιο ποικίλους τύπους έργων, όπως κτίρια κατοικιών, παραγωγικά και εκπαιδευτικά κέντρα, χώροι αναψυχής και φιλοξενίας, των οποίων ο κοινός παρονομαστής έγκειται στην αρμονική ενσωμάτωσή τους με το τοπίο και στην απόλυτη δέσμευση στην κοινωνική ευθύνη. Η είσοδος σε ένα έργο από το RootStudio σημαίνει να βρεθείς σε μια δυναμική, συναισθηματική ατμόσφαιρα, όπου η συγκρατημένη απλότητα είναι το αποτέλεσμα ενός βαθύ προβληματισμού για την αποστολή της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Άρθρο από το τεύχος “ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2023-2024” του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:
https://cabare.gr/food-drink-trends/cabare-magazine-winter-2024/