Εργονομία και ασφάλεια: Πώς τα σύγχρονα συστήματα μαγειρέματος βελτιώνουν την ασφάλεια στις επαγγελματικές κουζίνες

Καταπόνηση από πολύ ψηλό ή πολύ χαμηλό ύψος εργασίας και βαρύ ξάφρισμα με το χέρι και καψίματα από τα  συστήματα μαγειρέματος: Οι επαγγελματικές κουζίνες είναι γεμάτες από κινδύνους που μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε ασθένειες ή ατυχήματα. Υπάρχουν σύγχρονα συστήματα μαγειρέματος, όπως το iVario Pro της RATIONAL, που εστιάζουν στην εργονομία και την ασφάλεια, επομένως μειώνουν και τις απουσίες λόγω καταπόνησης. 

Όταν το πάνω μέρος του σώματος είναι λυγισμένο προς τα εμπρός και τα χέρια λυγισμένα –  ο πόνος στην πλάτη και στους ώμους είναι αναπόφευκτος. «Η προσαρμογή του ύψους εργασίας στην κουζίνα για να ταιριάζει σε όλα τα μέλη της ομάδας – ψηλούς, κοντούς, άνδρες, γυναίκες – δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση», λέει ο κ. Μάριος Σαββάτης, Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας της RATIONAL. Ο παγκόσμιος ηγέτης στην παρασκευή ζεστών φαγητών, παρέχει μια λύση με το iVario Pro, το οποίο αντικαθιστά ανατρεπόμενα τηγάνια,  βραστήρες, φριτέζες και χύτρες ταχύτητας στη βιομηχανία catering και τηγάνια, κατσαρόλες, φριτέζες και φούρνους σε εστιατόρια: «Το ύψος του μπορεί να ρυθμιστεί κατά έως και 20 εκ. σε μόλις 16 δευτερόλεπτα, με το πάτημα ενός κουμπιού. Αυτό σημαίνει ότι όλοι μπορούν να δουλέψουν άνετα στο σύστημα μαγειρέματος, είτε έχουν ύψος 1,50 μ είτε 1,90 μ», λέει ο κ. Σαββάτης.

Το πολυλειτουργικό σύστημα μαγειρέματος, εξαλείφει επίσης την ανάγκη για σήκωμα μεγάλου βάρους και κουραστικού συνεχομενου ανακατέματως με το χέρι: Η λειτουργία αυτόματης κλίσης διασφαλίζει ότι οι σούπες και οι σάλτσες απομακρύνονται με μία κίνηση. Εάν το φαγητό μαγειρεύεται σε καλάθι βρασίματος ή τηγανίσματος, γίνεται αυτόματη ανύψωση και κατέβασμα με αυτόματο μηχανισμό, ο οποίος αφαιρεί αυτόματα τα ζυμαρικά, τις πατάτες ή τα λαχανικά από το υγρό μετά την πάροδο του χρόνου μαγειρέματος. Και το αυτόματο γέμισμα και άδειασμα της συσκευής με νερό, εξαλείφει την ανάγκη για βαριά μεταφορά και χειροκίνητη έκχυση – αποτρέποντας τους μυοσκελετικούς τραυματισμούς και το ζεμάτισμα.

Ειδικά όταν υπάρχει φόρτος εργασίας, ο ίδιος ο εξοπλισμός μαγειρέματος αποτελεί συχνά πηγή κινδύνου εγκαύματος. «Γι’ αυτό μόνο η βάση του τηγανιού του iVario Pro θερμαίνεται ενεργά, ενώ οι άκρες του τηγανιού και το καπάκι παραμένουν σχετικά δροσερά», εξηγεί ο κ. Σαββάτης. Τα γνήσια αξεσουάρ, σας βοηθούν επίσης να εργάζεστε με ασφάλεια: Η σέσουλα, για παράδειγμα, έχει εργονομική λαβή που σας επιτρέπει να μοιράζετε μεγάλες ποσότητες φαγητού εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια – χωρίς να αγγίζετε τη βάση του τηγανιού.

«Αξίζει να προσέχετε την ασφάλεια και την εργονομία όταν εξοπλίζετε την κουζίνα σας», λέει ο κ. Σαββάτης. «Επειδή ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον είναι η βάση για ικανοποιημένους υπαλλήλους. Και φυσικά, οι υγιείς και ευτυχισμένοι εργαζόμενοι είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν, γεγονός που με τη σειρά του ελαχιστοποιεί τις απουσίες του προσωπικού.”

Επιπλέον, για να διασφαλιστεί ότι κάθε μέλος του προσωπικού σας μπορεί να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τις λειτουργίες του iVario Pro και να επιτύχουμε τη μέγιστη ασφάλεια και εργονομία στον τομέα της εστίασης, η RATIONAL, προσφέρει μεταξύ άλλων ατομικές συμβουλές και εκπαίδευση μετά την αγορά του εξοπλισμού. Για περισσότερες πληροφορίες, μεταβείτε στη διεύθυνση rational-online.com.