Ξενοδοχεία στο δικό τους Κόσμο

Στο συνέδριο του ΣΕΤΕ «Τουριστικός Στρατηγικός Σχεδιασμός 2021: Ο Οδικός Χάρτης Υλοποίησης» τον Οκτώβριο του 2013, έγινε αναφορά στα Boutique Hotels, μικρούς δηλαδή ξενοδοχειακούς χώρους, που επικεντρώνονται στο να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ένα άνετο, φιλικό και φιλόξενο περιβάλλον και δεν θυμίζουν τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, παρά μόνο στην πολυτέλεια και τις ανέσεις. Στο συνέδριο αναφέρθηκε, ότι συνήθως τα Boutique Hotels επιπλώνονται και διακοσμούνται με βάση κάποιο θέμα, με κομψό πάντα τρόπο, ώστε να αγγίξουν τον επισκέπτη και σε πιο προσωπικό επίπεδο, χαρίζοντας ξεχωριστές εμπειρίες, τονίζοντας – παράλληλα – τη σημασία του θέματος για την προσέλκυση συγκεκριμένου κοινού και κατ’ επέκταση για την επιτυχία σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Με αφορμή όσα ειπώθηκαν, αναφέρουμε κάποια πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα θεματικών ξενοδοχείων, που αφενός δεν υπολείπονται σε σχέση με τις μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, όσον αφορά στην πολυτέλεια και στην άνεση, και αφετέρου διαθέτουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα στην ανταγωνιστική αγορά και αυτό δεν είναι άλλο, από Χαρακτήρα. Φαντασία, πρωτοτυπία και τολμηρή διάθεση είναι τα συστατικά του μαγικού φίλτρου, που μπορεί να μετατρέψει ένα απλό ξενοδοχείο, σε μια αξέχαστη εμπειρία για κάθε επισκέπτη. Σας παραθέτουμε, λοιπόν, τρία παραδείγματα ξενοδοχείων με πολύ διαφορετικά και πρωτότυπα θέματα, που ελπίζουμε να σας αρέσουν και να σας δώσουν ακόμη πιο δημιουργικές ιδέες!

 

Θέμα – Μουσική: nhow Berlin Hotel, Berlin

nhow_exterior_view_day_01_0

Η καθαρή με κάθετες και λιτές γραμμές αρχιτεκτονική του Sergei Tchoban συναντά την εσωτερική διακόσμηση των χρωματικών αντιθέσεων και των κυκλικών σχημάτων του Karim Rashid. Το σκοτεινό κτίριο, δίπλα στο ποτάμι, από τούβλο και σίδερο, με στοιχεία από τα προϋπάρχοντα γειτονικά κτίρια αποθήκευσης, με προσόψεις από άνισα τούβλα, άνοιξε τις πύλες του το Νοέμβριο του 2010. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό έργο εντυπωσιακό και άψογα εναρμονισμένο με τη βιομηχανική ατμόσφαιρα της περιοχής. Ωστόσο, η θέα μέσα από το κτίριο δεν αφήνει λιγότερο αδιάφορο τον επισκέπτη, χάρη στα τεράστια παράθυρα από διπλό τζάμι, που προσφέρουν ένα πανόραμα με την υπέροχη εικόνα του ποταμού. Η αντισυμβατική διακόσμηση του lobby, με τα γυάλινα και φωτισμένα αντικείμενα, που δίνουν συνεχή αίσθηση κίνησης, με άμορφα σχήματα και απαλές καμπύλες, παράγουν ένα αισθησιακό και χαλαρωτικό αποτέλεσμα, ενώ οι πλάκες του πατώματος με εκτυπωμένα σχέδια, αποτελούν μια αναφορά στον ψηφιακό κόσμο, που μας περιβάλλει. Οι διακοσμητικές, λοιπόν, επιλογές του Rashid έχουν ως στόχο να ενώσουν την Τέχνη με την Τεχνολογία και κυρίως την τέχνη της Μουσικής, συνθέτοντας μία ξεχωριστή μελωδία, όπου τα μουσικά όργανα είναι τα ίδια τα αντικείμενα στο χώρο και οι νότες, που παράγουν, οπτικοποιούνται μέσα από σχήματα, υλικά και χρώματα.

nhow_restaurant_fabrics_night_02 H6

H4 H5

Το εστιατόριο και το bar, διακοσμημένα με χρωματισμένο γυαλί, εργονομικά σχεδιασμένους καναπέδες και καρέκλες από οργανικά υλικά, πάγκους απόλυτα εναρμονισμένους με τα γλυπτά στο ταβάνι και μια τολμηρή επίθεση από ροζ και αποχρώσεις σε λευκό φόντο. Τα δωμάτια συνδυάζουν την αισθητική με τη λειτουργικότητα και είναι διακοσμημένα σε αποχρώσεις του χρυσού και τους ροζ, τα χρώματα της Ανατολής και του Ηλιοβασιλέματος, με στόχο να χαλαρώσουν τον επισκέπτη, ενώ τα έπιπλά τους είναι φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα και οργανικά υλικά. Η τουαλέτα περιβάλλεται από χρωματισμένο γυαλί, ώστε να πλημμυρίζεται από το φως της ημέρας χωρίς όμως να είναι ορατή από την κρεβατοκάμαρα.

nhow_lobbylounge

Η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου παντρεύει την απλότητα της ανάλαφρης διακόσμησης, με την τεχνολογία των σύγχρονων μουσικών στούντιο, δημιουργώντας ταυτόχρονα πληθώρα οπτικών παραισθήσεων σε ένα πλούσιο εμπειριών περιβάλλον. Έτσι, ο βαρύς, σκουρόχρωμος και επιβλητικός κόσμος του Sergei Tchoban, έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τον ποιητικό, πολύχρωμο και σουρεαλιστικό κόσμο του Karim Rashid, δημιουργώντας μία ξεχωριστή αισθητική εμπειρία.

