Hyatt Regency Beijing: Όταν το Hotel Design γίνεται ένα με το Φυσικό Περιβάλλον

Beijing

Interior Design Firm: CL3 Architects

Design Team:  William Lim, Joey Wan, Fion Li, Zhou Jie, Zhu Jian

Photographer:  b+m studio

Το Hyatt Regency Beijing Shiyuan στο Πεκίνο, που άνοιξε τις πόρτες του την άνοιξη του 2019, σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο CL3 Architects, με στόχο να ενσωματωθεί απόλυτα στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Επηρεασμένο από το άγριο τοπίο, τα βουνά, τις λίμνες, τα ποτάμια και την άγρια πανίδα και χλωρίδα, έχει σχεδιαστεί έτσι, που και στο εσωτερικό πρεσβεύει ένα «πράσινο» και πιο φυσικό τρόπο ζωής.

Ο σχεδιασμός του λόμπι εμπνέεται από το ορεινό τοπίο και το Σινικό Τείχος, χρησιμοποιώντας «στρώσεις» με επικαλυπτόμενες μεγάλες πλάκες από φυσικό μάρμαρο, που προσδίδουν ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα φωτισμού, καθώς δημιουργεί την αίσθηση του απέραντου βουνού στο φόντο της ρεσεψιόν. Ένα μεγάλο σύγχρονο χάλκινο και μεταλλικό γλυπτό, που αναπαριστά το βουνό με μία γυάλινη βροχή που πέφτει, αιωρείται στο κέντρο του λόμπι και συνδυάζεται αριστοτεχνικά με την σκοτεινή φυσική πέτρα στο πάτωμα, αποτελώντας το επίκεντρο του λόμπι. Η οροφή του λόμπι διαθέτει 3 διαφορετικά επίπεδα, κάνοντας το χώρο του λόμπι πιο ψηλό στον επισκέπτη.

 

Το «Lobby Lounge» είναι εμπνευσμένο από τα χειμερινά σαλέ για σκι. Η ξύλινη οροφή με κλίση, που εκτείνεται από το λόμπι, δημιούργησε ένα πιο άνετο χώρο αναψυχής και καθιστικού για το σαλόνι. Το πάτωμα του καθιστικού τελειώνει με φυσικό ζεστό ξύλο. Οι λαμπτήρες δαπέδου και ο σχεδιασμός των ραφιών περιοδικών εμπνέονται από τα σκι, το χιονοσανίδα και τα καυσόξυλα. Υπάρχει, επίσης, μια βιβλιοθήκη γεμάτη βιβλία χειμερινών σπορ, φυτών και τέχνης κήπων.

Ο σχεδιασμός της σκάλας δεν είναι μόνο λειτουργικός, για να συνδέσει, δηλαδή, το πάτωμα της αίθουσας και το πάτωμα των αιθουσών συνεδριάσεων, αλλά είναι ένα ξύλινο γλυπτό, ελαφρύ και καλλιτεχνικό. Ο σχεδιασμός συνεδριακών χώρων είναι ευέλικτος και αποτελείται από ευμετάβλητους χώρους.

Η ολοήμερη τραπεζαρία έχει σχεδιαστεί με θέμα “Εσωτερικός Κήπος”. Υπάρχει ένα τεράστιο μωσαϊκό τοίχος κατά μήκος του διαδρόμου της εισόδου του εστιατορίου, που κάνει τους επισκέπτες να αισθάνονται σαν να εισέρχονται σε έναν «ωκεανό» λουλουδιών. Το τραπέζι της υποδοχής δημιουργήθηκε από κορμό δέντρου ως βάση, και από πάνω τοποθετήθηκε λείος, λευκός μαρμάρινος πάγκος, που δημιούργησε μια ισχυρή αντίθεση υλικών. Πρόκειται για ένα έπιπλο, σύγχρονο και φυσικό, που δεν περνάει απαρατήρητο.

Χρησιμοποιώντας το λευκό μάρμαρο, το ανοιχρόχρωμο ξύλο, τα φρέσκα και φωτεινά χρώματα, και τις απαλές και ζωντανές ταπετσαρίες, δημιουργήθηκε ένα ζεστό, φρέσκο και άνετο περιβάλλον φαγητού. Με κύριο θέμα τα πτηνά και τα αρωματικά λουλούδια, η σχεδιαστική προσέγγιση του «κινεζικού εστιατορίου» εμπνέεται από τα τοπικά ορεινά χωριά.

Το χαλί των διαδρόμων των δωματίων έχει σχεδιαστεί για να κάνει τους επισκέπτες να αισθάνονται σαν να περπατούν στο γρασίδι, μέσα στη φύση. Σε κάθε μια από τις πόρτες εισόδων στα δωμάτια, υπάρχει ένα κρεμαστό πουλί-φως, για να καλωσορίσει τους επισκέπτες. Τα χρώματα μέσα στο δωμάτιο είναι φυσικά, κυρίως σε μπεζ – καφέ, καθώς και σε διαφορετικές αποχρώσεις του πράσινου.

Χρησιμοποιώντας το φυσικό φινίρισμα από ζεστό ξύλο στα δάπεδα, οι πόρτες και τα έπιπλα με λαμπτήρες

-κρεμαστά κοσμήματα- σε τοπικό στιλ δημιούργησαν μια ζεστή αίσθηση του θέρετρου. Προκειμένου να τονιστεί η έννοια της φύσης, υπάρχουν 9 διαφορετικά τοπικά απειλούμενα φυτά και λουλούδια, καλά επιλεγμένα, για τα δωμάτια ως βασικό θέμα για τη σχεδίαση του κάθε δωματίου ξεχωριστά.

Τα μεγάλα παράθυρα στο μπάνιο επιτρέπουν, επίσης, το φυσικό φως που μπαίνει, για να κάνει το δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο και φωτεινότερο και η επίπλωση στα μπάνια είναι κομψή και «σπιτική».

Άρθρο από το Hotel Design Magazine and Guide Autumn 2019!

Διαβάστε εδώ το τεύχος!