SHENZHEN RESORT: Ο διάλογος μεταξύ πόλης και φύσης είναι ο πνευματικός πυρήνας του αρχιτεκτονικού μετασχηματισμού

Το InterContinental Shenzhen Dameisha Resort βρίσκεται στη θεαματική ακτή της παραλίας Dameisha, στη πόλη Shenzhen της Κίνας. Το ανώτερο φυσικό περιβάλλον, η αρχιτεκτονική με θέα στη θάλασσα και οι εξαιρετικές εσωτερικές εμπειρίες συνθέτουν ένα μοναδικό ξενοδοχείο.

Το έργο περιελάμβανε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων, που κυμαίνονται από διαμόρφωση τοπίου, αρχιτεκτονική, φωτισμό έως και εσωτερικό σχεδιασμό, εξασφαλίζοντας έτσι στενή σύνδεση μεταξύ τοπίου, αρχιτεκτονικής και εσωτερικού.

Αρχιτεκτονικός Μετασχηματισμός

Ο διάλογος μεταξύ πόλης και φύσης είναι ο πνευματικός πυρήνας του αρχιτεκτονικού μετασχηματισμού. Στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα σπάνιο παραθαλάσσιο κτίριο στην πόλη, που να καθοδηγεί τους επισκέπτες να εισέλθουν σε ένα καθαρό περιβάλλον διαβίωσης, να ζήσουν έναν ευχάριστο τρόπο ζωής, καθώς και να επιστρέψουν στη φύση και στον πνευματικό κόσμο. Το ξενοδοχείο αποτελείται από δύο ξεχωριστά κτίρια σε σχήμα L, τα οποία κατασκευάστηκαν με επιρροές από την αμερικάνικη αρχιτεκτονική. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ως ιδιωτικό κλαμπ. Οι συνθήκες, το πλαίσιο και η ιδέα των αρχικών κτιρίων ήταν ευνοϊκές και εξαιρετικές. Ειδικά, ο ποιοτικός σχεδιασμός φωτισμού έκανε ολόκληρο τον χώρο διαφανή. Η νέα σχεδίαση δεν μεταμορφώνει τα κτίρια πολύ, αλλά εμπλουτίζει την αρχιτεκτονική μορφή, προσθέτοντας έναν διάδρομο πάνω από το νερό, θαλάσσιο τοπίο στην μπροστινή αυλή, μια εσωτερική αυλή, μια πισίνα υπερχείλισης, γυάλινα κουτιά και ένα εστιατόριο σε σχήμα κουτιού. Επιπλέον, η αρχιτεκτονική ομάδα CCD συνέδεσε τα δύο ανεξάρτητα κτίρια μεταξύ τους, για να συνδέσει διαφορετικούς χώρους και να δημιουργήσει στον επισκέπτη την αίσθηση ότι επισκέπτεται έναν κήπο.

Τοπίο κήπου

Διαφορετικά από προηγούμενα έργα μεγάλης κλίμακας που ανέλαβε το CCD, αυτό το έργο έχει μικρή κλίμακα, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ ιδιαίτερο. Το ξενοδοχείο διαθέτει μόνο 62 δωμάτια συνολικά. Ωστόσο, το τοπίο και οι αυλές του κήπου εκτείνονται σε όλη την αρχιτεκτονική και οι επισκέπτες μπορούν να αγκαλιάσουν το θαλάσσιο τοπίο, τα δέντρα, τα γκαζόν και το φως της ημέρας όλη την ώρα. “Η εμπειρία φιλοξενίας δεν ξεκινά μετά την είσοδο στο ξενοδοχείο, αλλά πριν φτάσει ο επισκέπτης” αναφέρει ο Joe Cheng, ιδρυτής της CCD. Το ανακλαστικό θαλάσσιο τοπίο βρίσκεται στις δύο πλευρές, με ένα δέντρο πάνω από την επιφάνεια του νερού. Εκτός αυτού, η σόμπα κάνει τους επισκέπτες να αισθάνονται ζεστά, ακόμη και όταν φτάνουν τη νύχτα. Στην πτυσσόμενη περιοχή, ο μεγάλος θόλος από χάλκινα πάνελ και η ξύλινη πύλη δείχνουν μεγαλοπρέπεια. Εμφανίζονται μπάλες από βρύα, πέτρινοι τοίχοι και ένα θαλάσσιο τοπίο, που
ενσωματώνουν την εξαιρετική κομψότητα των κήπων της νότιας Κίνας.

