Μια χωρική μεταφορά με… Διλήμματα! Η νέα καλλιτεχνική δουλειά της αρχιτέκτονος Παγώνας Κανέλλου

«Με αφορμή τη νέα της δουλειά, τα Dilemmas, η αρχιτέκτων Παγώνα Κανέλλου μας υποδέχεται στο εργαστήριό της και μας προσκαλεί να συμμετάσχουμε σε ένα αρχιτεκτονικό και αφηγηματικό «πείραμα»:

-Καταρχήν, να σας ευχαριστήσουμε για την θερμή υποδοχή και για την παραχώρηση της συνέντευξης. Θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια για το περιεχόμενο της νέας σας δουλειάς; Σε τι είδους Διλήμματα αναφέρεστε και πώς μας καλείτε να εμπλακούμε με αυτά; 

Η ευχαρίστηση είναι όλη δική μου, και η χαρά μου να μοιράζομαι τις σκέψεις μου με το κοινό, στο οποίο απευθύνομαι πάντα με το έργο μου ως συνομιλητής, συμμέτοχος και συν-δημιουργός. Γι’ αυτό και θέτω διλήμματα στο κοινό μου, μέσα από μία εκθεσιακή μεταφορά.

-Τι ακριβώς, δηλαδή, καλείται να δει ο επισκέπτης σας στο χώρο της έκθεσης;

Δεν καλείται να δει απλώς, για την ακρίβεια. Έχω αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία της όρασης στην τέχνη ήδη από την περίοδο των σπουδών μου στην αρχιτεκτονική. Όπως παρατηρήσατε κι εσείς, πρόκειται για μία χωρική μεταφορά. Ο επισκέπτης μου έρχεται να βιώσει και να περιπλανηθεί, υποβάλλοντας τον εαυτό του σε μια σωματική και νοητική άσκηση που περνά μέσα από παρακάμψεις, διερευνά ίχνη σκέψης, και έχει αμφίβολα αποτελέσματα, αποτελέσματα που σχετίζονται με το εμπειρικό φορτίο που φέρει ο καθένας. Συνεπώς, δεν γνωρίζω να σας πω με ακρίβεια τι θα «δει» και τι θα βιώσει.

– Ωστόσο, η έκθεση αποτελείται από μία γλυπτική εγκατάσταση, στην οποία σημαντικό ρόλο κατέχει το παιχνίδι του φωτός με τη σκιά, αν δεν κάνω λάθος. 

Πράγματι, αναπτύσσεται ένα παιχνίδι σχέσεων ανάμεσα στα έργα και τον επισκέπτη, όπου σημαντικό ρόλο κατέχουν το φως και η σκιά,    αλλά το βασικότερο είναι ότι ο επισκέπτης διαθέτει μια σειρά επιλογών και αντιμετωπίζει συχνές δοκιμασίες και επαναλαμβανόμενες αντιπαραθέσεις με την αβεβαιότητα. Πρέπει να διερευνήσει τα έργα μου, να τα συγκρίνει, να μπει μέσα στις μήτρες που δημιούργησα και να στοχαστεί πάνω στα συναισθήματα που του προκαλούν. Να έρθει, με λίγα λόγια, αντιμέτωπος με διλήμματα. Επομένως, αυτό το παιχνίδι δεν απευθύνεται μόνο στον οφθαλμό του. Η έκθεση βασίζεται, κυρίως, στην έννοια της διαδρομής. Πρόκειται για ένα ταξίδι που χαρακτηρίζεται από κυκλικότητα και περιπλάνηση, από παρακάμψεις, καθυστερήσεις και εκτροπές, με επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Όπως είναι και η ζωή μας.

– Ποιο το νόημα αυτού του ταξιδιού; 

Δεν υπάρχει ένα μόνο νόημα. Η διαδρομή αποτελείται από μια χωρο-χρονική ακολουθία εμπειριών που από μόνες τους δεν έχουν κανένα εγγενές νόημα. Το νόημα θα το δώσει ο ίδιος ο επισκέπτης μέσα από τη διαλεκτική των σχέσεων που θα αναπτύξει με τα έργα.

-Η έκθεσή σας ισοδυναμεί, επομένως, με μία μεταμοντέρνα αντι-αφήγηση; Γι’ αυτό αποκαλείτε το έργο σας «αφηγηματικό πείραμα»;

Θεωρώ ότι η αφήγηση μπορεί να είναι παράλληλα καλλιτεχνικό έργο και διαδικασία μέσα στον χώρο της έκθεσης.  Η έκθεσή μου είναι ένα αφηγηματικό πείραμα, γιατί είναι μια άσκηση στο σχεδιασμένο χάος και αυτή η μεταφορική μορφή έχει μια παιδαγωγική λειτουργία, όπως παρατηρεί και η επιμελήτριά μου, η μουσειολόγος Φωτεινή Κοπίλογλου.

-Αυτή η παιδαγωγική λειτουργία θα μεταφέρει, τελικά, τον επισκέπτη σας από την διαλεκτική στην κατανόηση;

Ενδιαφέρουσα παρατήρηση. Κάθε κατώφλι μέσα στην έκθεση προϋποθέτει παύση για σκέψη και απόφαση, αλλά έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την προσωπική μας προοπτική, όπως σας είπα.

-Σας ευχαριστούμε θερμά και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Κι εγώ σας ευχαριστώ και σας προσκαλώ να περιηγηθούμε μαζί στον χώρο της έκθεσης, αντιμετωπίζοντας τα ίδια διλήμματα.

 

Η έκθεση φιλοξενείται στο T.A.F.|The Art Foundation, Νορμανού 5 Μοναστηράκι, home@theartfoundation.gr.

Εγκαίνια 9 Οκτώβρη 20:00, διάρκεια έκθεσης 9-14 Οκτώβρη 12:00-20:00, (είσοδος ελεύθερη)