Vegan ή vegetarian: Μια νέα ερμηνεία των κλασικών μαγειρικών.
Υπάρχουν πλέον πολλές συνταγές χωρίς κρέας, για πολλά κλασικά πιάτα με κρέας. Αντίθετα, χρησιμοποιούνται εναλλακτικές λύσεις όπως τόφου ή σόγια, διάφορα μπαχαρικά και καλές υφές. Εξάλλου, η γεύση δεν βιώνεται μόνο στη γλώσσα, αλλά χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις μας. Αυτό απευθύνεται ιδιαίτερα σε όσους θέλουν να εγκαταλείψουν το κρέας, αλλά όχι τη συνοχή που το συνοδεύει. Μπορείτε να βρείτε πολλές προτάσεις και συνταγές στο ConnectedCooking, το ψηφιακό σύστημα διαχείρισης κουζίνας της Rational. Τα κατάλληλα προγράμματα μαγειρέματος μπορούν να σταλούν απευθείας στο iCombi ή στο iVario, με το πάτημα ενός κουμπιού και μπορούν να αναδημιουργηθούν εύκολα.
Αν κάνετε αναζήτηση με τις λέξεις “vegetarian” ή “vegan” στη διαχείριση συνταγών του ConnectedCooking, θα βρείτε μια ποικιλία προτάσεων. «Η ζήτηση για ιδέες που δεν απαιτούν κρέας αυξάνεται συνεχώς εδώ και χρόνια», λέει ο Μάριος Σαββάτης, Senior Sales Director BD Greece,CY,MLT στη RATIONAL. «Γι’ αυτό και η βιβλιοθήκη συνταγών μας μεγαλώνει συνεχώς». Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλά κλασικά πιάτα που τώρα δημιουργούνται εκ νέου. Όπως, η κλασική μπολονέζ, η οποία πλέον παρασκευάζεται με μαύρες φακές, σόγια ή μανιτάρια πορτσίνι, αντί για κιμά. Όλα τα άλλα συστατικά είναι τα ίδια, πράγμα που σημαίνει ότι το γευστικό προφίλ είναι, επίσης, σε μεγάλο βαθμό το ίδιο και δεν συνειδητοποιούν όλοι με την πρώτη μπουκιά ότι είναι μια vegan εκδοχή. Υπάρχει, επίσης, το γκούλας σόγιας με πιπεριές και μανιτάρια, όπου το συνηθισμένο κρέας σε κύβους, αντικαθίσταται από σόγια και τα τυπικά μπαχαρικά, όπως η γλυκιά πάπρικα και το κύμινο χρησιμοποιούνται, επίσης, στη χορτοφαγική εκδοχή. Το γευστικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο με τη μπολονέζ. Παραλλαγές σε κλασικά πιάτα είναι, επίσης, διαθέσιμες με το φρικασέ με βάση το τόφου ή μπολ με λαχανικά, όπως Szegedin γκούλας τόφου, stroganoff σόγιας, τσίλι σιν κάρνε, σαλάτα Καίσαρα με ρεβίθια ή σνίτσελ μελιτζάνας. Όλες οι συνταγές στο ConnectedCooking συντονίζονται τόσο με τις γραμμές μονάδων iCombi όσο και με το iVario και καθοδηγούν τους χρήστες με οδηγίες βήμα προς βήμα.
Ωστόσο, ορισμένες συνταγές ανανεώνονται πλήρως, όπως αναφέρει ο Μάριος Σαββάτης. «Τα vegan αβγά σκραμπλ, για παράδειγμα, είναι τελείως διαφορετικά από την ομελέτα. Επειδή εδώ, το tofu χρησιμοποιείται για την υφή και το kala manak, που ονομάζεται επίσης ινδικό ή μαύρο αλάτι, χρησιμοποιείται για τη γεύση του αβγού». Ή η τηγανιά λαχανικών με ρόκα και η καρμπονάρα, στην οποία η καρμπονάρα παρασκευάζεται με τη συνταγή Rational με κόκκους σόγιας, κρέμα σόγιας και γάλα. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το τυπικό μείγμα μπέικον και αβγού.
Εν τω μεταξύ, υπάρχουν και κλασικά χορτοφαγικά πιάτα, όπως ένα τυπικό κάρυ, με ρεβίθια ή κουνουπίδι, δεν υπάρχουν πλέον μόνο στα ινδικά μενού. «Αξίζει πάντα να ρίξετε μια ματιά στο ConnectedCooking για νέες εμπνεύσεις για vegetarian ή vegan», συνιστά ο Μάριος Σαββάτης. Κατά τη γνώμη του, ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι τα κατάλληλα προγράμματα μαγειρέματος μπορούν να σταλούν απευθείας στα συστήματα μαγειρέματος Rational. Η εγγραφή στο ConnectedCooking είναι δωρεάν. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να συνεχίσετε να εμπνέετε τους επισκέπτες με νέα πιάτα.