Ξενοδοχείο Αύγουστος, Θεσσαλονίκη

Ξενοδοχείο Αύγουστος

της Έλενας Καραγκούνη

Ξενοδοχείο ΑύγουστοςΞενοδοχείο Αύγουστος

Η εταιρία “γραμμική α” παρουσιάζει το νέο της έργο, την μεταμόρφωση ενός παλαιού ξενοδοχείο σε ένα σύγχρονο, άνετο και εκλεπτυσμένο boutique Hotel. Το Ξενοδοχείο Αύγουστος είναι ένα διατηρητέο ξενοδοχείο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης με έτος κατασκευής το 1920.Η κατασκευή του έγινε με σχέδια του γνωστού αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη, δημιουργού πολλών σημαντικών δημόσιων κτιρίων της εποχής. Πρόκειται για κτίριο με ξεχωριστή αρχιτεκτονική και ενταγμένο σε μια ομάδα παλιών ξενοδοχείων της πρώτης 30ετίας του προηγούμενου αιώνα.

Ξενοδοχείο Αύγουστος

Το ξενοδοχείο από την μέρα κτήσης του μέχρι και σήμερα, δηλ. κάτι λιγότερο από εκατό χρόνια, υπέστη αρκετές αλλαγές και αλλοιώσεις στην φυσιογνωμία και στην εικόνα του, ευτυχώς ωστόσο οι αλλαγές αυτές δεν στάθηκαν μη αναστρέψιμες. Σήμερα με τους νέους ιδιοκτήτες την οικογένεια Αράδα το Ξενοδοχείο μέρα με την μέρα κερδίζει ξανά την παλαιά του αίγλη και ταυτόχρονα γίνεται ένα ισχυρό Ξενοδοχειακό Brand στην Θεσσαλονίκη. Στόχος της ανακαίνισης ήταν να αναδειχθούν τα υπάρχοντα αρχιτεκτονικά στοιχεία και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί ένας εκλεπτυσμένος χώρος με ιδιαίτερο ύφος διακόσμησης αντάξιο της ιστορικότητας του κτιρίου. Προϋπόθεση όλων φυσικά ήταν το “χτίσιμο” ενός δυνατού Brand name με στόχο την διεύρυνση του πελατολογίου, καθώς επίσης τη δημιουργία άριστων συνθηκών διαμονής των επισκεπτών οι οποίοι θα απολαμβάνουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Ξενοδοχείο Αύγουστος

Ξενοδοχείο Αύγουστος  Ξενοδοχείο ΑύγουστοςΞενοδοχείο Αύγουστος   Ξενοδοχείο Αύγουστος

Μελετήθηκαν και σχεδιάστηκαν με κάθε λεπτομέρεια όχι μόνο οι χώροι του ξενοδοχείου, αλλά και πολλά χρηστικά αντικείμενα και έργα τέχνης που πλαισιώνουν την διακόσμηση του χώρου. Δώθηκε η πρέπουσα σημασία στη μελέτη φωτισμού για την σωστή ανάδειξη κάθε χώρου χωριστά δημιουργώντας πολλαπλά σενάρια φωτισμού. Στη διακόσμηση και ανακαίνιση του Ξενοδοχείου χρησιμοποιήθηκαν παραδοσιακά υλικά όπως πατητή τσιμεντοκονία (δυαδικό τσιμέντο), χειροποίητα τούβλα, τσιμετοπλακάκια, καθώς και νέας τεχνολογίας υλικά όπως Led, γυαλί, μέταλλο με κοπή Laser κ.ά. Η επιλογή αυτών των υλικών έγινε επιτηδευμένα με στόχο την γεφύρωση του παρελθόντος με την σύγχρονη εποχή. Μεγάλη έμφαση δώθηκε και στις εικαστικές κατασκευές, καθώς σχεδιάστηκαν πρότυπα εικαστικά έργα όπως τοιχογραφίες, ειδικές μεταλλικές κατασκευές, γλυπτά, που υλοποιήθηκαν από ειδικούς. Ήταν ένα δύσκολο και κουραστικό εγχείρημα, λόγω της παλαιότητας του κτιρίου, καθώς και των σύνθετων κατασκευών.

Ξενοδοχείο Αύγουστος

Ξενοδοχείο Αύγουστος

Ξενοδοχείο Αύγουστος   Ξενοδοχείο Αύγουστος

 

Hotel Design Magazine and Guide 2015