Μετατροπή διατηρητέου σε ασιαστικό εστιατόριο

Ένα σύγχρονο ασιατικό εστιατόριο βρίσκει στέγη σε ένα διατηρητέο κτίριο πρώην κλωστοϋφαντουργίας εκατό χρόνια μετά την αρχική του ανέγερση και η αρχιτεκτονική πρόταση καλείται να συνδυάσει τις αρχές της αποκατάστασης με την ταυτότητα της νέας χρήσης.

Το ειδικό βάρος του μνημείου και η ιστορία του παραμένουν αισθητά και άμεσα αναγνωρίσιμα˙ οι εξωτερικές όψεις αποκαθίστανται στην αρχική τους μορφή, ενώ στο εσωτερικό (ισόγειο, υπόγειο και πατάρι) οι σύγχρονες παρεμβάσεις διακρίνονται  εύκολα από το αρχικό κέλυφος. Ο χώρος του ισογείου διατηρείται διαμπερής και συνεχής, με κουζίνα που οργανώνεται γύρω από κεντρική νησίδα με ανοιχτές εστίες και άλλες απαραίτητες συσκευές, ενώ διατηρείται και η αρχική μεταλλική σκάλα προς το πατάρι. Η διαρρύθμιση του χώρου τραπεζοκαθισμάτων ακολουθεί επίσης την αρχιτεκτονική του αρχικού εσωτερικού, με αυστηρή συμμετρία και αξονικότητα στον ελεύθερο κεντρικό χώρο του ανοιχτού εξώστη.

Η ταυτότητα της νέας χρήσης συμφωνεί απόλυτα με τις επιλογές της αποκατάστασης, με αναφορές σε ένα πρότυπο με απλοποιημένα στοιχεία ανεπιτήδευτης ασιατικής κουλτούρας. Η αρχιτεκτονική είναι λιτή, γραμμική, ισχυρά γεωμετρική, χωρίς περιττά στοιχεία διακόσμησης, αλλά με επιμέρους στοιχεία που αποδίδουν στο χώρο μια συγκρατημένη ποπ αισθητική που αντισταθμίζει την αυστηρότητα της ατμόσφαιρας και δημιουργεί χαλαρό κλίμα για φαγητό και κουβέντα. Σε αυτά ανήκουν η νέον επιγραφή που διαχωρίζει αντιληπτικά την κουζίνα από το χώρο πελατών, τα χαρακτηριστικά διάτρητα μοτίβα των σταθερών διαχωριστικών και οι διάσπαρτες πορτοκαλί λεπτομέρειες.

Η ατμόσφαιρα προδιαθέτει τους επισκέπτες για περισσότερη επικοινωνία και άνετη συμπεριφορά, αφού μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στην ιδιωτικότητα που προσφέρουν οι πλευρικές σειρές τραπεζοκαθισμάτων και την κοινωνικοποίηση στο κεντρικό μπαρ. Οι ανοιχτόχρωμοι χρωματικοί τόνοι συνδυάζονται με ενδιάμεσους θερμούς σε στοιχεία της επίπλωσης, ενώ ο φωτισμός, θερμός και στοχευμένος, υποστηρίζει τις βασικές αρχιτεκτονικές επιλογές. Όσον αφορά στις λεπτομέρειες οι φυσικές υφές στην τεχνοτροπία των τοίχων και στα ανεπεξέργαστα διάτρητα κεραμικά τούβλα σε στοιχεία της επίπλωσης επιτρέπουν μια δεύτερη ανάγνωση του χώρου από κοντά.

Έργο  Ασιατικό εστιατόριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Asian House)
Μελέτη & Design  Γιώτα Χαλιάζη – Αντιγόνη Μάντσιου (Opsis Architects)
Κατασκευή  Truss Constructions
Θέση  Καποδιστρίου 7, Θεσσαλονίκη
Έτος  2019
Φωτογράφιση  Aris Rammos Studio Photoshooting