ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον chef Αλέξανδρο Καίσαρη

Ο Αλέξανδρος Καίσαρης γεννήθηκε στο Έσσεν της Γερμανίας, περιτριγυρισμένος από πολλά ελληνικά εστιατόρια. «Εμπνεύστηκα από την κουζίνα από τα παιδικά μου κιόλας χρόνια. Όντας παιδί Ελλήνων μεταναστών, είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και να δοκιμάσω πολλές διαφορετικές κουζίνες. Ως μόνιμος κάτοικος Ελλάδας, ξεκίνησα να εργάζομαι από το 1998 ως βοηθός στην κουζίνα για να υποστηρίξω chefs, καθώς και σε εστιατόρια, ταβέρνες, γιοτ και βίλες ως ιδιωτικός σεφ για πελάτες με υψηλές προσδοκίες. Ανεξαρτήτα από τις υψηλές προδιαγραφές και την πρωτοποριακή κουζίνα, στην οποία έχω εκπαιδευτεί, δεν ξεχνώ ποτέ τις ρίζες μου και την Ελληνική και μεσογειακή κουζίνα. Προσπάθησα να εξελιχθώ μέσα από την παράδοση και να δώσω στους πελάτες μου την καλύτερη κουζίνα που μπορούν να έχουν».

Ο Αλέξανδρος εργάζεται ως Executive Consulting Chef στην Ελλάδα και είναι υπεύθυνος για την οργάνωση μενού, τα χρονοδιαγράμματα, την οργάνωση προσωπικού, τον εξοπλισμό, τη διαχείριση υγιεινής, τις παραγγελίες τροφίμων, τις σχέσεις με τους πελάτες και τη μαγειρική εκπαίδευση σε πολλές επιχειρήσεις. Έχει εργαστεί σε ταβέρνες, εστιατόρια και ξενοδοχεία μόνος του αλλά και ως μέλος σε μεγάλες ομάδες σε κουζίνες, από ένα μόνο τραπέζι μέχρι δεκάδες, και με διάφορες παραλλαγές μενού. Επιπλέον, ο Αλέξανδρος είναι ελεύθερος επαγγελματίας σεφ για τη RATIONAL στην Ελλάδα, όπου συμβουλεύει τους σεφ πώς να βελτιώσουν την επιχείρησή τους.

1. Τι σας εμπνέει στην καθημερινή σας εργασία;
Εμπνέομαι όταν έχω φρέσκα προϊόντα από την ύπαιθρο: Φρέσκα λαχανικά, βότανα, μπαχαρικά, κρέας και ψάρι. Επίσης, εμπνέομαι από την όμορφη χώρα μας και τα διάφορα μέρη που επισκέφτηκα στην Ελλάδα. Ο καιρός εδώ με παρακινεί να δημιουργήσω πιάτα, που θα φτιάξουν την ημέρα των πελατών μου και την δική μου.

2. Ποιες θα θεωρούσατε ως κύριες αλλαγές / επιτεύγματα στην εταιρική κουζίνα τα τελευταία 10/20 χρόνια;
Βασικά, η τεχνολογία έχει εμπλακεί και έχει βοηθήσει εμένα και όλo το προσωπικό στην κουζίνα. Γιατί όταν εξοικονομείτε χρόνο, λόγω της τεχνολογίας, μπορείτε να επενδύσετε περισσότερο σε διαφορετικά τμήματα της γραμμής εργασίας και παραγωγής. Η επανάσταση της γαστρονομίας, μέσω της τεχνολογίας, έχει κάνει τεράστια άλματα από την εποχή της φωτιάς, μέχρι και την εφεύρεση της ηλεκτρικής ενέργειας, και έχει δώσει την ευκαιρία στις κουζίνες, να δημιουργήσουν πιο γευστικές και πιο εμπνευσμένες συνταγές.

3. Από την άποψή σας, τι αλλάζει λόγω της παγκόσμιας πανδημίας στον κλάδο μας και πώς θα επηρεάσει το μέλλον;
Η παγκόσμια πανδημία έχει προκαλέσει πολλά εργασιακά προβλήματα και ανεργία, όχι μόνο στη γαστρονομία, αλλά και σε κάθε κλάδο εργασίας στον πλανήτη. Επιπλέον, οι πελάτες δεν μπορούσαν να απολαύσουν τις διακοπές τους ή πιο καθημερινά πράγματα, όπως να πάνε σε ένα εστιατόριο, απολαμβάνοντας ένα καλό γεύμα, πράγμα που σήμαινε ότι δεν χρειαζόταν μάγειρας, για να μαγειρέψει το γεύμα τους. Υπήρχαν άνθρωποι που απολύθηκαν από τη δουλειά τους, επειδή δεν υπήρχε επιχείρηση, και όλη η γαστρονομία προσπάθησε να στραφεί σε πρωτοβουλίες οι οποίες είναι οικονομικά πιο προσβάσιμες και δεν θα χρειαζόταν μεγάλο αριθμό προσωπικού ενεργό. Έτσι με λίγα λόγια: Λιγότερο προσωπικό, περισσότερη αυτοματοποίηση.