Ο διάδρομος πάνω από το νερό καθοδηγεί τους επισκέπτες να μπουν στο ξενοδοχείο, κάνοντάς τους να αισθάνονται σαν να περιπλανιούνται σε έναν κήπο, ενισχύοντας έτσι σταδιακά την εμπειρία τους.

Στοιχεία σχεδίασης

Στη σχεδίαση χρησιμοποιούνται διάφορες χωρικές μορφές όπως διάδρομοι, στήλες, τοίχος και γυάλινα κουτιά, χρησιμοποιούνται υλικά με φυσικές υφές όπως
χάλυβας, ξύλο, νερό, πέτρες, πλακάκια κλπ., με στόχο τη δημιουργία μίας νέας χωρικής εμπειρίας, που βελτιστοποιεί τη χωρική εμπειρία, η οποία διαπερνάται
από τη μορφή του νερού, το φως, τις σκιές και άλλες λεπτομέρειες. Ο λευκός τοίχος αντανακλάται στη δυναμική επιφάνεια του νερού και οι πράσινες οθόνες καθώς και οι στήλες δείχνουν μια αίσθηση τάξης, καθοδηγώντας τους επισκέπτες να εξερευνήσουν το άγνωστο και το απροσδόκητο. Ένα γυάλινο κουτί συνδέει
τον μακρύ διάδρομο πάνω από το νερό με την μπροστινή αυλή και το λόμπι. Το άνω κενό του διαφανούς γυάλινου κουτιού περιβάλλεται από ξύλινες σχάρες, οι οποίες φιλτράρουν το φως της ημέρας, εμπλουτίζοντας έτσι την επίστρωση του χώρου και προσφέροντας ζεστές και οικείες εμπειρίες στους επισκέπτες.

Lobby

Το λόμπι μοιάζει να επιπλέει στο νερό. Η ψηλοτάβανη αίθουσα συμπληρώνεται από γαλλικά παράθυρα, τα οποία αγκαλιάζουν τον όμορφο ουρανό, τον ωκεανό και το υπαίθριο τοπίο, ενώ παράγουν φυσικό φως. Όλος ο χώρος είναι γεμάτος με μια ανατολίτικη Zen ατμόσφαιρα. Αριστοκρατικό δάπεδο με σκούρο χρώμα, ομαλές λευκές πέτρινες κολόνες, γκρι οροφή καθώς και τοίχοι με γκρι ξύλινη απόχρωση σχηματίζουν μια παλέτα μαύρου, λευκού και γκρι. Οι φυσικές ξύλινες αποχρώσεις ηρεμούν το μυαλό και το άνετο-χαλαρωτικό περιβάλλον κάνει τους επισκέπτες να νιώθουν σαν να επέστρεψαν στο σπίτι τους.

Εστιατόριο

Στην παραλία, το εστιατόριο ονομάζεται “The Azure”, που σημαίνει “μπλε” στα γαλλικά. Ως νέα επέκταση, το γυάλινο κουτί βλέπει στη θάλασσα και είναι γεμάτο
ρευστότητα. Τα παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή στις τέσσερις πλευρές παρέχουν ρομαντικές και απολαυστικές εμπειρίες, κάνοντας τους επισκέπτες να αισθάνονται σαν να βρίσκονται δίπλα σε μια γαλάζια παραλία.

Δωμάτια

Τα δωμάτια είναι όπου οι επισκέπτες χαλαρώνουν και συνδέονται με τη φύση. Με ανεξάρτητη βεράντα ή παράθυρα γαλλικού τύπου, τα δωμάτια προσφέρουν ανοιχτή θέα στην απέραντη θάλασσα και το γαλήνιο τοπίο της αυλής. Οι φυσικές ξύλινες αποχρώσεις, σε συνδυασμό με τα άνετα έπιπλα, μεταφέρουν τον εσωτερικό χώρο στη φύση.

Design: CCD / Cheng Chung Design

Άρθρο από το Περιοδικό Hotel Design Magazine  No.29./ Τεύχος Spring – Summer 2021 / Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το τεύχος:
www.hoteldesign.gr/hotel-design-news/hotel-design-magazine-and-guide-spring-summer-2021