H8 H2

…………………………………………………………………………

Θέμα – Αυτοκίνητα: V8 Hotel, Stuttgart 

V8 Hotel im Meilenwerk Stuttgart auf dem Flugfeld Boeblingen.

 

V8Hotel - Automobile Arrangements - Ein Tag einen Morgan Threewheeler - Arrangement "Freuen auf Morgan". - V8 Hotel im Meilenwerk Stuttgart auf dem Flugfeld Boeblingen.V8 Hotel im Meilenwerk Stuttgart auf dem Flugfeld Boeblingen. V8 Hotel im Meilenwerk Stuttgart auf dem Flugfeld Boeblingen.

 

Κάτω από μια στέγη συναντιούνται μηχανοκίνητες αντίκες του 20ού αιώνα με την ταχύτητα και την τεχνολογία του μέλλοντος, κάνοντας πραγματικότητα το όνειρο των θαυμαστών της κίνησης.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

V8Hotel - Die Doppelzimmer. V8 Hotel im Meilenwerk Stuttgart auf dem Flugfeld Boeblingen.  V8Hotel - Schlafen im Cadillac Coupe DeVille - das Themenzimmer Autokino. V8 Hotel im Meilenwerk Stuttgart auf dem Flugfeld Boeblingen.

Πρωτότυπα concept δωματίων, όπως drive-in, βενζινάδικο, πλυντήριο αυτοκινήτων, βήμα των νικητών του αγώνα και γκαράζ, και «σκαθάρια» και άλλα αυτοκίνητα αντίκες, διαμορφωμένα σε κρεβάτια, συνθέτουν μία αξέχαστη εμπειρία για τους λάτρεις των τεσσάρων τροχών. Τα δωμάτια διαθέτουν “Bauhaus” στοιχεία, επηρεασμένα από την πρώτη διακόσμηση του κτιρίου, που ήταν το ξενοδοχείο του αεροδρομίου. Ο 120 m² πρώην Πύργος του αεροδρομίου, διαθέτει εκπληκτική θέα και έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για τους πιο απαιτητικούς καλεσμένους.

V8Hotel - Themenzimmer Waschanlage, CarWash. V8 Hotel im Meilenwerk Stuttgart auf dem Flugfeld Boeblingen. V8Hotel - Herbie als Bett - im Themenzimmer Tankstelle. V8 Hotel im Meilenwerk Stuttgart auf dem Flugfeld Boeblingen.

 

Θέμα – Φυλακή: Het Arresthuis Hotel, Roermond 

1
3

Μέχρι το 2007 το κτίριο του ξενοδοχείου Het Arresthuis ήταν μια πραγματική φυλακή, γεγονός που επηρέασε τη διακόσμηση του παρόντος ξενοδοχείου, το οποίο άνοιξε τις πύλες του, το 2011.

 

Αν και παγκοσμίως είναι πολυάριθμα τα ξενοδοχεία που έχουν διαμορφωθεί σαν φυλακές, λίγα είναι εκείνα που συνδυάζουν το μοντέρνο σχεδιασμό και την υψηλή αισθητική, όπως το Het Arresthuis. Ο επισκέπτης μπορεί να μείνει σε ένα από τα 40 δωμάτια – κελιά, μικρού μεγέθους, με λιτές γραμμές, σε λευκό και γκρι χρώμα ή να ολοκληρώσει την εμπειρία της “φυλακής” επιλέγοντας μια από τις θεματικές σουίτες, όπως του διευθυντή, του αρχιφύλακα, του δικηγόρου και του δικαστή. Πρόκειται, λοιπόν, για μια φυλακή με όλες τις ανέσεις, που πολλοί θα ήθελαν οικειοθελώς να κλειστούν μέσα!

Het Arresthuis (Roermond) arrest_084 KLEINarrest_035
Αναμφίβολα, ένα θεματικό ξενοδοχείο μπορεί να αποτελέσει μία εναλλακτική εμπειρία για τον επισκέπτη, ωστόσο η επιτυχία του δεν μπορεί να στηριχθεί αποκλειστικά και μόνο στο πρωτότυπο θέμα του.  Για να πετύχει, δηλαδή, ένα θεματικό ξενοδοχείο, θα πρέπει, παράλληλα, να προσφέρει την ποιότητα και τις ανέσεις των ξενοδοχείων της κατηγορίας του.

arrest_089 arrest_122 2

Hotel Design Magazine and Guide 2014