4. Από τη δική σας οπτική γωνία, πώς άλλαξαν / αναπτύχθηκαν τα αιτήματα τα τελευταία χρόνια και τι περιμένετε στο μέλλον;
Χάρη στα κοινωνικά δίκτυα, το live steaming, καθώς και τα online videos, οι πελάτες έχουν γίνει πιο επιλεκτικοί και έχουν περισσότερες προσδοκίες από μια κουζίνα, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό είναι πολύ θετικό για τη γαστρονομία, γιατί μας δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσουμε νέα πιάτα και συνταγές, που ανεβάζουν τα πρότυπα, ώστε να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός στην αγορά.

5. Γιατί επιλέξατε τη RATIONAL για τη λειτουργία της κουζίνας σας;
Ο λόγος που προτιμώ και επιδιώκω να έχω μια μονάδα RATIONAL στην κουζίνα είναι γιατί άπαξ και χρησιμοποιήσεις ένα προϊόν της RATIONAL, το ερωτεύεσαι για την ακρίβεια, την ποιότητα, την οικονομία και τη συνέπεια του τελικού προϊόντος. Από την πρώτη φορά που είχα RATIONAL στην κουζίνα, και κάθε φορά που πήγαινα σε μια νέα κουζίνα και έβρισκα μια μονάδα RATIONAL, είχα ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη μου, γιατί ήξερα ότι έτσι θα ήμουν σε θέση να παράγω πιο ποιοτικά τρόφιμα σε χαμηλότερο κόστος παραγωγής και το σημαντικότερο ότι θα έχω χρόνο να κάνω άλλα πράγματα, παράλληλα με αυτό. Επειδή η RATIONAL πάντα με κάλυπτε.

6. Πώς υποστηρίζουν οι μονάδες της RATIONAL την εργασία σας; Ποια είναι τα οφέλη και πώς επηρεάζει την επιχείρησή σας;
Το κύριο όφελος για μένα είναι η σταθερή ποιότητα των τροφίμων, η εξοικονόμηση (κυρίως ενέργειας, νερού) χρόνου, το πολυλειτουργικό μαγείρεμα, που με βοηθάει στο ψήσιμο στο γκριλ, τηγάνισμα, μαγείρεμα στον ατμό και όλα αυτά σε μία συσκευή. Αυτό μου εξοικονομεί, επίσης, χώρο στην κουζίνα, γιατί δεν χρησιμοποιώ 5 ή 6 συσκευές. Επιπλέον, δεν έχει σημασία αν είμαι μέσα στην κουζίνα ή όχι, έχω τον απόλυτο έλεγχο μέσω του ConnectedCooking: για να χειρίζομαι τη συσκευή μου και να μπορώ εύκολα να ελέγξω πώς το προσωπικό χρησιμοποιεί τις μονάδες κατά τη διάρκεια της απουσίας μου.

7. Πόσο σημαντικό είναι για εσάς να συνδέσετε τη κουζίνα σας σε ένα δίκτυο και γιατί;
Εκτιμάται πολύ ότι, εκτός αυτού, μπορείτε να ελέγξετε τις μονάδες σας χειροκίνητα στην κουζίνα και μπορείτε, επιπλέον, να έχετε τον απόλυτο έλεγχο μέσω της εφαρμογής Connected Cooking. Είναι, επίσης, χρήσιμο ότι μπορώ να μοιραστώ με άλλους συναδέλφους, που έχουν RATIONAL στην κουζίνα, ολόκληρες συνταγές μέσα από τις υπηρεσίες του ConnectedCooking. Το τρίτο και πολύ σημαντικό είναι ότι σε περίπτωση αποτυχίας ή προβλήματος με τη μαγειρική μονάδα, ο τεχνικός μου ενημερώνεται άμεσα και μπορεί να λύσει το θέμα με γρήγορη επανεκκίνηση της μαγειρικής διαδικασίας.

8. Τι θα περιμένατε από μία δικτυωμένη
κουζίνα; Πώς βλέπετε την ανάπτυξη της ψηφιακής μετάβασης σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον κουζίνας;
Θα ήταν υπέροχο αν θα μπορούσαν να συνδεθούν και άλλες συσκευές στην εφαρμογή Connected Cooking. Αυτό θα βοηθούσε περισσότερο σε έναν πιο ολοκληρωμένο και σωστό χειρισμό της αυτοματοποιημένης κουζίνας.

9. Πώς χρησιμοποιείτε την πλατφόρμα;
Η πιο κοινή χρήση για μένα είναι η διαχείριση συνταγών, η διαχείριση των μαγειρικών μονάδων και η διαχείριση υγιεινής. Επιπλέον, η υποστήριξη τεχνικής υπηρεσίας είναι πολύ σημαντική, λόγω της γεωγραφικής κατάστασης στην Ελλάδα και τις απομακρυσμένες τοποθεσίες, που έχουν οι κουζίνες.

10. Τι άλλαξε στην καθημερινή σας εργασία χρησιμοποιώντας το ConnectedCooking;
Ο συνδυασμός της πολυλειτουργικής χρήσης και της εύκολης εναλλαγής από το έναν τρόπο λειτουργίας μαγειρέματος σε έναν άλλο.

Άρθρο από το Περιοδικό Hotel Design Φθινόπωρο – Χειμώνας  2022 / 2023, Τεύχος No.31
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το τεύχος:
www.hoteldesign.gr/hotel-design-trends/hotel-design-magazine-and-guide-autumn-winter-2022-2023