Ανακαλύπτοντας την Τοσκάνη: το boutique ξενοδοχείο Pieve Aldina, μέρος της συλλογής Relais & Châteaux, μόλις άνοιξε

Στη Radda in Chianti, μια αρχαία ιταλική πόλη που δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου στο πέρασμα των αιώνων, ανάμεσα σε λόφους, ελαιώνες και αμπελώνες, το έργο του Pierattelli Architetture είναι ένα κόσμημα φιλοξενίας που συνδυάζει ιστορία και ευεξία, ενισχύοντας την περιοχή. Για μια αποκλειστική διαμονή, μέσα στη φύση, το καλό φαγητό και την παράδοση.

Διατηρώντας τη γοητεία της ιστορίας, ανακαλύπτοντας ξανά την ψυχή ενός τόπου και τον ουσιαστικό του χαρακτήρα, το νέο boutique ξενοδοχείο Pieve Aldina, μέρος του γαλλικού ομίλου Domaine de Fontenille, βρίσκεται δίπλα στο μεσαιωνικό χωριό Radda in Chianti, κατά μήκος του Chiantigiana, του «δρόμου του κρασιού» που συνδέει τη Φλωρεντία με τη Σιένα. Το έργο υπογράφεται από την Pierattelli Architetture, ένα ιταλικό αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα τη Φλωρεντία και το Μιλάνο, το οποίο επέβλεψε την ανακαίνιση και τον εσωτερικό σχεδιασμό των χώρων, διατηρώντας τα αρχικά χαρακτηριστικά τους. Περιτριγυρισμένο από 40 εκτάρια ελαιώνες, το Pieve Aldina αποτελεί μέρος της περίφημης συλλογής Relais & Châteaux και διαθέτει 22 δωμάτια και σουίτες, εξωτερική πισίνα, σπα και εστιατόριο.

Σε ένα πρώην επισκοπικό συγκρότημα που αποτελείται από τρία κτίρια που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα, το boutique ξενοδοχείο μεταφέρει στους επισκέπτες την ταυτότητα και τη ιδιαιτερότητα ενός αρχαίου περιβάλλοντος, σχεδόν αμετάβλητο στο πέρασμα των αιώνων: ένα μέρος ηρεμίας που το 1043 ο Κόμης του Piancaldoli προσέφερε ως ένα δώρο στη σύζυγό του Aldina Ubaldini, από την οποία ονομάζεται πλέον το ξενοδοχείο. Το κεντρικό κτίριο, γνωστό ως “la Pieve”, βρίσκεται δίπλα στην Pieve di Santa Maria Novella, μια ενοριακή εκκλησία του 10ου αιώνα, ένα σημαντικό δείγμα ρωμανικής αρχιτεκτονικής στην Τοσκάνη. Στο εσωτερικό, διατηρείται η αρχική του γοητεία: μπορεί κανείς να θαυμάσει τη διακόσμηση τοίχων στον κεντρικό όροφο, τις ξύλινες οροφές και τους τοίχους διακοσμημένους με νεοκλασικές τοιχογραφίες στον πρώτο όροφο. Όπως το «la Pieve», τα άλλα δύο κτίρια – που ονομάζονται «Studiolo» και «Conventino» – εμπλουτίζονται επίσης με υποβλητικές ξύλινες οροφές και παράθυρα που πλαισιώνουν την παρθένα καταπράσινη ύπαιθρο.

Στα 22 δωμάτια, η Pierattelli Architetture έχει επικεντρωθεί στη στιλιστική καθαρότητα και το σύγχρονο γούστο, επιλέγοντας νηφάλια έπιπλα με καθαρές γραμμές, με προτίμηση στα γήινα χρώματα, όπως το φασκόμηλο, καθώς και παραλλαγές του μπεζ, του λευκού και του καφέ, και με χαρακτηριστικά υλικά της περιοχής, όπως τερακότα για τα πατώματα, ασβεστοσοβά για τους τοίχους, ξύλα για τα φωτιστικά και βαμμένα σοβατεπί. Στους τοίχους, τα έργα του Παριζιάνου καλλιτέχνη Dune Varela, τυπωμένα σε πλάκες από μάρμαρο Carrara, και η ερμπαρία της Stéphanie Montaigu, που επικολλά εικόνες λουλουδιών και αντίκες γλυπτά στις κιτρινισμένες σελίδες των παλιών βιβλίων, προσθέτουν μια εκλεπτυσμένη πινελιά.

Αποκορύφωμα της προσφοράς ευεξίας είναι η εξωτερική πισίνα, βυθισμένη στη μέση των αναρριχώμενων τριαντάφυλλων και λεμονιών, από την οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει μια τεράστια γλυσίνα, τοίχους από ξερολιθιά και φράκτες από κουτιά και μεγάλα βάζα διακοσμημένα με τερακότα του 18ου αιώνα. Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στα γύρω δάση και τις φάρμες, ανακαλύπτοντας ξανά την απόλαυση των αρχαίων τελετουργιών και τη ζωή που διέπεται από τον αργό ρυθμό της φύσης. Δεν έχουν κατασκευαστεί φράχτες ορίων, όπως συμβαίνει στην Τοσκάνη, για να προσφέρουν την αίσθηση ελευθερίας που κάνει τους επισκέπτες να αισθάνονται μέρος του τοπίου.

Εξοπλισμένο με δύο αίθουσες μασάζ, σάουνα, χαμάμ και ντους, το SPA έχει όλα όσα χρειάζονται για να κάνει τη διαμονή ακόμα πιο ξεκούραστη: από τους χώρους που δημιουργούνται σε αυτό το υποβλητικό περιβάλλον, μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει το απέραντο τοπίο της υπαίθρου και των λόφων. Για να έρθει σε αρμονία με τη φύση, τα υπαίθρια μαθήματα γιόγκα που διοργανώνει το ξενοδοχείο είναι επίσης ένας τέλειος τρόπος για να χαλαρώσει και να ανακτήσει ενέργεια, βυθισμένος στη βλάστηση.

Το μέρος όπου αποθηκεύονταν κάποτε τα αγροτικά εργαλεία και οι ελιές έχει μετατραπεί στο εστιατόριο “Le Rondini”, το οποίο διευθύνει ο σεφ Flavio Faedi: για αυτό το περιβάλλον, η Pierattelli Architetture έχει σχεδιάσει ένα μεγάλο άνοιγμα τοίχου από το οποίο παρακολουθεί ο επισκέπτης τη δραστηριότητα στην κουζίνα, καθώς και ένα νέο τοξωτό πέρασμα με θέα στην εσωτερική αυλή.