Οι zeropixel architects σχεδίασαν τις Golden Villas στα Χανιά

Ονομασία έργου: The Golden Villas
Αρχιτέκτονες: zeropixel architects
Χρόνος Μελέτης: 2018

 

Η μελέτη αφορά ένα συγκρότημα τριών κατοικιών που προορίζεται για τουριστική εκμετάλλευση στο νομό Χανίων. Συγκεκριμένα τοποθετείται σε οικόπεδο στον οικισμό της Χρυσής Ακτής, στην ευρύτερη περιοχή – ακρωτήριο των Αγίων Αποστόλων, τον κοντινότερο χώρο πρασίνου και οργανωμένων παραλιών, σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης.

       

Η ανάλυση της περιοχής και της τουριστικής ανάπτυξης των τελευταίων ετών, μας οδήγησε στην επιλογή της πολυτελής κατοικίας με πισίνα, καθώς δεν υπάρχουν κοντά στην πόλη των Χανίων και η ζήτηση γι’ αυτού του είδους το κατάλυμα συνεχώς αυξάνεται. Άλλα πλεονεκτήματα της λύσης αυτής είναι η επέκταση της περιόδου εκμετάλλευσης, καθώς μία κατοικία αυτού του είδους στα προάστια της πόλης, δίπλα στον πνεύμονα πρασίνου της και στο μοναδικό χώρο εκτόνωσης των κατοίκων της, θα έχει ζήτηση όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο την καλοκαιρινή περίοδο.

Στον τομέα του σχεδιασμού, το κλίμα της Κρήτης, το επικλινές ανάγλυφο του οικοπέδου και η εκπληκτική θέα, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο. Στόχοι της μελέτης είναι η πλήρης εκμετάλλευση της θέας, η ιδιωτικότητα της κάθε κατοικίας, η ελεύθερη κάτοψη και φυσικά η καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση του εμβαδού που μας επιτρέπεται να κτίσουμε. Εργαλεία του σχεδιασμού είναι το design (η γραφή) που ακολουθεί η ομάδα σχεδιασμού, ο βιοκλιματικός – οικολογικός σχεδιασμός και τα όρια – σχέση με τα γύρω κτίρια και τον οικισμό.

Το κτίριο παρέχει 180ο θέα στους φιλοξενούμενους από όλους τους χώρους του. Η βόρεια όψη έχει προσανατολισμό με θέα τη θάλασσα, η οποία διακρίνεται από όλες τις στάθμες του. Η κάθε κατοικία αποτελείται από καθιστικό, κουζίνα τραπεζαρία, μπάνιο και αποθήκη στους χώρους της ημέρας και στους χώρους της νύχτας, τρία υπνοδωμάτια με δικό του μπάνιο το καθένα. Υπάρχει επίσης και χώρος γυμναστηρίου, καθώς και αποθήκη – control room. H κατοικία του κατώτερου επιπέδου διαθέτει επιπλέον playroom. Με την εκτεταμένη χρήση γυάλινων ανοιγμάτων, γίνεται ασαφής διαχωρισμός του μέσα με το έξω καθώς ολόκληρα τμήματα ανοίγουν ενοποιώντας και επεκτείνοντας τους εσωτερικούς χώρους προς τους εξωτερικούς.

       

Επιλέξαμε το κτίριο να μη διαφέρει σε κλίμακα με τα γύρω κτίρια και να εντάσσεται όσο γίνεται στην αρχιτεκτονική της περιοχής. Έτσι, η όψη στον κεντρικό δρόμο παραπέμπει σε αστικό κτίριο, καθώς περπατώντας στο δρόμο, “διαβάζεις” μία περίφραξη και ένα διώροφο κτίριο πίσω από αυτήν. Η εντύπωση αυτή αλλάζει ακριβώς μόλις ανοίξεις την πόρτα της περίφραξης και από περαστικός γίνεις κάτοικος. Τότε διακρίνεις ότι το κτίριο αποτελείται από δύο κατοικίες που αναπτύσσονται στο πρώτο και δεύτερο επίπεδο και μια τρίτη υπόσκαφη κατοικία εκτεινόμενη σε ένα επίπεδο.

       

Ο προσανατολισμός του κτιρίου είναι στη διεύθυνση Βορρά-Νότου με τα ανοίγματα να είναι τοποθετημένα σε αυτές τις όψεις  και τη Δυτική  και Ανατολική πλευρά να είναι “κλειστές”. Η μορφολογία του κτιρίου παρέχει φυσική σκίαση στους εξωτερικούς χώρους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και η διαμπερότητα του συμβάλλει στο φυσικό αερισμό. Επιπλέον, στοιχεία βιοκλιματικής σχεδίασης είναι η ένταξη “πρασίνου” περιμετρικά του κτιρίου.