- Combi-steamer: Γιατί συμφέρει να επενδύσετε
- Η Marriott International λανσάρει το πιλοτικό πρόγραμμα HotelHelp για να παρέχει βραχυπρόθεσμες επείγουσες διαμονές για επιζώντες του Human Trafficking
- Αθήνα: 143,03 ευρώ η Μέση Τιμή Δωματίου & 107,96 ευρώ το Έσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο
- Art Deco: Η “Τέχνη” της Διακόσμησης!
- Restaurant Hotels: Ξενοδοχεία που αφήνουν τη Γεύση τους
BATHROOM: Στοιχεία design του ξενοδοχειακού μπάνιου που βελτιώνουν την εμπειρία του επισκέπτη
Η διαμόρφωση του μπάνιου ενός ξενοδοχειακού δωματίου είναι σημαντική υπόθεση στο ξενοδοχειακό design. Από τη μία ενέχει κάποιες προκλήσεις, καθώς πρόκειται για τον πιο περιορισμένο χώρο του δωματίου, από την άλλη, όμως, θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία διαμονής του επισκέπτη και την εικόνα που θα σχηματίσει για τις «ανέσεις» και την «καθαριότητα» του δωματίου.
Ζητήματα τεχνολογίας, υγιεινής, βιωσιμότητας και, φυσικά, αισθητικής πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη σχεδίαση.
Η χρήση της τεχνολογίας ποικίλλει ανάλογα με τον προϋπολογισμό και το χαρακτήρα του ξενοδοχείου. Καθώς η μουσική είναι ένα τεράστιο μέρος της αφήγησης, η ηχητική και οπτικοακουστική τεχνολογία έπρεπε να υιοθετηθεί και να γίνει μέρος του σχεδιασμού παρά να κρυφτεί. Η ενσωμάτωση τεχνολογικών λύσεων στο δωμάτιο είναι πιθανό να περάσουν απαρατήρητες από τον επισκέπτη, ωστόσο θα του αφήσουν την αίσθηση ενός άνετου και λειτουργικού μπάνιου.
Μεταβαίνοντας από την τεχνολογία στη βιωσιμότητα, η βιωσιμότητα και η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα γίνονται όλο και πιο σημαντικά και οι μεγάλες μάρκες πιέζουν προς αυτή την πλευρά, όσον αφορά στο σχεδιασμό του μπάνιου. Το θέμα της κατανάλωσης νερού αποτελεί βασική ανησυχία κατά τον σχεδιασμό προϊόντων μπάνιου.
Η τεχνολογία συναντά τη βιωσιμότητα, προσφέροντας ακόμη περισσότερη υγιεινή. Από το καζανάκι μέχρι τις βρύσες, η τεχνολογία χωρίς αφή θεωρείται όλο και περισσότερο ως ο κανόνας, καθώς μειώνει τα σημεία επαφής, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην εξοικονόμηση νερού. Το κλειδί για την επιτυχημένη εισαγωγή της τεχνολογίας είναι να παραμείνει απλή και διαισθητική, χωρίς να χρειάζεται ο επισκέπτης να εκπαιδευτεί στη χρήση της. Για ακόμη καλύτερη αίσθηση καθαριότητας, η σχεδίαση του μπάνιου επιλέγει λείες επιφάνειες και χειριστήρια χωρίς επαφή.
Με τα μοντέλα μπουτίκ και επώνυμων μοντέλων να θολώνουν όλο και περισσότερο τα όρια μεταξύ του μπάνιου και του δωματίου, άλλαξε αρκετά η αισθητική των δωματίων. Η έλλειψη ορίων μεταξύ των στοιχείων του δωματίου δημιουργεί μία ψευδαίσθηση μεγαλύτερου χώρου. Σε πολλές περιπτώσεις το μπάνιο έχει, κυριολεκτικά, μεταφερθεί στην κρεβατοκάμαρα, εγείροντας ωστόσο αμφιβολίες για το κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι και λειτουργικό. Χωρίς αμφιβολία, η αισθητική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το interior design, αυτό -όμως- δεν σημαίνει ότι πρέπει να θυσιάζεται η λειτουργικότητα. Οι προσδοκίες των επισκεπτών ως προς το μπάνιο του δωματίου, τόσο σε επίπεδο design, όσο και σε βιωματικό επίπεδο, έχουν γίνει πολύ υψηλότερες, και ιδίως στα οικογενειακά ξενοδοχεία ή στα θέρετρα, όπου συνηθίζεται η μεγαλύτερης διάρκειας διαμονή. Η εστίαση στο σχεδιασμό του μπάνιου ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τον προϋπολογισμό, αλλά και το κοινό-στόχο.
Το μπάνιο είναι ξεκάθαρα μια ευκαιρία για να εμφυσήσει το ξενοδοχείο τόσο χαρακτήρα όσο και αυθεντικές εμπειρίες στο μοντέλο φιλοξενίας που προσφέρει, και ο σχεδιασμός του βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Άρθρο από το Περιοδικό Hotel Design Φθινόπωρο – Χειμώνας 2022 / 2023, Τεύχος No.31
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το τεύχος:
www.hoteldesign.gr/hotel-design-trends/hotel-design-magazine-and-guide-autumn-winter-2022-2023