- Combi-steamer: Γιατί συμφέρει να επενδύσετε
- Η Marriott International λανσάρει το πιλοτικό πρόγραμμα HotelHelp για να παρέχει βραχυπρόθεσμες επείγουσες διαμονές για επιζώντες του Human Trafficking
- Αθήνα: 143,03 ευρώ η Μέση Τιμή Δωματίου & 107,96 ευρώ το Έσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο
- Art Deco: Η “Τέχνη” της Διακόσμησης!
- Restaurant Hotels: Ξενοδοχεία που αφήνουν τη Γεύση τους
Ξενοδοχείο & Rustic αισθητική
Ιδιαίτερα στα καταλύματα των νησιών είναι όλο και πιο δημοφιλές το rustic στιλ διακόσμησης, που παραπέμπει στην απλή αισθητική της προτουριστικής εποχής.
To Rustic, δηλαδή, είναι μια μέθοδος εσωτερικού σχεδιασμού, που χρησιμοποιεί διακοσμητικά στοιχεία και υλικά, που προέρχονται από τον παραδοσιακό αγροτικό οικισμό. Είτε σε κλασικού τύπου ξενοδοχειακά κτίρια, είτε σε εναλλακτικά κτίσματα, όπως ανακατασκευασμένοι ανεμόμυλοι και παραδοσιακά σπίτια νησιών, συναντάμε όλο και συχνότερα μία παραδοσιακή αρχιτεκτονική σχεδίαση στο εσωτερικό, χωρίς ωστόσο να παραβλέπονται οι σύγχρονες ανέσεις, που απαιτεί ο ταξιδιώτης του σήμερα.
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά ενός rustic εσωτερικού σχεδιασμού είναι η χρήση φυσικών υλικών. Αναλυτικότερα, το rustic περιγράφει ένα σχέδιο που είναι φυσικό, παλιό, απλό και αφινίριστο. Το rustic, δηλαδή, υπογραμμίζει το φυσικό. Αυτό σημαίνει πολύ ξύλο και πέτρα (τόσο σε έπιπλα όσο και σε οροφές, τοίχους κλπ.). Ο rustic σχεδιασμός, στον πυρήνα του, προτιμά τη χρήση οργανικών στοιχείων στην πιο φυσική τους κατάσταση. Ο σχεδιασμός είναι απλός, φυσικός και έχει μια γήινη αίσθηση. Οι πρώτες ύλες είναι προτιμότερες, γι’αυτό και είναι πιο πιθανό να βρει κανείς ημιτελές και ανεπεξέργαστο ξύλο, παρά ένα ξύλο κομψό και γυαλιστερό. Το rustic και το μοντέρνο εκ φύσεως δεν πάνε μαζί. Σε ένα rustic εσωτερικό σχεδιασμό, δεν θα βρει κανείς σύγχρονη επίπλωση ή φανταχτερό φωτισμό, αλλά θα βρει μια έλλειψη σύγχρονων υλικών, όπως μέταλλο, πλαστικό ή συνθετικές ίνες.
Τα ρουστίκ έπιπλα είναι χειροποίητα, απλά σε σχεδιασμό και σχήμα, αφήνοντας τα υλικά να ξεχωρίζουν. Τα έπιπλα είναι συνήθως υπερμεγέθη, το ακριβώς αντίθετο του μίνιμαλ, και έχουν σχεδιαστεί έτσι, ώστε να προσφέρουν ευκολία, ανέσεις και ζεστασιά. Τα έπιπλα είναι συνήθως κατασκευασμένα από ακατέργαστα υλικά, όπως κορμούς, σανίδες και πέτρα, ενώ αυθεντικά χειροποίητα αντικείμενα και τοπικές αντίκες ολοκληρώνουν το σκηνικό.
Η παλέτα χρωμάτων είναι γήινη. Η παλέτα χρωμάτων στρέφεται σε μεγάλο βαθμό προς το ουδέτερο, αλλά υπάρχει περιθώριο για τολμηρές πινελιές, αρκεί να διατηρούνται οι γήινοι τόνοι. Το πράσινο, το καφέ και το γκρι είναι συνηθισμένα χρώματα και ευνοούν την αίσθηση ζεστασιάς. Ταυτόχρονα, χρωματικές πινελιές προστίθενται στον χώρο με την βοήθεια παραδοσιακών αντικειμένων της περιοχής, όπως πλακάκια, κεντήματα, ψάθινα καλάθια και κεραμικά.
Το αποτέλεσμα είναι μοναδικά νησιώτικα ασβεστωμένα σπίτια σε λευκές και παστέλ αποχρώσεις ή πέτρινες παραδοσιακού στιλ βίλες, σχεδιασμένες με ένα αβίαστο στιλ, απογυμνωμένο από υπερβολές και προσπάθειες εντυπωσιασμού. Αυτού του είδους η ανεπιτήδευτη πολυτέλεια κάνει τον επισκέπτη να χαλαρώνει, προσφέροντάς του την ευκαιρία να αποδράσει πνευματικά.
Άρθρο από το Περιοδικό Hotel Design Άνοιξη – Καλοκαίρι 2023, Τεύχος No.32
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το τεύχος:
www.hoteldesign.gr/hotel-design-trends/hotel-design-magazine-and-guide-spring-summer-2023