Νέες ξενοδοχειακές αγοραπωλησίες στην Ελλάδα

10 Μεγάλες Ξενοδοχειακές Αγοραπωλησίες έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες

Τον Φεβρουάριο του 2022, η εξαγορά του 5 αστέρων θερέτρου Lindian Village της οικογένειας Σβυριάδη από την βρετανική εταιρεία Zetland Capital Partners LLP οριστικοποιήθηκε. Η συμφωνία ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο πέρυσι και αφορά ποσό 27 εκατ. ευρώ. Το Lindian Village, που έχει 188 δωμάτια και σουίτες, βρίσκεται μπροστά στην παραλία της Λάρδου, πολύ κοντά στη Λίνδο, στο νησί της Ρόδου.

Τον Ιανουάριο του 2022, το ξενοδοχείο 3 αστέρων Oscar Hotel Athens αποκτήθηκε μέσω δημοπρασίας από την Ουγγρική εταιρεία ακινήτων Indotek Group για περίπου 5,5 εκατ. € από την NGB. Είναι η πρώτη πραγματική εξαγορά ακινήτων της εταιρείας στην Ελλάδα. Το ξενοδοχείο βρίσκεται κοντά στο σταθμό Λαρίσης και διαθέτει 124 δωμάτια με 207 κλίνες. Ο τελευταίος μήνας λειτουργίας ήταν ο Μάρτιος του 2020 όταν αναγκάστηκε να κλείσει λόγω του πρώτου lockdown, αλλά δεν άνοιξε ποτέ ξανά λόγω χρέους του.

Στις αρχές Ιανουαρίου 2022 τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Mediterranean Hospitality Venture (MHV), μια κοινοπραξία του Ομίλου Παπαλέκα, Prodea Investments και Invel Real Estate, απέκτησε το ξενοδοχείο 4 αστέρων Porto Paros για πάνω από 50 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στη Νάουσα της Πάρου και διαθέτει 263 κλίνες και βίλες.

Τον Δεκέμβριο του 2021 η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα Everty ανακοίνωσε την εξαγορά του Iconic Santorini boutique hotel, το οποίο βρίσκεται στο Ημεροβίγλι και αποτελείται από 19 σουίτες και ένα εστιατόριο. Δεν γνωστοποιήθηκαν, ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες της συγκεκριμένης συναλλαγής.

Ο Όμιλος Athenaeum Hotels εξαγόρασε το Eridanus Luxury Hotel στην οδό Πειραιώς για περίπου 6,3 εκατ. ευρώ μέσω δημοπρασίας που διοργάνωσε η Probank στα τέλη Δεκεμβρίου 2021. Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Το ξενοδοχείο 4 αστέρων διαθέτει 39 δωμάτια με 81 κλίνες.

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2021, η νεοσύστατη εταιρεία Attica Blue Hospitality, θυγατρική της Attica Group, εξαγόρασε την ιδιοκτήτρια εταιρεία του Naxos Resort Beach Hotel που βρίσκεται στον Άγιο Γεώργιο στη Νάξο. Το ξενοδοχείο διαθέτει 88 δωμάτια, πισίνα, εστιατόρια, μπαρ, αίθουσα συσκέψεων, γυμναστήριο, σπα και πάρκινγκ. Η συνολική συναλλαγή ανήλθε 6,5 εκατ. ευρώ.

Στα τέλη του 2020, η Ionian Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Α.Ε. ξεκίνησε την ανακατασκευή του Hilton Αθηνών, το οποίο έκλεισε πλήρως στις 31 Ιανουαρίου 2022. Στο τέλος του 2024 αναμένεται να ανοίξει ξανά υπό την πολυτελή μάρκα Conrad του Hilton και να προσφέρει 280 δωμάτια και σουίτες και 50 πολυτελή διαμερίσματα, τα οποία θα λειτουργούν με τα εμπορικά σήματα Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences of Hilton. Ο τελευταίος όροφος θα είναι πλήρως ανακαινισμένος και θα φιλοξενεί εμπειρίες γαστρονομίας και ψυχαγωγίας, θεματικούς εμπορικούς χώρους, εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας και ευεξίας. Το συνολικό κόστος της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσει τα €130 εκατομμύρια.

Τον Νοέμβριο του 2021 ο ξενοδοχειακός όμιλος Sani / Ikos ανακοίνωσε την ανάπτυξη ξενοδοχείου 5 αστέρων στην περιοχή της Κισσάμου στα Χανιά Κρήτης μετά την οριστικοποίηση της αγορας γης, με αποτέλεσμα συνολική επιφάνεια 200.000 τ.μ. Το all-inclusive θέρετρο 5 αστέρων θα φέρει το όνομα Ikos Kissamos και θα προσφέρει 400 δωμάτια, μπανγκαλόου και βίλες σε παραλιακό μέτωπο 600 μέτρα. Η κατασκευή του νέου ξενοδοχείου θα ξεκινήσει το 2023 και εκτιμάται ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον Μάιο 2025. Η συνολική επένδυση είναι προϋπολογισμού περίπου 125 εκατ. ευρώ.
Στην Κέρκυρα η εταιρεία προχωρά στην ανάπτυξη του Ikos Odisia στο πρώην Club Med κοντά στον Ikos Dassia. Το νέο θέρετρο 5 αστέρων θα ανοίξει στις αρχές του 2023.

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2021 το Ταμείο Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου ολοκλήρωσε την μεταβίβαση του ακινήτου Golf-North Afantou στην M.A. Aggeliades Hellas έναντι ποσού 26,9 € εκατομμύρια μετά από χρόνια και καθυστερήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Mitsis Hotels θα εισέλθει σε στρατηγική συμφωνία για την απόκτηση και αξιοποίηση της έκτασης (1.328 στρέμματα). Μέσα στο πλαίσιο του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Περιουσιών (ΕΣΧΑΔΕ) τα ακόλουθα θα αναπτυχθούν: 3 ξενοδοχεία (ένα 5 αστέρων με 480 δωμάτια, ένα boutique ξενοδοχείο 5 αστέρων με 100 δωμάτια και ένα 4 αστέρων με 120 δωμάτια), 20 βίλες, 90 βίλες/κατοικίες, πλήρης αναβάθμιση του υπάρχοντος γηπέδου γκολφ και μια μαρίνα.

Μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας πλειστηριασμού που διενεργείται από το Ταμείο Περιουσιακής Ανάπτυξης του Ελληνικού Δημοσίου, Μειοδότης αναδείχθηκε η REDS SA, θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ (40,2 € εκατ.) για την αξιοποίηση ακινήτου στην πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης. Το ακίνητο αφορά παραλιακή έκταση 345.567 τ.μ. Η REDS σχεδιάζει την ανάπτυξη ξενοδοχείων (4 και 5 αστέρων), συνεδριακό-εκθεσιακό κέντρο, εξοχικές κατοικίες, εμπορικά κέντρα, μαρίνα, ελικοδρόμιο και άλλα.
Η REDS προχωρά και στην επένδυση του Cambas Park στο πρώην οινοποιείο Cambas στην Παλλήνη. Το πάρκο θα περιλαμβάνει χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού, εστίασης, εμπορικά κέντρα, γραφεία, καθώς και ξενοδοχεία σε οικόπεδο 315 στρεμμάτων. Η επένδυση έχει προϋπολογισμό περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Πηγή: GBR Consulting Hospitality Newsletter 2021 Q4