Η ομορφιά των Άλπεων στο νέο 5 αστέρων Falkensteiner Hotel Montafon

Μια πρωτοποριακή και οικογενειακή φιλοξενία: το νέο θέρετρο αντανακλά τις παραδόσεις, χρώματα και ατμόσφαιρα των αυστριακών βουνών, στο project interior design της Vudafieri-Saverino Partners.

Το νέο Falkensteiner Hotel Montafon 5 αστέρων, με επίκεντρο τις οικογένειες και τη βιωσιμότητα, άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό. Φωλιασμένο ανάμεσα στα δάση και τις κορυφές μιας προστατευόμενης περιοχής του Montafon, μιας κοιλάδας στο αυστριακό κρατίδιο Vorarlberg, είναι ο τέλειος προορισμός διακοπών για να απολαύσει κανείς την ύπαιθρο.

Σε συνδυασμό με το γαλήνιο αλπικό τοπίο, η αρχιτεκτονική ενσωματώνεται με τα βουνά για να δημιουργήσει ένα πρωτοποριακό ντιζάιν ξενοδοχείου που σέβεται την παράδοση και αιχμαλωτίζει το πνεύμα της τοποθεσίας του. Ενώ το έργο αρχιτεκτονικής και τοπίου σχεδιάστηκε από το Snøhetta Studio Innsbruck, η εσωτερική αρχιτεκτονική και διακόσμηση εξαρτώνται αποκλειστικά από το δημιουργικό όραμα του μιλανέζικου στούντιο Vudafieri-Saverino Partners.

Το νέο θέρετρο του Αυστριακού Ομίλου Falkensteiner Michaeler Tourism Group (FMTG) – που λειτουργεί με το σήμα Falkensteiner Hotels & Residences – είναι χτισμένο σε τέσσερα επίπεδα, εκμεταλλευόμενο τη φυσική κλίση των βουνών και περιλαμβάνει δύο δομές που διακλαδίζονται από έναν κεντρικό πυρήνα που περιέχει τους κοινόχρηστους χώρους. Η ρεσεψιόν, επενδυμένη με ξύλο ελάτης, ο χώρος ευεξίας με σπα και η αίθουσα σκι είναι προσβάσιμα από το ισόγειο, ενώ τα 123 δωμάτια και οι σουίτες, όλα με μπαλκόνι και πανοραμική θέα, βρίσκονται στους επάνω ορόφους. Η μεγάλη κεντρική σκάλα οδηγεί στο λόμπι, το μπαρ, το εστιατόριο και την πισίνα. Παρέχει επίσης πρόσβαση στην εξωτερική βεράντα, με θέα στα δάση και τα βουνά. Ως οικογενειακό ξενοδοχείο, περιλαμβάνει φυσικά άφθονο θεαματικό χώρο για παιδιά.

Στην ερμηνεία αυτού του σχεδιαστικού έργου, ο Claudio Saverino και ο Tiziano Vudafieri μελέτησαν το αγροτικό αλπικό τοπίο και τα παραδοσιακά τοπικά στοιχεία, επαναλαμβάνοντάς τα μέσα από έναν σύγχρονο φακό.

Εδώ, στην παρθένα φύση του Montafon, όπου οι μεγαλύτερες οροσειρές συναντώνται για να σχηματίσουν την «Καρδιά των Άλπεων», δάση, λιβάδια, ορεινές καλύβες και άχυρα αφηγούνται τις εποχιακές μετακινήσεις των βοσκών και των ζώων τους σε αιώνες ιστορίας. Οι αρχιτέκτονες, σεβόμενοι το πνεύμα και την ουσία του τόπου, κάνουν χρήση παραπομπών από την τοπική περιοχή: οι φράχτες από υφαντά κλαδιά και τα ξύλινα πηχάκια που είναι τυπικά των τοπικών αχυρώνων αναφέρονται ως διακοσμητικά στοιχεία και ως παραβάν στο εστιατόριο, ενώ τοπικά χειροποίητα χαλιά αναπαράγονται σε ειδική ταπετσαρία που χρησιμοποιείται ως κεφαλάρι σε όλα τα δωμάτια. Τα παραδοσιακά υλικά όπως η πέτρα, το έλατο και το ξύλο πεύκου και ο λευκός σοβάς χρησιμοποιούνται για να αποτίσουν φόρο τιμής στο παραδοσιακό στυλ δόμησης της περιοχής, και συγκεκριμένα στο Montafoner Häus, μια κατασκευή από έλατο και πέτρα που για αιώνες ήταν το τοπικό αρχιτεκτονικό αρχέτυπο , που χαρακτηρίζει το πολιτιστικό και οικιστικό τοπίο της κοιλάδας. Τα ξύλινα βότσαλα που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα κτίρια παρουσιάζονται ως διακοσμητικό μοτίβο στο χώρο ευεξίας και στο σπα.

Όσον αφορά το χρώμα, η Vudafieri-Saverino Partners εστίασε στην επιλογή μιας χρωματικής παλέτας που αντλεί έμπνευση από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του αλπικού τοπίου, και ιδιαίτερα από τη γεωργία τριών φάσεων, μια γεωργική μέθοδο που έχει διαμορφώσει τη ζωή του αγροτικού πληθυσμού αυτής της περιοχής για αιώνες. «Με βάση τις παραδόσεις αυτής της προγονικής τεχνικής που εναλλάσσει τη χειμερινή, τη φθινοπωρινή και την ανοιξιάτικη σπορά, εστιάσαμε στις διάφορες αποχρώσεις των φυσικών χρωμάτων, τοποθετώντας τις στο κέντρο της εσωτερικής μας διακόσμησης», εξηγούν οι αρχιτέκτονες.

Ενώ στους κοινόχρηστους χώρους – όπως η ρεσεψιόν, το λόμπι, το κέντρο ευεξίας και το σπα – οι αποχρώσεις είναι υποβλητικές το καλοκαίρι και την άνοιξη, συνδυάζοντας το λαμπερό λιβάδι, τους ντελικάτους μπλε τόνους του νερού και τις αποχρώσεις του πεύκου και της ελάτης. Η παλέτα στα δωμάτια βασίζεται περισσότερο στο φθινόπωρο και το χειμώνα, με ζεστά κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα, και πάλι σε συνδυασμό με ξύλο λάρυξ.