TXALUPA GASTROLEKU: Ένα τυρκουάζ μπαρ, ένα χρυσό κλαμπ και μία κόκκινη σκάλα

Το χρώμα βοηθά το Txalupa Gastroleku να διαφοροποιηθεί, ενώ ταυτόχρονα συνδέεται με την τοποθεσία και την θαλασσινή αύρα της. Το project ξεκινά από ένα μπαρ που προσφέρει μικρά τάπας, στην παλιά γειτονιά του San Sebastian της Ισπανίας, το οποίο πρέπει να αναδιαμορφωθεί εξ ολοκλήρου λόγω αλλαγής ιδιοκτησίας.

Οι αλλαγές, όμως, πρέπει να γίνουν χωρίς να χαθεί η ουσία του προσφερόμενου προϊόντος και της ζωντανής ατμόσφαιρας του χώρου. Το μπαρ βρίσκεται στην οδό Fermin Calbeton, έναν κλασικό δρόμο για τάπας στο San Sebastian. Αυτός ο δρόμος συνδέεται κυριολεκτικά με το λιμάνι της περιοχής, όπου υπάρχουν μικρά αλιευτικά σκάφη και η παλιά αγορά ψαριών, που αποτελεί, ακόμη, την κύρια πηγή προμηθειών για τα εστιατόρια. Το παλιό του όνομα, Txalupa, είναι το όνομα με το οποίο μικρά και πολύχρωμα αλιευτικά σκάφη ονοματοδοτούνται. Το όνομα αυτό έγινε μια ευκαιρία να μελετηθεί η ουσία αυτής της γειτονιάς, η οποία είναι αδιάσπαστη από τη θάλασσα.

        

Η μπάρα στο ισόγειο έχει σχεδιαστεί με μια σαφή αναφορά στη θύρα και το χρώμα της. Το νερό του λιμανιού του San Sebastian, με ένα ορισμένο βάθος και ηρεμία, αποκτά, στη διάρκεια τη μέρας, μια σκούρα πρασινωπή απόχρωση, η οποία αποτυπώνεται στο κύριο χρωματικό τόνο του χώρου. Οι καμπύλες μορφές των ξύλινων μπαρ είναι ξεκάθαρη αναφορά στα αλιευτικά σκάφη txalupas, τόσο στους τόνους τους όσο και στα υλικά τους. Τα χειροποίητα κεραμικά κομμάτια, σχεδιασμένα ειδικά για το συγκεκριμένο έργο, βοήθησαν την αρχιτεκτονική ομάδα του studio EL EQUIPO CREATIVO, να εισάγει ένα αποτέλεσμα «υδάτινο», μέσω του έντονου τυρκουάζ χρώματος, τις «ατέλειες» και τη φωτεινότητα του.

Ως στοιχείο αντίθεσης χρώματος, εισήχθησαν σχοινιά και δίχτυα, δύο τυπικά υλικά στην παραδοσιακή αλιεία. Τα σχοινιά τοποθετήθηκαν ως χορδές τα οποία διαχωρίζουν τμήματα στον χώρο. Αυτές οι χορδές βοηθούν να ενισχυθεί, κατά κάποιον τρόπο, η ιδιωτικότητα στα τραπέζια, ενώ την ίδια στιγμή, δημιουργείται αντίθεση με το βάθος του τυρκουάζ φόντου, χάρη στο φως και τους ζεστούς τους τόνους. Τα χρώματα που κυριαρχούν σε αυτόν τον όροφο, είναι το τυρκουάζ, που καλύπτει τοίχους, οροφή και πάτωμα, το καφέ του ξύλου και το κόκκινο.

 

Το στοιχείο του ξύλου βρίσκεται κυρίως στα art deco έπιπλα, στην μπάρα και σε κάποια πάσο στους τοίχους που χρησιμοποιούνται ως τραπέζια για όσους επιλέγουν να στέκονται όρθιοι. Το ίδιο χρώμα, φυσικά, εμπλουτίζεται και με την χρήση σχοινιών, τα οποία τοποθετούνται σε συνέχεια από τοίχους σε οροφές και δημιουργούν ένα «καρώ» σχέδιο. Όσον αφορά το κόκκινο χρώμα, ο επισκέπτης μπορεί να το αντικρίσει σε μεγάλη επιφάνεια στην μπάρα και φυσικά στην σκάλα η οποία θα τον οδηγήσει στον κάτω όροφο.

Στο υπόγειο χρειάστηκε να δημιουργηθεί ένας ανταγωνιστικός  χώρος: ένα μικρό ιδιωτικό club, με νυκτερινή και εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα, επιλεγμένα σνακ και κοκτέιλ. Το design σε αυτόν τον χώρο βρίσκει έμπνευση σε ένα παλιό κελάρι βάρκας, όπου ο ζεστός χρυσός τόνος του ξύλου περιβάλλει τους επισκέπτες, σε αντίθεση με το γαλάζιο -πιο θαλασσινό- όροφο. Στον υπόγειο χώρο τα καθίσματα είναι είτε επιτοίχιοι δερμάτινοι καναπέδες, είτε πολυθρόνες art deco, σε γκρίζο και ανοιχτό κυπαρρισί χρώμα. Οι τοίχοι και η οροφή καλύπτονται από επένδυση ξύλου, ώστε να δίνουν την αίσθηση του κελαριού, ενώ το δάπεδο είναι καλυμμένο με μπλε μοκέτα.

   

Ο φωτισμός είναι διακριτικός, ενώ τα φώτα βρίσκονται σε μια εμφανή κατασκευή στην οροφή με σαφείς αναφορές στο industrial design.Το χρυσό στοιχείο βρίσκεται παντού: στα καθίσματα, στα τραπέζια, στα φωτιστικά. Η σκάλα που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο των δύο διαφορετικών χώρων γίνεται ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές του έργου. Μια στενή και μυστηριώδης σήραγγα χρωματισμένη με κόκκινο φως βοηθά να προσελκύονται, χάρη στο συμβολισμό του, οι πελάτες που αναζητούν μια πιο νυκτερινή και «απαγορευμένη» εμπειρία…

Στην είσοδο της σκάλας, από τον όροφο του ισογείου, βρίσκεται μια φωτεινή επιγραφή LED, επίσης σε κόκκινο χρώμα, με την φράση «TX club», και προσκαλεί τους επισκέπτες να μεταβούν στον υπόγειο χώρο. Ο χώρος της σκάλας είναι και αυτός επενδυμένος με κεραμικά πλακάκια σε κόκκινο χρώμα, που αντανακλούν τον φωτισμό LED. Το χερούλι της σκάλας είναι μαύρο, όπως ακριβώς και οι αρμοί ανάμεσα στα πλακάκια, δημιουργώντας γεωμετρικά μοτίβα στο χώρο, που δίνουν μια αυστηρότητα στην ατμόσφαιρα.


Interior Design: EL EQUIPO CREATIVO
Photographer: Adria Goula

 

Άρθρο από το τεύχος “Καλοκαίρι 2020” του

CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,

Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.

Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:

https://cabare.gr/food-drink-trends/cabare-magazine-summer-2020/