- Τάσεις στον κλάδο φιλοξενίας για το 2025: μια ματιά στο μέλλον της βιομηχανίας τροφίμων
- 7 Management: Επέκταση στην Ευρώπη με το άνοιγμα του Bagatelle Athens
- Η Masquespacio παρουσιάζει το 8 Portions: Μια όαση φωτός και γλυπτών στη Ριάντ
- Mosay All Suite Hotel: Ένα νέο πολυτελές καταφύγιο στην Κω
- 8 Portions: Μια Όαση Φωτός και Γλυπτικής στην Ριάντ από το Masquespacio
Από το sous-vide στο βαθύ τηγάνισμα: Πολυλειτουργικά μαγειρικά συστήματα σε κουζίνες fine dining

Τα εκλεπτυσμένα πιάτα με μια ποικιλία γεύσεων και υφών είναι απαραίτητα στο fine dining. Αλλά αυτό σημαίνει, επίσης, μια μεγάλη γκάμα εξοπλισμού και σκευών κουζίνας, καθώς οι chefs πρέπει να τηγανίζουν, να βράζουν, να κάνουν βαθύ τηγάνισμα, να μαγειρεύουν sous–vide και πολλά άλλα. Εδώ μπορούν να αποδώσουν τα πολυλειτουργικά συστήματα μαγειρέματος, που συνδυάζουν πολλές εφαρμογές και πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας.
Τέλεια ψημένη σέλα αρνιού με χυμό κόκκινου κρασιού, καλκάνι sous-vide γαρνιρισμένo με τηγανητά chips: «Ένα γκουρμέ μενού χαρακτηρίζεται από πολλές ανεξάρτητες και διαφορετικές παρασκευές» λέει ο Μάριος Σαββάτης, Senior Sales Director BD Greece,CY,MLT στη Rational. «Για τους chefs, αυτό τους δίνει την ευκαιρία να εκφράσουν τη δημιουργικότητα και την ατομικότητά τους και να δημιουργήσουν μοναδικά πιάτα για τους καλεσμένους τους – και αυτό είναι το νόημα του fine dining».
Στην κουζίνα, αυτό σημαίνει τηγάνισμα, βράσιμο, μπραιζάρισμα, βαθύ τηγάνισμα, μαγείρεμα sous-vide, μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία, μαγείρεμα υπό πίεση και πολλά άλλα. Με άλλα λόγια, χρειάζεται πολύς εξοπλισμός και, επομένως άφθονος χώρος, χρόνος καθώς και χρήμα για τη συντήρηση των επιμέρους συσκευών. «Για να μειώσουν όλα αυτά και να βελτιώσουν τις διαδικασίες τους, οι εστιάτορες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αγοράσουν ένα πολυλειτουργικό σύστημα μαγειρέματος», συμβουλεύει ο Μ. Σαββάτης. Ένα iVario της Rational, για παράδειγμα, συνδυάζει πολλές εφαρμογές σε μία μονάδα, αντικαθιστώντας τηγάνια, κατσαρόλες, πλατώ, φριτέζες, χύτρες ταχύτητας, συσκευές μαγειρέματος sous vide και μπαιν μαρί. Αυτό όχι μόνο εξοικονομεί χρόνο και χρήμα για τη συντήρηση και τον καθαρισμό, αλλά και πολύ χώρο. Το μικρότερο μοντέλο – ένα iVario 2-XS – ταιριάζει ακόμη και σε έναν τυπικό πάγκο κουζίνας.
«Το πιο σημαντικό πράγμα για τους εστιάτορες, ειδικά στον τομέα fine dining, είναι φυσικά η ποιότητα του φαγητού», λέει ο Μ. Σαββάτης. Με ένα iVario, οι chefs μπορούν να είναι σίγουροι ότι θα πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα κάθε φορά, είτε ψήνουν, είτε μαγειρεύουν sous-vide, είτε κάνουν βαθύ τηγάνισμα. «Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στην ακριβή διαχείριση της θερμοκρασίας», εξηγεί ο Μ. Σαββάτης. «Το iVario εφαρμόζει με ακρίβεια τις ρυθμίσεις και αντιδρά στις παραμικρές αλλαγές. Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζει τους επαγγελματίες να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ιδέες τους.» Επιπλέον, το iVario είναι έως και τέσσερις φορές ταχύτερο από τις συμβατικές συσκευές και, χάρη στον σχεδιασμό των δύο δοχείων μαγειρέματος, επιτρέπει την ταυτόχρονη προετοιμασία διαφορετικών πιάτων. Αυτό αφήνει περισσότερο χρόνο για την προσεκτική παρουσίαση του φαγητού, για παράδειγμα.
Μια συμβουλή από τον ειδικό: για τους εστιάτορες που θέλουν να ετοιμάσουν μεγαλύτερες ποσότητες από σάλτσες, σούπες ή παράδειγμα ραγού, εκτός από την à la carte υπηρεσία τους, τα μοντέλα L και XL, το καθένα με ένα μεγάλο δοχείο, είναι ιδανικά. Όσον αφορά την ποιότητα και την ακρίβεια, είναι πανομοιότυπα με τα μικρά μοντέλα δύο δοχείων, αλλά έχουν χωρητικότητα έως και 150 λίτρα.
Με την πολυλειτουργικότητά του, το iVario βοηθά τους chefs να δημιουργούν ευφάνταστα μενού υψηλής ποιότητας, εξοικονομώντας χρόνο, χρήμα και χώρο.
Για περισσότερες πληροφορίες, μεταβείτε στη διεύθυνση rational-online.com.