- Προκλήσεις για την ελληνική τουριστική βιομηχανία: Ανταγωνιστικότητα και βιώσιμη ανάπτυξη
- Πόσα νέα δωμάτια ξενοδοχείων αναμένεται να ανοίξουν το 2025;
- Η Συμβολή του Ξενοδοχειακού Κλάδου στην Ελληνική Οικονομία
- Radisson Hotel Group: 300 νέες συμφωνίες το 2024
- Η Masquespacio παρουσιάζει το Danzas Studios
Οδηγός Restaurant Design

Το Restaurant design είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στην επιτυχία ή την αποτυχία ενός εστιατορίου. Ένα σωστά σχεδιασμένο και διακοσμημένο εστιατόριο έχεις περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει σε έναν τόσο ανταγωνιστικό κλάδο όπως αυτός της εστίασης.
Επομένως, παρακάτω θα βρείτε τα βασικά στοιχεία του Restaurant design, τα συχνά προβλήματα, τις λύσεις, και πολλές ακόμη σκέψεις που πρέπει να ληφθούν υπόψιν.
Ένα νέο εστιατόριο είναι ένα συναρπαστικό επιχειρηματικό εγχείρημα. Ωστόσο, το design ενός νέου εστιατορίου μπορεί να είναι συντριπτικό στοιχείο σε μια πρώτη φάση. Πώς δημιουργείται μια φιλόξενη ατμόσφαιρα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει αρκετός χώρος στο καθιστικό; Πώς δημιουργείται μια καλά οργανωμένη κουζίνα από έναν κενό χώρο; Για να γίνει ευκολότερη αυτή η διαδικασία παρακάτω θα βρείτε τα βασικά στοιχεία του Restaurant Design- ανεξάρτητα από την αισθητική ή το θέμα του εστιατορίου.
[Δείτε εδώ: Τα πάντα για το Restaurant Design]
Ενώ το καλό φαγητό και η καλή εξυπηρέτηση των πελατών είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία των εστιατορίων, η ατμόσφαιρα ενός εστιατορίου είναι επίσης σημαντική και εξαρτάται, φυσικά, από το design και την διάταξή του. Θέλετε οι πελάτες να αισθάνονται άνετα και να απολαύσουν τα γεύματά τους. Ο σχεδιασμός του εστιατορίου θέτει το σκηνικό για την γευστική εμπειρία του πελάτη.
[Δείτε εδώ:Restaurant design και Εσωτερική διάταξη]
Το design κρίνεται ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την επιτυχία ενός εστιατορίου, σήμερα περισσότερο από ποτέ.
[Δείτε εδώ: 7 Συμβουλές για το design της τραπεζαρίας εστιατορίων]
Πώς μπορούν άραγε να αντιμετωπιστούν τα συχνά προβλήματα που αφορούν στο design ενός εστιατορίου;
[Δείτε εδώ: Συχνά προβλήματα στο design εστιατορίου]
Τα χρώματα έχουν σημασία όταν πρόκειται για σχέδια εστιατορίων; Μήπως ορισμένα χρώματα κάνουν πραγματικά τους ανθρώπους να πεινούν ή να κάνουν το αντίθετο και να περιορίζουν τις ορέξεις; Τα στοιχεία λένε ναι, τα χρώματα επηρεάζουν τον τρόπο που οι άνθρωποι τρώνε (ή δεν τρώνε). Εξαιτίας αυτού, η επιλογή των σωστών χρωμάτων για ένα νέο εστιατόριο είναι σημαντική, ειδικά όταν θεωρείται ότι τα χρώματα που χρησιμοποιούνται σε ένα εστιατόριο αποτελούν επέκταση της μάρκας ενός εστιατορίου. Ποια χρώματα είναι τα καλύτερα για τα εστιατόρια και ποια αυτά τα οποία πρέπει να αποφεύγονται; Μαζί με τα χρώματα, η χρήση υφής, φωτισμού και άλλων στοιχείων αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τη δημιουργία μιας ελκυστικής ατμόσφαιρας για τους πελάτες.
[Δείτε εδώ: Πώς να επιλέξετε το καλύτερο χρώμα για ένα εστιατόριο]
Μερικές φορές το ρητό “less is more” είναι πολύ σημαντικό όταν πρόκειται για το restaurant design. Ανάλογα με το θέμα του εστιατορίου σας, μπορείτε να ξεφύγετε από τους προβληματισμούς που αφορούν το design με πολλά οικονομικά κόλπα.
[Δείτε εδώ: Οικονομικές ιδέες για το Restaurant Design]
Η ανακαίνιση μιας επαγγελματικής κουζίνας απαιτεί διαφορετικές πρακτικές από την κουζίνα ενός σπιτιού. Η οικιακή κουζίνα διαμορφώνεται με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μια οικογένειας, δηλαδή μιας μικρής ομάδας ανθρώπων. Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν ισχύει και με τις επαγγελματικές κουζίνες, καθώς οι τελευταίες πρέπει να βρίσκονται σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες πολλών περισσότερων ανθρώπων. Βέβαια, σε μια επαγγελματική κουζίνα πρέπει να ακολουθούνται συνεχώς και συγκεκριμένοι αυστηροί κανόνες υγιεινής και ασφαλείας.
[Δείτε εδώ: Ανακαίνιση κουζίνας εστιατορίου]
Ανεξάρτητα από τον τύπο, το μέγεθος ή την τοποθεσία – κάθε εστιατόριο έχει μια βασική διάταξη που περιλαμβάνει μερικές γενικές περιοχές, όπως είσοδο, κουζίνα και τουαλέτες. Ωστόσο, οι περιοχές αυτές συχνά παραβλέπονται στο γενικό σχεδιασμό ενός εστιατορίου, καθώς οι νέοι ιδιοκτήτες τείνουν να επικεντρωθούν στην τραπεζαρία ή το μπαρ.
[Δείτε εδώ: Διάταξη & design: βασικά στοιχεία νέου εστιατορίου]
Τα οικογενειακά εστιατόρια έχουν γίνει ένα κοινό χαρακτηριστικό στη σημερινή βιομηχανία τροφίμων και φιλοξενίας, που προσελκύει ακόμη και μια ολόκληρη αγορά, και που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό και στο design. Οι γονείς θέλουν να τρώνε έξω με τα παιδιά τους, αλλά και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα ενάντια σε ένα ακατάλληλο design για μικρά παιδιά.
[Δείτε εδώ: Design για οικογενειακά εστιατόρια]